28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2024 10:00 | Son Güncelleme: 24.02.2024 13:53

Javier Milei'nin tuhaf yolculuğu: Netanyahu ve Blinken'ın ardından sıra Trump'ta

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei göreve geldiğinden bu yana sürpriz ziyaretlerde bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda İsrail'e giden ve Netanyahu'a açık desteğini gösteren Milei, Buenos Aires'te ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı ağırlarken, ardından ABD eski başkanı Trump'ı ziyaret edecek
Javier Milei'nin tuhaf yolculuğu: Netanyahu ve Blinken'ın ardından sıra Trump'ta

Jack Nicas / The New York Times

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Cuma sabahı Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i ağırlayarak Milei'nin Arjantin dış politikasını ABD ile uyumlu bir şekilde yeniden şekillendirmesinin çeşitli yollarını ele aldı.

Birkaç saat sonra ikili Washington'a gitmek üzere ayrı uçaklara bindi. Blinken Beyaz Saray'a ve Başkan Joe Biden'a geri dönerken Milei ise eski Başkan Donald Trump'tan önce sahneye çıkıp solun tehlikelerine karşı bir konuşma yapacağı Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'na (CPAC) gitti.

Milei'nin güneyden kuzeye, soldan sağa seyreden tuhaf güzergahı, yeni Arjantin başkanının bir sonraki yönetimin kendi başarısı için çok önemli olabileceğinin farkında olduğunu gösteriyor. 

Arjantin ekonomisinin kaderi ABD'ye bağlı

Arjantin'in en büyük yabancı yatırımcısı ve üçüncü büyük ticaret ortağı olmasının yanı sıra ABD, Arjantin'in 40 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF) üzerinde en fazla kontrole sahip ülke konumunda.

Arjantin ekonomisi büyük ölçüde zayıf. Bu doğrultuda Milei'nin Arjantin'i mali krizden çıkarma planı IMF'den daha fazla para almasına ve geri ödemek için daha fazla zaman kazanmasına bağlı olabilir.

Arjantin'in yıllık enflasyonu yüzde 250'yi aşarak bazı ölçümlere göre dünyanın en yüksek seviyesine ulaşırken, öte yandan protestolar ve grevler artıyor ve Milei bu çalkantılı süreçte ekonomik planlarını uygulamaya koymakta acele ediyor. Milei, Arjantin'in ekonomisini istikrara kavuşturabilirse, ki bunu on yıllardır hiçbir Arjantinli başkan başaramadı, Arjantin'in para birimini ABD doları yerine kullanmaktan vazgeçmek istediğini söyledi.

Trump'ın 2020'deki seçim hilesi iddialarına destek veren Milei, Aralık ayında göreve geldiğinden beri Biden yönetimiyle iyi geçiniyor.

Çin ve Rusya'ya sırtını döndü

Milei öte yandan Çin ve Rusya'yı eleştirdi, ABD ve İsrail'e yakın durdu ve Arjantin'i, ABD'nin gücüne karşı koymak için tasarlanan gelişmekte olan ülkeler ittifakı BRICS'e girme planından çıkardı.

Milei Cuma günü Blinken ile görüşmesinin başında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arjantin Batı'nın, ilerlemenin, demokrasinin ve her şeyden önce özgürlüğün tarafına dönmeye karar verdi" dedi. Görüşmenin ardından Milei'nin seyahat planları hakkında ne düşündüğü sorulduğunda Blinken, "Bu tamamen kendisine kalmış bir şey" dedi. 

ABD'nin gözü Arjantin'in lityum madenlerinde

Amerika Birleşik Devletleri'nin Arjantin'de kazanacağı çok şey var; özellikle de ülkenin, elektrikli arabaların bataryalarında önemli bir bileşen olan lityum da dahil olmak üzere geniş stratejik maden rezervleri. Milei ve Blinken arasında Cuma günü yapılan görüşmelerde de bu konu gündeme geldi.

Bu yıl İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Milei'nin sosyalizm ve feminizmi eleştiren konuşması, milyarder Elon Musk'ın milyonlarca takipçisiyle bu konuşmasını paylaşmasının ardından viral oldu.

Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino, Cuma günü Blinken ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Milei'nin "sosyal adalete" karşı çıktığını çünkü "bir başkasından alarak bir başkasına yardım etmeyi" amaçladığını söyledi. Milei ve Biden'ın her konuda aynı fikirde olmasalar bile yine de anlaşabileceklerini söyledi. Mondino "Çok karmaşık bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

Trump ile yüz yüze görüşecek

Trump büyük bir hayranı olduğu Milei'yi internetteki paylaşımlarında "Arjantin'i yeniden büyük yapması" için defalarca destekledi. Ancak ikili henüz yüz yüze görüşmedi.

Son yıllarda bir tür Trump festivaline dönüşen CPAC zirvesinin kapanış gününde iki ana konuşmacı olacakları Cumartesi günü bu durum değişebilir. (Bu yılki diğer konuşmacılar arasında uzman Steve Bannon,  Mike Lindell ve Kongre'nin sert sağcı üyeleri Jim Jordan ve Matt Gaetz yer alıyor).

Milei'nin etkinlikte sağcı bir ünlü olarak kucaklanması muhtemel. Muhafazakârlar arasındaki yıldız gücü bu hafta Senatör Marco Rubio, R-Fla. Buenos Aires'i ziyaret ettiğinde zaten sergilenmişti. Milei, Rubio'ya üzerinde "Para yok" yazılı bir kahve kupası verdi ve senatör de ondan kupayı imzalamasını istedi.

Rubio daha sonra bir yardımcısına kupayı uzattı. "Bunu lekelemeyin" dedi.

© 2024 The New York Times Company