06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2023 13:44 | Son Güncelleme: 16.09.2023 14:40

Joe Jonas ve Sophie Turner'ın boşanma kararının satır aralarında neler var?

New York Times Joe Jonas ve Sophie Turner'ın boşanma kararını mercek altına aldı. Çiftin ortak basın açıklamasının satır aralarını inceleyen Amerikan gazetesi, Game of Thrones yıldızı hakkında çıkan olumsuz haberlerin, şarkıcının eski Hollywood yöntemlerine başvurduğu şüphesi uyandırdığını yazdı
Joe Jonas ve Sophie Turner'ın boşanma kararının satır aralarında neler var?

Melina Delkic / The New York Times

Joe Jonas ve Sophie Turner geçen hafta Instagram üzerinden yaptıkları ortak açıklamada evliliklerini karşılıklı bir şekilde, dostça bitirmeye karar verdiklerini duyurdu. Müzisyen ve oyuncunun eş zamanlı paylaşımında "Ayrılığın nedenine ilişkin birçok spekülatif rivayet var ama gerçekten bu ortak bir karar, herkesin bizim ve çocuklarımızın mahremiyetine ilişkin isteklerimize saygı göstereceğini içtenlikle umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Satır aralarındaki ayrıntılar

Kriz iletişimi konusunda uzmanlaşmış bir halkla ilişkiler danışmanı olan Molly McPherson, ünlülerin ayrılık dünyasına göre nispeten uysal/medeni görünen bu boşanma duyurusunun satır aralarında gizli mesajlar olduğuna dikkat çekti. Örneğin, "dostça" kelimesi. McPherson, müvekkillerinin sadece dostane olmayan durumlarda açıklamalarına 'dostane' ya da 'dostça' kelimesini eklemek istediğine dikkat çekti. 

Yalan demenin süslü yolu: Spekülatif

Açıklamadaki "spekülatif rivayet/anlatılar" ifadesinin yalan demenin süslü bir yolu olduğunu belirten McPherson "İnsanlar bir ifadenin içine olumlu sözcükler sıkıştırdıklarında bu, açık ve basit bir şekilde çarpıtmadır" dedi.

Artık olayların iç yüzü daha kolay görülüyor

McPherson'ı PR Lady olarak tanıyan TikTok takipçileri, ona boşanma açıklamasıyla birlikte çiftle ilgili pek çok dedikoduyu gönderdi ve uzmanlık alanı olan ünlülerin çevirisini yapmasını istedi. McPherson hayatını anlatıları okuyarak ve inceleyerek kazanıyor ancak halkla ilişkiler alanında çalışmayanların da giderek artan bir şekilde bu işin iç yüzünü görebildiklerini söylüyor. Özenle hazırlanmış ifadeler bugünlerde farklı bir anlam ifade ediyor. Ona göre en iyi halkla ilişkiler çalışanı bile artık müşterisinin anlatısı üzerinde tam kontrole sahip değil. 

Tanıtım ekipleri konuları yönlendiriyor

Hollywood'daki tanıtım ekiplerinin; örneğin bir boşanma, bir skandal ya da yeni bir ilişkinin kamuoyu tarafından nasıl yorumlanacağını etkilemek umuduyla, magazin gazetelerine haber parçaları sunarak müşterileri hakkında ilgi çekici hikayelerin önüne geçtikleri uzun zamandır biliniyor. Ve bu durumlarda, ister tanıtım ekibi ister adı açıklanmayan bir sırdaş olsun, kaynağın kimliği nadiren teyit ediliyor.

Jonas eski Hollywood taktiklerine mi başvuruyor?

Sofia Vergara-Joe Manganiello, Ariana Grande-Dalton Gomez, Kevin Costner- Christine Baumgartner gibi yüksek profilli ve çekişmeli ünlü ayrılıklarının yaşandığı bir yaz döneminde, Jonas ve Turner arasındaki ayrılık olağandışı görünmüyor. Ancak bu olay, diğerlerinin aksine neredeyse anında anonim kaynaklı haberlerde yer almaya başladı. Boşanma davası öncesi Turner hakkında art arta olumsuz haberlerin çıkması Jonas ve ekibinin eski Hollywood taktiklerine başvurduğunu düşünen hayranların şüphelerini çekti.

