24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 15.04.2023 22:54

İsrail’e Türkiye modeli iddiası

28 Şubat tarihli bir ABD belgesi İsrail’in ABD baskısı veya Rusya ile ilişkilerindeki bozulma nedeniyle Ukrayna’ya ölümcül yardım sağlamayı değerlendirebileceğini söylüyor. Bunun için dört seçenek önerilmiş. İçlerinde “en makul” diye nitelenen “Türk modeli”
İsrail’e Türkiye modeli iddiası

Isabel Kershner / The New York Times

Sızan Pentagon belgelerinden biri İsrail’in mevcut politikasına aykırı biçimde Ukrayna’ya silah sağlamasına imkan tanıyacak senaryoları ele alıyor. İsrail’in şimdiye kadarki politikası sadece insani yardım sunmaktı. Ayrıca, Ukrayna’nın roket ve füzelere karşı akıllı bir erken uyarı sistemi geliştirmesi konusunda Kiev ile iş birliği yapıyor.

Ancak İsrail kendi sistemi Demir Kubbe benzeri güçlü hava savunma silahları taleplerini şimdiye kadar geri çevirdi. Rusya’yı kışkırtmaktan kaçınan İsrail hassas bir denge sağlamaya çalışıyor. Çünkü İsrail’in İran ve İran yanlısı hedefleri sık sık havadan vurduğu Suriye’de Rusya’nın askeri varlığı söz konusu.

Ancak 28 Şubat tarihli bir ABD belgesi İsrail’in ABD baskısı veya Rusya ile ilişkilerindeki bozulma nedeniyle Ukrayna’ya ölümcül yardım sağlamayı değerlendirebileceğini de söylüyor.

Bunun için dört seçenek önerilmiş. İçlerinde “en makul” diye nitelenen “Türk modeli.” Bundan kasıt savunma sistemlerinin üçüncü taraflar üzerinden Ukrayna’ya tedariki, savaşın barışçıl biçimde sona ermesinin savunulması ve arabuluculuk çabalarına ev sahipliği teklifi. Belge, Türkiye’nin Ukrayna’ya silah transferini kolaylaştırırken Rusya ile yakın ilişkilerini başarıyla sürdürdüğünü vurguluyor.

Aynı belge, Barak-8 ve Spyder karadan havaya füzeler ve Spike tanksavar güdümlü füze de dahil olmak üzere Ukrayna’ya transfer edilebilecek İsrail silahlarını listeliyor.