08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2024 18:22 | Son Güncelleme: 08.10.2024 18:24

İsrail Lübnan'da baskıyı artırıyor, Hizbullah sınırdan saldırı düzenliyor

Lübnanlı militan grup Hizbullah Salı günü İsrail'e yönelik sınır ötesi saldırılarını sürdürerek Hayfa şehrine 100'den fazla roket gönderirken İsrail ordusu da havadan ve karadan gruba yönelik baskısını arttırdı
İsrail Lübnan'da baskıyı artırıyor, Hizbullah sınırdan saldırı düzenliyor

Victoria Kim, Gabby Sobelman, Euan Ward / The New York Times

Ordu, Hizbullah'ın yerel saatle öğleden sonra 3 itibariyle “yaklaşık 135 roket” fırlattığını ve bunların çoğunun engellendiğini söyledi. Hayfa'nın kuzeyinde bir eve isabet eden roketler, Pazar gününden bu yana İsrail'in üçüncü büyük kenti yakınlarındaki bölgelerin Hizbullah roketleriyle ikinci kez vurulmasına neden oldu. Olayda yaralanan olmadığı bildirildi.

İsrail gece boyunca Lübnan'daki hedefleri havadan vurdu ve öğle saatlerinde bir dizi hava saldırısı Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olan yoğun nüfuslu mahalleleri vurdu. Patlamalar kilometrelerce öteden duyulabiliyordu.

Bombardıman, Gazze Şeridi'ndeki savaşı başlatan 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e yapılan saldırının yıldönümünü takip etti. Pazartesi günü İsrail ve dört cephede savaştığı düşmanları mücadeleye devam etme sözü verdi.

Hizbullah, Hamas'ı desteklemek için son bir yıldır İsrail'e saldırı düzenliyor Geçtiğimiz hafta İsrail, saldırıları durdurmak ve sınırına yakın tehdidi ortadan kaldırmak için güney Lübnan'a kara birlikleri gönderdi. Salı günü yaptığı açıklamada dördüncü bir birliğin orada faaliyet göstermeye başladığını söyledi.

Filistin sivil savunması Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Bureij bölgesinde bir ailenin evine ve yerinden edilmiş insanların barındığı çadırlara düzenlediği hava saldırısında 12 kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail ordusu, askerlerinin bölgedeki “teröristleri ortadan kaldırdığını” söyledi.

İşte bölgede yaşanan ve bilinmesi gereken diğer önemli noktalar:

  • Batılı yetkililere göre Rus silah tüccarı Viktor Bout, İran tarafından desteklenen ve Hamas ile dayanışma içinde İsrail'e saldıran Yemen'deki Husi militanları ile bir anlaşma yapmaya çalışıyor. Yetkililer görüşmelerin devam ettiğini ancak henüz bir anlaşmanın tamamlanmadığını ve silah transferinin yapılmadığını söyledi.
  • Dubai'nin en önemli havayolu şirketi Emirates, İsrail'in Hizbullah'a yönelik son saldırılarının ardından çağrı cihazları ve telsizlerin uçuşlarda kullanılmasını yasakladı.
  • Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'deki savaşın başladığı geçen Ekim ayından bu yana Lübnan'da 2 binden fazla kişi öldü ve yaklaşık 10 bin kişi yaralandı. Ölüm ve yaralanmaların çoğu son üç hafta içinde meydana geldi. Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırılarda 17 Eylül'den bu yana en az 65 sağlık çalışanının öldüğünü ve 40'ının da yaralandığını, bunun da zor durumdaki sağlık sistemi üzerindeki baskıyı arttırdığını açıkladı.
  • İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrailli yetkililerin geçen hafta İsrail'e attığı füzelere misilleme olarak İran'a ne zaman ve nerede saldıracaklarını tartıştıklarını söyledi. ve “Bu gerçekleşecek” dedi.

© 2024 The New York Times Company