Eğlence sektöründe imaj her şeydir

İnternet dedektifliği günlerinde, Disney Channel'da Jonas Brothers ve Game of Thrones'da Sansa Stark ile büyüyen genç hayranlar için bu anlatı karşı konulamayacak kadar iyiydi. Ayrıca ünlü kadınlar hakkındaki medya anlatılarının da daha fazla farkındalar. Eğlence sektöründe imaj her şeydir. Jonas, kardeşleriyle birlikte kurduğu, Disney Channel'da öne çıkan ve son yıllarda yeni müziklerle yeniden bir araya gelen Jonas Brothers grubu için uluslararası bir turneye başladı. Game of Thrones dizisiyle şöhreti yakalayan Turner ise bir mücevher hırsızını canlandırdığı altı bölümlük Joan dizisini yeni tamamladı. Her iki temsilci de medyada yer alan haberler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Turner'ı kötüleyen haberler dikkat çekti

Turner hakkındaki olumsuz haberler, Kuzeyin Kraliçesi'ne bağlılıklarını bildirmek için rutin olarak yorumlarda bulunan hayranlarının hoşuna gitmedi. Örneğin TMZ, boşanma duyurusunun ortasında "doğrudan bilgi sahibi bir kaynağın" çiftin sorunları arasında "kadının partileri, erkeğin evde oturmayı sevdiğini" söylediğini aktardı. Hayranları ve savunucuları Turner'ın daha çok evcimen olduğunu söylediği geçmiş röportajlarını ve videolarını paylaşarak bu anonim iddiayı sorguladılar.

"Elbette eğlenecek"

Bazıları da başka bir TMZ makalesinde Jonas'ın çocuklarına "hemen hemen her zaman" baktığını söyleyen bir alıntıya kızarak, bunun erkeklerin temel ebeveynlik görevleri arasında olmasına rağmen övülmesi gerek bir durum olarak sunulmasına tepki gösterdi. İngiltere'de The Daily Mail, Turner'ın bir dizi çekimi için düzenlenen partide olup biteni umursamaz şekilde eğlendiğini yazdı. Ancak birçok Twitter kullanıcısı bu habere tepki gösterdi. Kim yapmaz ki? Hayranları Turner'ın genç yaşta evlendiğini (20'lerin başındaydı) ve özgün kalma arzusunun anlaşılabilir olduğunu öne sürdüler.

Haberler artık sorgulanıyor

Hikayelerin çok azının Turner'ın tarafına ait göründüğüne dikkat çeken McPherson, "Kendini savunmasına gerek olmadığı" mesajınn veriyor" dedi.  Ashley Hamilton ile birlikte ünlülerin anılarını derinlemesine inceleyen Celebrity Memoir Book Club potcast'inin sunuculuğunu yapan Claire Parker ise "Ünlü takıntılıları, bir zamanlar bu hikayeleri olduğu gibi kabul etmiş olsalar da, şimdi şu soruları soruyorlar: İsimsiz kaynak kimdi? Bundan kim faydalanıyor? Ve bu neden şimdi ortaya çıkıyor? Genel olarak ünlü dedikoduları söz konusu olduğunda, insanlar nihayet sorular soruyor ve ben bunu seviyorum. Geçmişte bu tür hikayeler "toplumun kadın düşmanlığını kullanarak kadınların kariyerlerini yok etmeye çalışıyordu" diyor.

"İlk kez anında geri tepiyor"

Parker, kamuoyu son yıllarda bu dinamiğe karşı daha eleştirel hale gelmiş olsa da, "kadın düşmanı söylemlerin hemen geri teptiğini ilk kez görüyorum" dedi. Medyanın göz önünde kadınlara yönelik muamelesine ilişkin kamu bilincinin değişmekte olduğunu, Britney Spears ve diğer yıldızlara yönelik muamele konusunda hesaplaşma anları yaşandığını söyledi.

"Joe Jonas'ı berbat gösteriyor"

Eşi Alicia Mintz ile birlikte Trashy Divorces adlı podcast'i sunan Stacie Boschma "Dürüst olmak gerekirse haberlerin Joe Jonas'ı kesinlikle berbat gösterdiğini düşünüyorum. O da farkında ve şimdi geri adım atmaya çalışıyor. Üstünde baskı hissediyor olabilir.  Geçtiğimiz hafta sonu Los Angeles'taki Dodger Stadyumu'nda verdiği konserde hayranlarına hakkında çıkan haberler için "Eğer bu dudaklardan duymazsanız, inanmayın, tamam mı?" demesi bunu gösteriyor" dedi. McPherson'a göre, bu durumdan geçmekte olan kamuya mal olmuş herhangi bir kişi için önerilen oyun kitabı, mükemmel hazırlanmış bir açıklamadan farklı bir şey. "Mesaj ne kadar ham, filtrelenmemiş ve özgün olursa, krizi atlatma olasılıkları da o kadar artacaktır" dedi.

 © 2023 The New York Times Company