16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2024 00:00 | Son Güncelleme: 30.05.2024 00:02

İsrail Refah'ta çadırları ABD yapımı bombalarla vurdu

İsrail'in Refah'a düzenlediği hava saldırısında onlarca insanın korkunç bir şekilde ölmesinin yankıları sürerken, bu saldırıda kullanılan bombaların ABD yapımı olduğu ortaya çıktı. The New York Times, bu bombaların perde arkasını araştırdı
Fotoğraf: The New York Times
Fotoğraf: The New York Times

Robin Stein - Christiaan Triebert - Haley Willis / The New York Times

Silah uzmanları ve görsel kanıtlara göre, İsrail'in Pazar günü Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir kampta onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan saldırısında kullanılan bombalar ABD'de üretildi.

The New York Times, ertesi gün saldırı bölgesinde görüntülenen mühimmat kalıntılarının, ABD'de tasarlanıp üretilen bir bomba olan GBU-39'a ait olduğunu tespit etti. ABD'li yetkililer, sivil kayıpları azaltabileceğini söyledikleri bu tür bombaları daha fazla kullanması için İsrail'e baskı yapıyor.

Silahın enkazındaki en önemli ayrıntı, daha önce X sosyal platformunda silahı tanımlayan eski bir ABD Ordusu patlayıcı mühimmat imha teknisyeni olan Trevor Ball'a göre, GBU-39'u bir hedefe yönlendiren, kanatları kontrol eden kuyruk çalıştırma sistemiydi. Ball, silahın benzersiz sürgü modelinin ve katlanır kanatların yerleştirildiği yuvanın enkazda açıkça görülebildiğini söyledi.

Filistinli bir gazeteci olan Alam Sadeq tarafından filme alınan mühimmat parçaları aynı zamanda "81873" ile başlayan bir dizi numara ile işaretlenmiş. Bu, ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir havacılık ve uzay üreticisi olan Woodward'a verilen benzersiz tanımlayıcı kodu tanımlıyor.

En az 45 kişi patlamada öldü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, Ocak ayı başında inşa edilen Kuveyt El-Selam Kampı'nda en az 45 kişi patlama ve ardından çıkan yangınlar nedeniyle hayatını kaybetti. 240'tan fazla kişi de yaralandı.

ABD'li yetkililer aylardır İsrail ordusunu Gazze'de GBU-39 bombalarının kullanımını arttırmaya teşvik ediyor çünkü bu bombalar genellikle daha hassas ve İsrail'in rutin olarak kullandığı ABD yapımı 2 bin kiloluk bombalar da dahil olmak üzere daha büyük bombalara göre kentsel ortamlara daha uygun. Başkan Joe Biden bu ay ABD'nin daha büyük bombaların teslimatını durdurduğunu söyledi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Salı günü düzenlediği basın toplantısında "Bu hedefli saldırı, küçük savaş başlıklarına sahip iki mühimmat kullanılarak gerçekleştirildi" dedi. Bombaların 17 kilogramlık patlayıcı madde içerdiğini söyledi ve "Bu jetlerimizin kullanabileceği en küçük mühimmat" ifadelerini kullandı.

Times'ın sorularına yanıt olarak İsrail ordusu, kullanılan mühimmatı belirtmeyi reddetti. GBU-39'un net patlayıcı ağırlığı yaklaşık 17 kilogram.

Hagari, ordunun saldırıda öldürüldüğünü söylediği iki Hamas liderini dar bir şekilde hedef almak için adımlar attığını ve mühimmatların yakındaki sivillere zarar vermesini beklemediğini söyledi. Bombalar Gazze'nin diğer bölgelerinde yerlerinden edilen insanların kaldığı bir kampın içindeki barakalara atılmıştı ve yakınlarda çok sayıda çadır görülüyordu. Görüntüler bombardımanın ölümcül yangınlara yol açtığını gösteriyor.

Mühimmatımız bu büyüklükte yangına neden olamaz

Hagari İsrail ordusunun soruşturmasının devam ettiğini söyledi. Yangının ikincil bir patlamadan kaynaklanmış olabileceğini öne süren Hagari, bunun da bölgede silah depolanmış olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Hagari, "Mühimmatımız tek başına bu büyüklükte bir yangını tutuşturamaz" dedi.

Mühimmat konusunda danışmanlık yapan Fransız Frederic Gras, İsrail ordusunun gerekçesini sorguladı. Bu tür kamplarda genellikle çok sayıda gaz tüpü ve lamba bulunduğuna dikkat çeken Gras, "Herhangi bir patlama ya da infilak, yanıcı ürünler çevrede bulunur bulunmaz yangın başlatır" dedi.

Korkunç görüntüler

Saldırıdan sonra görgü tanıkları tarafından çekilen video, acının boyutunu gösteriyor. İnsanlar, arkalarında alevler yükselirken yanmış cesetleri enkazdan çıkarırken çığlık atıyor. Bir adam başsız bir çocuğun cesedini tutuyor.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Salı günkü brifingde "İsrailliler 37 kiloluk bombalar kullandıklarını söylediler. Eğer kullandıkları gerçekten buysa, bu kesinlikle ihtiyatlı, hedefe yönelik ve hassas olma çabasının bir göstergesidir"

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın eski danışmanlarından olan ve sivillerin zarar görmesiyle ilgili birçok federal rapor kaleme alan Larry Lewis, İsrail ordusunun bu olayda sivillere yönelik tehlikeyi azaltmak için adımlar atmış gibi göründüğünü söyledi.

Lewis, "İkincil patlamaları tahmin etmek zor olabilir" dedi.

Ancak Lewis, ordu tarafından yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinde saldırıdan önce dört kişinin hedef alınan binaların dışında görünmesinden rahatsız olduğunu söyledi. Lewis, o sırada saldırma kararının, İsrail ordusunun "olası bir sivil kaybını bilip kabul edip etmediği" ya da insanları fark edip etmediği konusunda soru işaretleri yarattığını ve bunun da ihtiyati tedbirlerinde potansiyel sorunlar olduğunu gösterdiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'de silah kullanmasını eleştiren bir görev gücünde yer alan ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli başçavuş Wes J. Bryant, Times'a verdiği demeçte askerliği sırasında çok sayıda GBU-39 bombası attığını ve bu saldırının sorunlu olduğunu söyledi.

Bryant, "Bu, sivilleri etkili bir şekilde koruma konusunda isteksizliği gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Sivillerin yoğun olduğu bir bölgede hassas ve düşük yan hasarlı olması amaçlanan bir silahı kullandığınızda, bu kullanım amacını gerçekten boşa çıkarır"

©️ 2024 The New York Times Company