26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.06.2022 15:46 | Son Güncelleme: 01.06.2022 17:38

Kevin Spacey cinsel istismar suçlamalarıyla yüzleşmek için İngiltere’ye gidiyor

Kevin Spacey kendisine yapılan cinsel istismar suçlamalarıyla yüzleşmek üzere İngiltere’ye gideceğini açıkladı. ABD’ye iade davası açmayacağını belirten aktör, masumiyetini kanıtlayacağını iddia etti
Kevin Spacey cinsel istismar suçlamalarıyla yüzleşmek için İngiltere’ye gidiyor

Julia Jacobs / The New York Times

Oyuncu Kevin Spacey salı günü, cinsel saldırı suçlamalarıyla yüzleşmek için gönüllü olarak İngiltere'ye gideceğini, iade davası açmadan oradaki yetkililerin onu resmi olarak suçlamasına izin vereceğini söyledi.

Masumiyetimi kanıtlayacağım

Geçen hafta İngiliz Kraliyet Savcılığı Teşkilatı, kolluk kuvvetlerinin üç erkeğe karşı dört cinsel saldırı ve bir kişinin "rızası olmadan cinsel ilişkiye girmesine neden olma" suçlamalarını onayladığını duyurdu. Ancak 62 yaşındaki Spacey, İngiltere veya Galler'e girmediği sürece resmi olarak suçlanamaz. Spacey'nin bir temsilcisi ABC News’da aktörün kendini savunmak üzere İngiltere’ye seyahat edeceğini açıkladı.

Temsilcinin ilettiği açıklamada Spacey, "İlerleme kararlarından hayal kırıklığına uğramış olsam da en kısa sürede gönüllü olarak Birleşik Krallık'ta görüneceğim. Masumiyetimi kanıtlayacağına inandığım bu suçlamalara karşı kendimi savunacağım" diye konuştu.

Suçlamalar zamanı Londra’da yaşıyordu

Suçlamaları öne süren üç şikayetçi var. Olayların Mart 2005, Ağustos 2008 ve Nisan 2013’te yaşandığı iddia ediliyor. Spacey o yıllarda Londra'daki Old Vic Tiyatrosu'nun sanat yönetmeniydi. İngiltere'nin Gloucestershire şehrinde meydana gelen 2013'teki olayın dışındakilerin hepsi Londra'da meydana geldi. Metropolitan Polisi suçlayanlardan birinin şu anda 40'larında, diğer ikisinin ise 30'larında olduğunu söyledi. Ancak kesin yaşlarını açıklamadı. Crown Prosecution Service sözcüsü salı günü yorum yapmayı reddetti. Spacey "Kraliyet Savcılığı Teşkilatı’nın medyaya ve kamuoyuna adil yargılanma hakkım olduğunu, aksi kanıtlanana kadar masum olduğumu dikkatle hatırlatan açıklamasını çok takdir ediyorum" dedi.

Önceki suçlamalar

İki kez Akademi Ödülü kazanan Spacey'i cinsel tacizle alenen suçlayan ilk kişi aktör 2017’de Anthony Rapp olmuştu. Spacey'nin 1980'lerde o 14 yaşındayken kendisine karşı istenmeyen cinsel davranışlarda bulunduğunu iddia etmişti. Spacey şu anda New York'ta Rapp’in açtığı davada kendini savunuyor.
Rapp'in suçlamaları bir BuzzFeed makalesinde kamuoyuna açıklandıktan sonra, Spacey'nin 11 yıl boyunca sanat yönetmenliğini yaptığı Londra'daki Old Vic Tiyatrosu'nda çalıştığı 20 kişi de onu uygunsuz davranışlarla suçlamıştı. Geçen hafta devam eden cezai kovuşturma hakkında yorum yapamayacağını söyleyen tiyatro, Spacey'nin katılmadığı bağımsız bir soruşturma başlattı. Tiyatro raporunda “Old Vic'teki yıldızlığı ve statüsü, özellikle genç personel veya genç aktörlerin konuşabileceklerini veya yardım için el kaldırabileceklerini hissetmesini engellemiş olabilir” sonucuna vardı.

© 2022 The New York Times Company