Aaron Boxerman / New York Times
İsrail’in, Gazze Şehri’nin kuzeyinde planladığı geniş çaplı saldırı öncesinde Filistinlileri güney Gazze’ye kaçmaya zorlaması, komşu Mısır ile gerginliği artırdı. Kahire, İsrail’in Filistinlileri kendi topraklarına doğru itmeye çalışacağından endişe ediyor.
Son günlerde İsrailli ve Mısırlı yetkililer, yüz binlerce Filistinlinin yaşadığı Gazze Şehri’ne yönelik saldırı hazırlıkları konusunda karşılıklı atışıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kentin 2023’te İsrail’e saldırı düzenleyen Hamas’ın son kalelerinden biri olduğunu söyledi.
Netanyahu: 100 bin Filistinli bölgeden kaçtı
Pazar günü Netanyahu, İsrail’in tahliye emirleri sonrası 100 bin Filistinlinin şehirden kaçtığını, ancak yüz binlercesinin hâlâ kaldığını belirtti.
Büyük çaplı saldırı öncesinde İsrail, Hamas tarafından kullanıldığı iddia edilen yüksek katlı binaları da bombalıyor. Hamas ise bu suçlamaları reddediyor.
Netanyahu, Mısır’ın daha fazla Filistinli mülteci kabul etmesi gerektiğini savundu, ancak savaş sonrasında geri dönüş hakkına izin verilip verilmeyeceğini belirtmedi. Netanyahu, İsrail’in zorla sürgün etmeyeceğini, yalnızca “ayrılmak isteyenlere” izin vereceğini öne sürdü.
Netanyahu, cuma günü yaptığı açıklamada “Mısır Dışişleri Bakanlığı, savaş bölgesinden ayrılmak isteyen Gazze sakinlerini hapsetmeyi tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
Mısırlı yetkililer bu argümanı reddederek, asıl yapılması gerekenin İsrail’in savaşı sonlandırması olduğunu söyledi. İsrail hükümeti ise, ancak Hamas silah bırakırsa saldırıyı durdurabileceğini belirtiyor.
Kahire, büyük bir Filistinli göç dalgasının kendi iç güvenliğini tehdit edebileceğinden endişeli. Mısır uzun zamandır, ülkesine geçen Filistinlilerin İsrail’e saldırı düzenlemesi ve buna karşılık İsrail’in Mısır topraklarına misilleme yapmasından korkuyor.
İsrailli yetkililer, savaş, açlık ve korkunun ortasında Gazze’den “gönüllü göç”ün mümkün olması gerektiğini daha önce de dile getirmişti. Ancak pek çok Filistinli için ayrılmak zaten imkânsız ve gidenlerin geri dönmesine izin verilmeyeceği yönünde kaygılar büyük.
İsrail ordusu, defalarca yerinden edilmiş on binlerce kişinin hâlâ yaşadığı Gazze Şehri’ndeki Filistinlilere, Mısır sınırına daha yakın olan güneydeki “insani bölgeye” kaçma talimatı verdi.
Cumartesi günü Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, İsrail’i eleştirerek ülkenin “halkı topraklarından çıkarmayı amaçladığını” söyledi ve “Buna gönüllü göç demek saçmalık” ifadelerini kullandı.
Gazze'de halk için güvenli bir nokta yok
Yardım kuruluşları ise savaşın Gazze’yi yaşanmaz hale getirdiğini, halk için güvenli hiçbir yer kalmadığını belirtiyor. Bazı Filistinliler, İsrail’in hayatı dayanılmaz kılarak insanları her şekilde ayrılmaya zorlamasından korkuyor.
On yıllardır barış içinde olan İsrail ve Mısır, güvenlik konusunda stratejik müttefikler. Ancak Gazze savaşı boyunca, özellikle de Filistinlilerin Mısır topraklarına yerleştirilmesi fikri yüzünden diplomatik olarak gerildiler.
Savaşın ilk haftalarında İsrail, müttefiklerinden Mısır’a baskı yapmalarını istemiş, Filistinlilerin toplu halde kabul edilmesini talep etmişti. Bu, kalıcı sürgün korkusunu artırdı. Mısır itiraz etti ve Biden yönetimi bu planı engelledi.
Savaşın ilk birkaç ayında Mısır, on binlerce Filistinlinin güney sınır kapısından geçmesine izin verdi. Ancak İsrail’in güneydeki Refah şehrine girmesinin ardından Mısır, protesto olarak sınır kapısını kapattı.
© 2025 The New York Times Company
