24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2024 23:15 | Son Güncelleme: 09.05.2024 23:17

İsrail'in saldırıları sonrası Refah'ta kaçış başladı: On binler bölgeyi terk ediyor

Birleşmiş Milletler'in paylaştığı bilgiye göre İsrail Refah operasyonunu adım adım ilerletirken Refah kentinden kaçışlar başladı. İsrail'in 'boşaltın' çağrısının ardından on binlerce kişi bölgeyi terk etti ve kaçışlar sürüyor
İsrail'in saldırıları sonrası Refah'ta kaçış başladı: On binler bölgeyi terk ediyor

Matthew Mpoke Bigg - Iyad Abuheweila / The New York Times

Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in hava saldırıları yoğunlaşırken ve İsrail kara kuvvetlerinin bir sınır kapısını ele geçirmek için başlattığı saldırının geniş çaplı bir işgale yol açabileceği korkusu artarken, İsrail'in bu hafta Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin bir bölümünü boşaltma çağrısından bu yana on binlerce kişinin kaçtığını söyledi.

Gazze'nin Mısır sınırı boyunca evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar için önemli bir merkez olan şehrin doğusundan yapılan toplu kaçışlar, İsrail'in 7 Ekim'de İsrail'e yönelik ölümcül saldırıyı gerçekleştiren silahlı grup Hamas'ı ortadan kaldırmak için başlattığı savaştan bu yana insanların kaçmak zorunda kaldığı son olay oldu.

79 bin kişi şehri terk etti

Filistinlilere yardım eden ana BM kuruluşu UNRWA'nın sözcüsü Louise Wateridge Perşembe günü yaptığı açıklamada Pazartesi gününden bu yana yaklaşık 79 bin kişinin Refah'ı terk ettiğini söyledi. Wateridge sosyal medyada, çadırlarla kaplı bir caddede yavaşça ilerleyen şilte yüklü küçük kamyonetlerin videosunu yayınladı.

Wateridge, "Refah'ta gece ve bu sabah boyunca devam eden ciddi bombardıman nedeniyle büyük korku yaşanıyor" diye yazdı ve su toplamaya devam edenlerin hayatta kaldığını belirtti.

Refah'ın nüfusu son aylarda insanların güneye kaçmasıyla 1 milyonun üzerine çıkmıştı. Yüz binlerce insan çadırlarda ya da derme çatma barınaklarda yaşıyor. Bölge sakinleri ve yardım görevlileri kötü koşulların yanı sıra gıda, temiz su ve tıbbi malzemelere erişimde ciddi sıkıntılar olduğunu anlatıyor.

Ekim'den bu yana beş kez yer değiştirdiler

İşaret dili tercümanı Riyad al-Masry Perşembe günü yaptığı açıklamada kendisi ve ailesinin Refah'tan ayrılmaya karar verdiklerini çünkü İsrail'in şehre girmesinden korktuklarını söyledi. Savaş başladığında Gazze şehrini terk ettiğinden beri beş kez yer değiştirdiğini söyleyen Riyad el-Mry, altıncı kez başka bir çadır kampına taşınma ihtimalini "işkencenin ötesinde" olarak nitelendirdi.

İsrail Pazartesi günü, önceki gün başka bir bölgede dört İsrail askerinin ölümüne yol açan roket saldırısının ardından Mısır'la olan Refah sınır kapısının Gazze tarafını güvence altına almak ve Hamas mevzilerini yok etmek için sınırlı bir operasyon başlattı. İsrailli yetkililer Refah'ta yaşayan yaklaşık 110 bin kişiyi bölgeyi terk etmeleri konusunda uyararak, Gazze sahilinde insani yardım bölgesi olarak tanımladıkları ve gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçları karşılayabileceklerini söyledikleri bölgeye gitmeleri çağrısında bulundu.

Yeni tahliye planı ölümcül olabilir

Pek çok yardım görevlisi, Muwasi köyünü de içeren bölgenin zaten çadırlarda yaşayan insanlarla dolu olduğunu ve özellikle su yetersizliği nedeniyle yeni bir akını kaldıramayacağını savundu.

Birçok yardım kuruluşunun merkezi Refah'ta bulunuyor ve birçoğu, çatışmaların yakınlığı ve İsrail'in bu hafta insani yardım malzemelerinin ana kanalları olan iki güney sınır kapısını kapatması nedeniyle operasyonlarının tehlikeye girdiğini söyledi.

İsrail Çarşamba günü yaptığı açıklamada hafta sonu kapattığı Kerem Şalom sınır kapısını yeniden açtığını duyurdu ancak BM yardımların geçişinin hala çok zor olduğunu belirtti.

Cenevre'deki BM insani yardım ofisi sözcüsü Jens Laerke, Refah'ı "son derece aktif bir savaş bölgesi" olarak tanımladı ve bunun sadece Kerem Şalom'dan malların geçirilmesinde değil, aynı zamanda Gazze'nin güneyinden ve yerleşim bölgesinin içlerine doğru malların taşınmasında da "ciddi zorluklar" yarattığını söyledi.

Laerke "Tarafların yardımları kolaylaştırma yükümlülüğünün sınırda ya da bir indirme bölgesinde sona ermediğini yineliyoruz" dedi ve ekledi: "Yardım, ihtiyacı olanlara güvenli bir şekilde ulaşmalıdır"

©️ 2024 The New York Times Company