Emiliano Rodríguez Mega ve Annie Correal / The New York Times
Meksika’nın, ABD’den sınır dışı edilen binlerce vatandaşını kabul etme planı oldukça iddialı görünüyor. ABD-Meksika sınırı boyunca, otoparklarda, stadyumlarda ve depolarda kurulan devasa çadırlardan oluşacak dokuz karşılama merkezi inşa etme planları yürütülüyor. Bu merkezlerde, silahlı kuvvetler tarafından işletilecek mobil mutfaklar da bulunacak.
“Mexico Embraces You” (Meksika Seni Kucaklıyor) adı verilen girişimin detayları bu hafta açıklanırken, Meksikalı yetkililer planın birkaç aydır üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu çalışmalar, Donald Trump’ın ABD tarihinde en büyük göçmen sınır dışı operasyonunu gerçekleştirme sözü vermesinin ardından hız kazanmıştı.
Hükümetin neredeyse her birimi bu sürece bir şekilde katılacak. İnsanları memleketlerine otobüslerle taşımak, lojistik organize etmek, tıbbi destek sağlamak, yeni dönenleri emeklilik maaşı veya ücretli çıraklık gibi sosyal yardım programlarına kaydetmek ve her biri yaklaşık 100 dolar değerinde nakit kartlar dağıtmak bu faaliyetler arasında yer alıyor. Yetkililer, aynı zamanda Meksikalı şirketlerle iş bağlantıları kurmaları için anlaşmalar müzakere ettiklerini belirtti.
"Sizi karşılamaya hazırız"
Meksika İçişleri Bakanı Rosa Icela Rodrigues, “Biz sınırın bu tarafında sizi karşılamaya hazırız. Repatriasyon, eve dönmek ve aileyle yeniden bir araya gelmek için bir fırsattır” dedi.
Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, beklenen geniş çaplı sınır dışı işlemlerini “tek taraflı bir hamle” olarak nitelendirdi ve buna katılmadığını belirtti. Ancak 2022 itibarıyla ABD’de yaklaşık 4 milyon ile en fazla izinsiz vatandaşı bulunan ülke olarak Meksika, hazırlık yapmak zorunda kaldı.
Hükümetin planı, ABD’den sınır dışı edilen Meksikalılara odaklanmış durumda, ancak başkan, ülkenin geçici olarak yabancı sınırdışıları da kabul edebileceğini ifade etti. Hazırlık yapan tek ülke Meksika değil. ABD’de yasal izin olmadan yaşayan büyük bir nüfusa sahip olan güney komşusu Guatemala da sınır dışı edilen vatandaşları için bir planı yakın zamanda devreye soktu.
Meksika Dışişleri Bakanı, bu hafta ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile göç ve güvenlik konularını telefonla görüştü. Ancak Meksika ve bölgedeki diğer ülkeler, Trump yönetiminin sınır dışı planları hakkında bilgilendirilmediklerini belirterek, herhangi bir ayrıntı olmadan hazırlıksız bir şekilde çözüm aramaya çalışıyor.
Uzmanlar, "Meksika hazırlıksız yakalandı" diyor
Göçmen Savunma Örgütleri İzleme Ağı’ndan Sergio Luna, “Meksika, Donald Trump’ın dönüşüyle yine bu senaryolarla yüzleşmeye hazırlıksız yakalandı” dedi.
Luna, “Artık acil durumlara, en iyi niyetle hazırlanmış olsa da yetersiz kalan programlarla yanıt veremeyiz. Bu durum, Meksika’nın on yıllardır göçmenlerden gelen para havalelerinden faydalandığını, ancak bu nüfusu unutarak ihmal ettiğini gösteriyor” dedi.
Hükümetin sınır dışı edilenleri memleketlerine geri götürmek için 100 otobüslük bir filosu bulunsa da, bu kişilerin birçoğu şiddetten ve fırsat eksikliğinden kaçmak için bu bölgeleri terk etmişti.
Diğer uzmanlar, sınır dışıların ve aile ayrılıklarının neden olabileceği uzun vadeli travmayla Meksika hükümetinin gerçekten başa çıkmaya hazır olup olmadığını sorguluyor.Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde göç araştırmacısı olan Camelia Tigau, “Bu insanlar geri dönecek ve dönüşleri zihinsel sağlıkları üzerinde bir etki yaratacak” dedi.
Göçmenlerin kalacağı alanların yöneticiler, hem de ABD sınırını geçmeyi uman güneyden gelen olağan göçmen nüfusuna hizmet etmekte zorlanabileceğini belirtti. Bu durum, son aylarda göçmen sayısında keskin bir düşüş yaşanmış olmasına rağmen geçerliliğini koruyor.
Meksiko şehrinde bulunan bir tesis yöneticisi Gabriela Hernandez, “Maddi kaynaklarımız olmadığı için hazırlık yapamıyoruz. Bu durumu bir acil durum olarak değerlendiriyoruz. Deprem gibi bir şey bu” dedi.
Meksiko’daki diğer barınak yöneticileri ise hükümetten ek destek teklifi almadıklarını belirtti. Başkent Meksiko’nun, geri dönenlerin büyük bir kısmını ağırlaması muhtemel. Araştırmalar, sınır dışı edilen kişilerin genellikle memleketlerine yerleşmek yerine daha büyük şehirlere taşındığını gösteriyor.
ABD’den Meksika’ya geri dönüş dinamikleri ve bunların etkileri üzerine çalışan bir göç araştırmacısı olan Claudia Masferrer, “Meksika hükümetinin ilk karşılama için plan yapması iyi bir şey” dedi.
Meksiko Şehri İnsan Hareketliliği Şefi Temístocles Villanueva, bir röportajda yetkililerin yeni barınaklar oluşturmayı ve başkentin göçmenler ile deporteleri ağırlama kapasitesini yaklaşık üç katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu kapasite, 1300 kişiden 3000’in üzerine çıkarılacak.
Göçmenler ve sınır dışı edilenlerle çalışanlar, Trump yönetiminin yabancı yardımların dağıtımını durdurması durumunda, Meksika ve bölgedeki diğer ülkelerin büyük insan gruplarını karşılama çabalarının aksayabileceğinden endişe ediyor. Marco Rubio, Salı günü yaptığı açıklamada, Trump’ın Pazartesi günü imzaladığı bir başkanlık kararnamesinin ardından bu sürecin başlamakta olduğunu belirtti.
Sergio Luna, “Bu durum bir krize ya da en azından bu insani yardım destek ağlarının geçici olarak zayıflamasına yol açabilir” dedi.
Sheinbaum, Meksika’nın Meksikalılar dışında sınır dışı edilen kişileri de kabul edebileceğini işaret etti. Ancak, hükümetinin ABD’deki iltica duruşmalarını bekleyenler de dahil olmak üzere, Meksika vatandaşı olmayan kişileri “gönüllü” olarak kendi ülkelerine geri göndermeyi planladığını söyledi.
Bu kişilerin geri dönüş masraflarını kimin karşılayacağı sorusunun ise ABD hükümeti yetkilileriyle görüşeceği konular arasında yer aldığını belirtti.
© 2025 The New York Times Company