24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2022 12:13 | Son Güncelleme: 10.04.2022 22:29

Rusya'nın Suriye'deki acımasız generali Ukrayna'ya gidiyor

Rusya savaşa yeni bir general atarken, Boris Johnson Ukrayna’ya ilave destek sözü verdi. Slovakya ise işgal altındaki ülkeye S-300 hava savunma sistemini gönderdi
Rusya'nın Suriye'deki acımasız generali Ukrayna'ya gidiyor

Eric Schmitt ve Cora Engelbrecht / The New York Times

Ruslar Kiev'i ve yakın bölgelerini haftalarca süren çatışmalar sonrası ele geçiremeyince ana hedefine ulaşamadı. Rusya şimdilerde ordusunu yeniden organize edip ülkenin başka yerlerindeki bombardımana devam ediyor. Şu anda birincil odak noktası olan güneydoğu Ukrayna cephesinde, Kiev’de yaptıkları hatalardan kaçınmaya çalışıyor. 

Rusya yeni general atadı

Rusya, Ukrayna'daki askeri harekatını yürütmek için üst düzey bir generali görevlendirdi. Savaş çok önemli yeni bir aşamaya girerken ilk kez hava, kara ve deniz birimlerini koordine etmek için savaş alanında merkezi bir komutanlık oluştu. ABD'li yetkililer, Kremlin'in askeri harekatını Moskova'nın dışında yürüttüğünü, bu durumun Rusya’nın Ukrayna direnişi karşısında neden zorluk çektiğini kısmen açıkladığını söyledi.

Operasyonun başına atanan General Alexander Dvornikov, Rus güçlerinin Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yanında savaştıkları acımasız harekatın denetlenmesine de yardımcı olmuştu. Kremlin Dvornikov’a Suriye’deki komutanlığı için nişan verirken, generalin güçleri geniş çapta sivil mahalleleri bombalamak, hastaneleri hedef almak ve tarihi mekanları yok etmekle suçlanmıştı.

Rus askerlerin morali bozuk

Rusya, başkent Kiev çevresinden çekilen askeri birliklerin bir kısmı ile doğu Ukrayna'daki kuvvetlerini pekiştirdi. Şu anda, doğu Ukrayna'daki önemli sayıda Moskova yanlısı ayrılıkçı avantajı elinde tutuyor. Ancak, Washington merkezli bir düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün son değerlendirmesine göre moralleri bozuk olan Rus kuvvetlerinin ilerlemesi durmuş gibi görünüyor.

Kramotarsk’tan tahliyeler tamamlanıyor

Tren istasyonuna füze isabet eden Kramatorsk kentinin Belediye Başkanı Oleksandr Honcharenko, Rusya'nın beklenen ilerlemesine rağmen 200 bin kişilik nüfusun en az çeyreğinin kalmasını beklediğini söyledi. Cumartesi günü kaçmak isteyenlerin çoğunun çoktan ayrıldığını, Kramatorsk'tan tahliye otobüslerinde sadece 400 civarında kişinin kaldığını açıkladı. 

Johnson Kiev’e gitti

Ukrayna başbakan yardımcısı cuma günü, kuşatma altındaki kentlerden 6 bin 600’ü aşkın sivilin tahliye edildiğini, rakamın bu hafta için bir rekor olduğunu söyledi. 

Büyük Britanya Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulundu. Johnson, İngiltere'nin geçen hafta başında taahhüt ettiği 130 milyon dolarlık mühimmata ek olarak, zırhlı araçlar ve gemisavar füzeler de göndereceğine söz verdi.

Diğer önemli gelişmeler

Rus güçleri cumartesi günü doğu Ukrayna'daki bombardımanı artırdı. Odesa ve Harkov bölgelerinde patlamalar bildirildi.

Avrupa Birliği cumartesi günü Kiev'deki büyükelçiliğini yeniden açtı. İtalyan dışişleri bakanı ülkesinin konsolosluğu Paskalya'dan hemen sonra açacağını söyledi.

Rus birlikleri tarafından ateşlendiğine inanılan füzenin cuma günü tren istasyonuna çarptığı, bölgede iki Rus hava saldırısının 52 kişiyi öldürdüğü “Kramatorsk'taki olaylar nedeniyle”, Ukrayna’nın güneyindeki Odesa kentine hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Kiev'e yaptığı ziyarette Slovakya'nın Ukrayna'ya Rus füzelerine ve hava saldırılarına karşı savunmaya yardımcı olması için bir S-300 hava savunma sistemi sağladığını söyledi. ABD, kendilerini savunabilmeleri için Slovakya'ya bir Patriot füze sistemi gönderdi.

Tesisin baş güvenlik mühendisi The New York Times'a konuştu. Mühendise göre güvenliği açıkça hiçe sayan Rus askerleri buldozerler ve tanklarla Çernobil’in yasaklı bölgesini girerek siperler ve sığınaklar kazdı. Askerler kendilerini 1986 nükleer felaketinden kaynaklanan potansiyel olarak zararlı radyasyon dozlarına maruz bıraktılar.

 Rusya, tesisi ve çevresini beş hafta boyunca işgal etti.

© 2022 The New York Times Company