16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2023 11:44 | Son Güncelleme: 29.11.2023 12:11

Koch Grubu, Trump'a karşı Nikki Haley'i destekleyecek

ABD'nin en zengin ailelerinden Koch Grubu, cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Nikki Haley'e sınırsız destek vereceğini duyurdu. Milyonlarca dolar ve binlerce insan kaynağı anlamına gelen bu desteğin yükselişte olan Hailey'in, Trump'ın önüne geçmesini sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor
BM eski büyükelçisi ve Güney Carolina valisi olan Haley, Cumhuriyetçi başkanlık yarışı anketlerinde tırmanışa geçse de hala eski Başkan Donald Trump'ın çok gerisinde. (Jordan Gale/The New York Times)
BM eski büyükelçisi ve Güney Carolina valisi olan Haley, Cumhuriyetçi başkanlık yarışı anketlerinde tırmanışa geçse de hala eski Başkan Donald Trump'ın çok gerisinde. (Jordan Gale/The New York Times)

Maggie Haberman, Shane Goldmacher ve Jonathan Swan / The New York Times

Milyarder sanayici kardeşler Charles ve David Koch; kurucuları oldukları Refah için Amerikalılar Vakfı (Americans for Prosperity Action / AFP)  aracılığıyla, Cumhuriyetçi başkan adaylığı yarışında Nikki Haley'i destekleyeceklerini duyurdu. ABD'nin en varlıklı ailelerinden Koch Grubu'nun desteği; Florida Valisi Ron DeSantis ve eski Başkan Donald Trump'ın en büyük rakibi olmak için mücadele eden Haley için ciddi anlamda maddi ve örgütsel güç anlamına geliyor.

Anketlerde yükselişte

Ocak ayındaki Iowa parti seçimlerine 7 hafta kala; kamuoyu yoklamalarına göre Trump cumhuriyetçi başkan adayları arasında açık ara önde gidiyor. İlk Cumhuriyetçi önseçim tartışmasından bu yana Haley anketlerde istikrarlı bir şekilde yükselirken, DeSantis düşüşe geçti.

"Ilımlı seçmenleri kazanacaktır"

Vakfın kıdemli yöneticisi Emily Seidel, grubun kararını açıklayan bildiride "Donald Trump'ın olumsuz yükünün hakim olduğu ve iyi adayların kazanması gereken yarışları kaybettiği son seçimlerin tam tersine, Nikki Haley oy pusulasının üstündeki ve altındaki adayları güçlendirecektir" dedi. Seidel, Haley'in Trump'ın kazanma şansının olmadığı kilit bağımsız ve ılımlı seçmenleri kazanacağını savundu.

"Ulusumuzu uçurumun kenarından çekip alacak"

Ülkenin "her iki taraftaki aşırı uçlar tarafından parçalandığı" belirtilen bildiride "Ulusumuzu uçurumun kenarından çekip alacak, yönetim muhakemesine ve politika deneyimine sahip, sınanmış bir lider gerektirmektedir. Nikki Haley bu liderdir" denildi.

DeSantis'in örgütsel gücüne sahip değil

Trump'ın zamanının geçtiğini söyleyen Haley, bağışçıların ve elit kanaat önderlerinin desteğini kazanmış durumda ve bunların çoğu onu Trump'a karşı en iyi alternatif olarak tanımlıyor. Ancak Haley'nin kampanyası, DeSantis'in sahip olduğu örgütsel güce sahip değil. Ancak Koch Kardeşler tarafından kurulan Siyasi Eylem Komitesi'nin (Super PAC) desteği bunu değiştirmeye yardımcı olabilir. Bu destek ona posta operasyonuna, kapıları çalacak saha çalışanlarına ve Iowa hatta ötesindeki potansiyel seçmenleri telefonla arayacak kişilere erişim sağlayacak. Grubun televizyon reklamları için de harcayacak parası var.

"Çok şeyin tehlikede olduğunu biliyorlar"

Koch Grubu'nun ülke genelindeki milyonlarca taban üyesi de dahil olmak üzere desteğini almaktan onur duyduğunu söyleyen Haley "Refah için Amerikalılar (Americans for Prosperity Action / AFP) üyeleri bu seçimde kenarda oturulamayacak kadar çok şeyin tehlikede olduğunu biliyor" dedi.

© 2023 The New York Times Company