06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2023 15:45 | Son Güncelleme: 14.09.2023 16:07

Komşuları Monroe'nun son evini kurtarmak için savaşıyor

Marilyn Monroe, oyun yazarı Arthur Miller’dan boşandıktan sonra bu evi 75 bin dolara almıştı. Tek başına sahip olduğu tek ev burasıydı. Altı ay sonra burada öldü. Şimdi evi 8.35 milyon dolara alan şirket anıt binayı yıkmak istedi. Ama mahalleli “Dur” dedi
Fotoğraf: Frederic J. Brown / Getty Images
Fotoğraf: Frederic J. Brown / Getty Images

Remy Tumin / The New York Times

Marilyn Monroe'nun 1962'de taşındığı Los Angeles'in Brentwood mahallesi, dünyanın en ünlü kadını için ideal bir inziva ortamıydı. Etrafı yüksek palmiye ağaçlarıyla çevirili, böbrek biçiminde bir havuzu olan dört yatak odalı İspanyol kolonyal tarzındaki evi de sakin bir sokaktaydı. Evin adı da Latince “Cursum Perficio” idi. Yani “Yolculuğu bitiriyorum.”

Bu evde öldü

Monroe, buraya taşındıktan altı ay sonra yatak odasında aşırı dozda uyuşturucudan öldü. Daha 36 yaşındaydı. Burada geçirdiği süre kısa olsa da Brentwood'daki ev zamanla onun muhteşem yaşamının sessiz bir anıtı haline geldi. Ölümünün üzerinden yaklaşık 60 yıl geçti ama hayranları hala ön kapıya çiçek bırakıyor. Eğer mahalle sakinleri evin yıkılmasına engle olmayı başarırsa bu gelenek devam edecek.

Yıkım şimdilik durdu

Los Angeles Belediye Meclisi geçen cuma mevcut yıkım sürecini durdurmak için oybirliğiyle evin “tarihi ve kültürel anıt” statüsünü onayladı. Bu karar belediye yönetiminin inşaat departmanının sadece bir gün önce onayladığı yıkım izninin geçici olarak durdurulmasını demek. Belediye kayıtlarına göre iskan departmanı 7 Eylül'de müstakil evin, ona bitişik garajın, havuzun yanındaki konutun ve deponun yıkılmasını onayladı. Kayıtlara göre havuzun da doldurulması planlanıyor.

Kararı gazeteden öğrendiler

Evi korumaya yönelik önerge ise Los Angeles'in Brentwood'un da dahil olduğu 11. bölgesini temsil eden meclis üyesi Traci Park tarafından sunuldu. Park, yıkım kararının 6 Eylül'de The New York Post'ta yayınlanan bir makaleden öğrendiğini söyledi.

Fotoğraflar: Mel Bouzad/Getty Images

 

Meclis üyesi Park The New York Times'a şöyle konuştu: “Pek çok insanın kendi içinde, kendine göre bir Marilyn'i var. Bence onun, bu evin Los Angeles'ta ve ötesinde bu kadar derin bir yankı uyandırmasının nedeni de Marilyn Monroe'nun kişiliğiyle açıklanabilir. Bu ilgiye ondan daha layık bir kişi, buradan da daha layık bir yer düşünemiyorum” diye konuştu.

Alan da satan da suskun

Emlak kayıtlarına göre Glory of Snow LLC şirketi, mülkü Temmuz ayında Glory of Snow Trust'a 8.35 milyon dolara sattı. Her iki şirket de The New York Times'ın sorularına yanıt vermedi. Beledilenin iskan departmanı da yorum yapmadı. Bu satışın sessiz sakin bir biçimde gerçekleştirilmesi evin yeni sahibinin planları hakkındaki spekülasyonları körükledi. Mahallenin gönüllü Brentwood Toplum Konseyi'nin başkanı Carolyn Jordan yıkım haberi yayılmaya başladığında “kıyametin koptuğunu” anlatıyor: “Biri nasıl olur da burada, Brentwood'da bulunan, gezegendeki en ünlü evlerden birini yerle bir edebilir?”

