29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2022 16:04 | Son Güncelleme: 11.04.2022 16:22

Kiev'de Ölüm Otoyolu: Düzinelerce ceset bulundu

Rusya’nın işlediği savaş suçlarına bir yenisi eklendi... M06 Otoyolu'nda 60 ceset bulan Dmitrivka belediye başkanı Taras Didiç, artık Ölüm Otoyolu olarak andığı yerde yaşadıklarını ve çektiği görüntüleri New York Times ile paylaştı.
Kiev'de Ölüm Otoyolu: Düzinelerce ceset bulundu

Cora Engelbrecht / The New York Times

Ukrayna'nın Buzova Köyü'nden gelen fotoğraflar korkunç bir tablo oluşturuyor: Yola saçılıp kömürleşmiş ve üst üste yığılı halde parçalanmış cesetler, tarlada kafasında bir kurşunla yatan adam. 

En az 50 sivil öldürüldü

Görüntüler, Rus kuvvetlerinin geçen ay Kiev'in kuzeybatısındaki çatışmalardan kaçmaya çalışırken 50 kadar sivili öldürdüğünü iddia eden Ukraynalıların dediklerini doğruluyor. Cesetler başkent Kiev'den batıdaki Jıtomır kentine uzanan M06 Otoyolu'nda ve yakınında yatıyordu. Sivillerin cesetleri Rus askerlerinin geçen hafta bölgeden çekilmeden önce yüzlerce sakini öldürdüğü Kiev'in banliyösü Buça’dan 27 kilometre uzakta bulundu.

 “Elleri bağlı olanlar vardı”

Cesetlerin çoğunun bulunduğu Dmitrivka bölgesinin belediye başkanı Taras Didiç “Şimdi buna ölüm otoyolu diyorum” dedi. Otoyol, başkenti ele geçirme girişimlerinin başarısız olmasının ardından kısa süre önce Rus güçlerinden geri alınan kasabaları ve köyleri birbirine bağlıyor. Didiç “Hayata ancak dönüyoruz” diye konuştu. Belediye başkanı geçen hafta yolda karşılaştığı ürkütücü bulguları paylaştı: "Bazıları yanmıştı. Diğerlerinin elleri bağlıydı. Kimileri arabalarındayken kafalarından vurulmuştu.” Bu açıklamalar, Didiç’in olay yerinde telefonuyla çektiğini söylediği ve The New York Times ile paylaştığı görüntülerle uyumluydu.

“Kaçmaya çalışıyorlardı”

Cesetlerin çoğunun, ya sürdükleri araçların alev alması ya da arabaların kasten ateşe verilmesi nedeniyle vurulup yakıldığı görülüyor. Didiç "Kaçmaya çalışıyorlardı. Bazıları başaramadı" diye konuştu. Aynı zamanda cinayetlerin ne zaman gerçekleştiğinin veya hepsinin aynı anda olup olmadığının net olmadığını söyledi. Rus kuvvetlerinin büyük ihtimalle, Kiev'in dışındaki bu bölgeyi işgal ettiği ay boyunca evlerinden kaçmaya çalışan aileleri aralıklı olarak öldürdüğünü belirtti.

1 ilçede 60 ceset

Didiç ölülerin çoğunun Ukraynaca'da isimleri rüya ve hoş köy anlamına gelen Mriia ve Mila kasabaları arasındaki Babushkin Sad veya Granny's Garden adlı otellerin yakınında bulunduğunu söyledi. Yoldaki cesetleri bulduğunda kalbinin kanadığını ve hayatının en kötü deneyiminin bu olabileceğini anlattı. Didiç’in Ukraynalı askerler olduğunu söylediği diğer iki ceset, yakındaki bir benzin istasyonunun dışında kazılmış bir mezarda bulundu. Üzerlerinde hala üniformalarının olduğunu söyledi.

Didiç pazar günü 14 köyü kapsayan ilçesinde 60 ceset bulunduğunu söyledi. Rus güçlerinin en az 60 özel ev ve üç süpermarketin yanı sıra belediye su depoları ile bir ambulans tesisini de tahrip ettiğini kaydetti.

© 2022 The New York Times Company