16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2023 11:53 | Son Güncelleme: 15.12.2023 13:05

Macaristan'dan Ukrayna'ya 52 milyar dolarlık veto

Macaristan, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna'yla üyelik müzakerelerinin başlatılması için anlaşmalarından saatler sonra Kiev'e yönelik 52 milyar dolarlık AB yardım fonunu bloke etti
Macaristan'dan Ukrayna'ya 52 milyar dolarlık veto

Matina Stevis-Gridneff ve Steven Erlanger / New York Times

Macaristan, AB’nin Ukrayna'ya yönelik mali yardım paketinin onaylamasını engelledi. Ancak AB liderleri Ukrayna'nın bloğa katılması için katılım müzakerelerini resmen başlatmayı kabul etti. Bu durum diğer ülkelerin desteğini güçlendirmeye çalışan Kiev yönetimi için önemli bir adım. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin 27 ülkesinden biri hariç tamamının Ukrayna'ya yönelik 52 milyar dolarlık mali destek paketini desteklediğini söyledi.

"Tek bir lider hemfikir olmadı"

Michel yaptığı basın toplantısında Macaristan Devlet Başkanı Viktor Orban'a atıfta bulunarak “Tek bir lider bu konuda hemfikir olmadı” dedi. Michel, liderlerin yardım planının hayata geçirilmesi için oybirliği ile anlaşamaya varmak üzere ay başında yeniden bir araya geleceklerini söyledi. Geçmişte AB'nin Rusya'ya yönelik bazı yaptırımlarını erteleyen Macaristan Devlet Başkanı Orban, perşembe günü yaptığı açıklamada yardımın ancak yazın Avrupa çapında yapılması planlanan seçimlerden sonraya uzatılması gerektiğini söylemişti.

AB üyelik müzakerelerine ilişkin anlaşma, Kongre’nin yardım konusundaki fikrini değiştirmek için gitiği ABD’den yeni dönen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy için çok kritik olan bir zamanda geldi.
AB'ye katılım yıllar alacak olsa da perşembe günü yapılan duyuru, Ukrayna'nın Avrupa hedeflerini saldırganlık olarak kınayan Başkan Vladimir Putin'i kızdıracak sembolik bir zaferdi. Zelenskiy, X hesabından yaptığı açıklamada “Bu Ukrayna için zaferdir. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer” dedi.

Veto etmeyi planlıyor

Perşembe günü toplantının başında Orban, Ukrayna'nın hazır olmadığını ve katılımının AB ve Macaristan için kötü olacağını savunarak müzakerelerinin resmi olarak açılmasını veto etmeyi planladığını söyledi. Ancak Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un emri üzerine Orban, müzakerelerin başlatılmasına itiraz etme zamanı geldiğinde salonu terk etti ve kendisi fiilen çekimser kalırken kararın verilmesine izin verdi. Birliğe katılma müzakereleri normalde on yıl veya daha uzun sürüyor. AB ayrıca Ukrayna'nın güneyindeki yoksul komşusu ve Rusya tarafından da tehdit edilen Moldova'nın katılım müzakerelerini de onayladı.

© 2023 The New York Times Company