Endişeli komşularından düzinelerce mesaj aldığını söyleyen Jordan “Gerçekten üzücü şeylerden biri de önceki sahiplerin buranın Marilyn Monroe'nun ikametgâhı olduğu gerçeğine gerçekten saygı duymasıydı" diyor. Jordan, topluluk grubunun Brentwood'da inceleme altında olan yıkım izinlerine ilişkin bir bildirim alması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını aktarıyor. Herkes hazırlıksız yakalanmış.

75 bin dolara almıştı, tek eviydi

12305 Beşinci Helena Yolu adresindeki ev sokaktan görünmüyor. Ancak turistler sık sık saygılarını sunmak ve bir fotoğraf çekmek umuduyla önünde durup telefonlarını havaya kaldırıyor. Jordan eve yönelik bir vandalizm veya uygunsuz bir harekete hiç rastlamadığını söylüyor. 1929 yılında 2900 metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilen ev, Monroe'nun tek başına sahip olduğu ilk ve tek konuttu. Oyun yazarı Arthur Miller'dan boşandıktan sonra evi 75 bin dolara satın almıştı.

Sunset Bulvarı ile San Vincente arasında

Belediye, 2013 yılında yapılan değerlendirmede, evi mülkiyeti nedeniyle “potansiyel olarak önemli” olarak tescil etti ancak resmi bir süreç ilerlemedi. Bu nitelik, Los Angeles kanunlarına göre bir binanın yıkılmasını yasaklamıyor ancak şehrin Kültürel Miras Komisyonu'nun yapıyı korumak için bir plan geliştirmesine zaman tanımak amacıyla yıkımı en az 180 gün ertelemesine izin veriyor. Monroe'nun evi, Carmelina Bulvarı'nın hemen dışında, Jordan'ın “çok tenha ve pastoral” diye tanımladığı Sunset ile San Vincente bulvarları arasında yer alan, toplamda 25 adet eşsiz çıkmaz sokaktan oluşan Helenas semtinde.

“Bir film stüdyosu da alabilir”

Jordan'a göre evin kurtarılması için en ideal çözüm, olduğu gibi yerinde tutulması. Bir başka seçenekse bir film stüdyonun tüm evi tümüyle taşıyıp muhafaza etmesi. Jordan “Bugünün standartlarına göre, Marilyn'in evi mütevazı kabul edilir ancak bir evi yıkmak yerine tutup özünü korumanın birçok yolu var" diyor. Los Angeles'ta bir tur şirketi işleten ve aynı zamanda Monroe'nun evi de dahil olmak üzere Los Angeles'ın simge yapılarını korumak için çalışan Kim Cooper ve Richard Schave, herhargi bir evin kurtarılması konusunda bu kadar hızlı bir harekete geçildiğine şahit olmadıklarını aktarıyor. Cooper “daha saygılı ve uygun bir muamele” için resmi makamlardan bir kararlılık beklediklerini söylüyor.

Kurtarma süreci başladı

Gençliğinde evi ziyaret eden Schave, evin heybetine nasıl hayran kaldığını hatırlıyor: “Vay be, demek Marilyn Monroe'nun evi” deyip küfrü bastığını söylüyor. Cooper “Burası bir Güney Kaliforniya rüyası” diyor. Belediye meclis üyesi Park, büyük olasılıkla ekim ayının ilk haftasında şehrin Tarihi Kaynaklar Ofisi'ne başvuruda bulunulacağını söyledi. Bu ofis, mülkü değerlendirmek için bir keşif düzenleyecek ve ardından Kültürel Miras Komisyonu, binanın adaylığı değerlendirmek üzere 16 Kasım'da bir oturum yapacak. Daha sonra hazırladıkları önerileriyi belediye meclisine sunacaklar. Konseyin de bunun üzerine harekete geçmek için 90 günü olacak.