29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 00:00 | Son Güncelleme: 26.03.2024 00:01

Moskova'daki saldırı sonrası sular durulmuyor: Devlet medyası Ukrayna'yı hedef gösteriyor

DEAŞ'ın Moskova'da gerçekleşen ve 139 kişinin hayatını kaybettiği saldırının arkasında olduğunu açıklamasına karşın Rus devlet medyası Ukrayna'yı ve dolaylı olarak Batılı ülkeleri hedef tahtasına koydu
Cuma gecesi Moskova'da düzenlenen bir saldırıda en az 115 kişinin öldüğü ve 140'tan fazla kişinin yaralandığı Crocus City Hall, 24 Mart 2024 (Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times)
Cuma gecesi Moskova'da düzenlenen bir saldırıda en az 115 kişinin öldüğü ve 140'tan fazla kişinin yaralandığı Crocus City Hall, 24 Mart 2024 (Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times)

Ivan Nechepurenko / The New York Times

Ruslar Pazartesi günü Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen ve en az 139 kişinin ölümüne yol açan kanlı saldırının kurbanları için yas tutarken, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkentte son yirmi yılda yaşanan en kötü saldırı olan bu trajediyi görüşmek üzere hükümet yetkilileriyle bir araya gelmesi planlanıyordu.

Hükümet suçu Ukrayna'nın üzerine atma çabalarını artırıyor gibi görünüyor. Pazar günü, bir bölge mahkemesinin Cuma gecesi gerçekleşen saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen dört kişiyi mahkemeye çıkarmasından saatler sonra, Rusya'nın ana televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde Ukrayna'nın sorumlu olduğunu öne süren haberler yer aldı.

Ana mesaj, Batılı ülkelerin suçu Ukrayna'dan uzaklaştırmak için Crocus Belediye Binası'nda meydana gelen saldırının arkasında İslam Devleti grubunun olduğu teorisini öne sürdükleriydi.

Batı kendileriyle bağlantı kurulmasını istemiyor

Devlete ait ana televizyon kanalı Rossiya-1'in en önemli haftalık haber programı Vesti Nedeli'de bir haber sunan Dimitri Melnikov, "ABD ve Avrupa, Ukrayna ile Crocus Belediye Binası'na yönelik saldırı arasında kurulacak herhangi bir bağlantının Kiev ve tüm Rusya karşıtı ittifak için intihar anlamına geleceğini anlıyor" dedi.

DEAŞ saldırının sorumluluğunu üstlendi. Amerika Birleşik Devletleri saldırının DEAŞ'a bağlı Horasan grubunun işi olduğunu ve Ukrayna'yı suçlayan herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Ukrayna ise herhangi bir dahli olduğunu reddetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin istihbarat servisleri ve ortaklarının saldırıyı DEAŞ'a bağlı bir örgütün planladığını ve gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini söyledi.

Fransa Pazar günü terör alarmını en yüksek seviyeye çıkardı. Macron, adını vermediği DEAŞ örgütünün son birkaç ay içinde Fransa'da saldırılar gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi.

Pazartesi günü, Rusya'nın dört bir yanında yas tutanlar anma törenlerine çiçek götürmek için akın etti. Devlet haber medyasının bildirdiğine göre, birçok Rus da kan bağışında bulunmak üzere hastanelere gidiyordu.

Üç AVM süresiz kapatılacak

Konser salonunun sahibi olan şirkete ait üç alışveriş merkezi süresiz olarak kapatılacağını açıkladı. Acil durum çalışanları konser salonunun içindeki enkazı temizlemeye devam etti.

Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times

 

Ruslar arasındaki genel endişe duygusu, Pazar günü Moskova'daki ve diğer Rus şehirlerindeki alışveriş merkezlerinin boşaltılmasına neden olan bomba tehditleriyle daha da şiddetlendi.

Rus medyasının hedefinde Ukrayna var

Ancak Rus devlet haber kuruluşlarının yayınları, Kremlin'in kaynaklarını asıl düşman olarak gördüğü ve Batılı devletlerden oluşan bir koalisyon tarafından desteklenen Ukrayna'ya karşı toplamaya ne kadar kararlı göründüğünü yansıtıyor.

Rus istihbarat görevlileri, Rusya'da göçmen işçi olarak çalışan Tacikistanlı dört şüphelinin Ukrayna ile bağlantısı olduğuna dair herhangi bir kanıt açıklamadı.

Haberlerde Rus devlet televizyonu saldırganların tutuklandıkları yeri (Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Bryansk bölgesi) Ukrayna'nın dahli olduğuna dair bir kanıt olarak sundu. Haberlerde ayrıca Ukrayna'nın bu kişileri saldırı için kiralamış olabileceği de öne sürüldü.

Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times

 

Fransa merkezli siyasi analiz şirketi R.Politik'in başkanı Tatiana Stanovaya, Rus haber kuruluşlarının Ukrayna konusuna odaklanmasının tamamen siyasi nitelikte olduğunu ve muhtemelen kendi vatandaşına yönelik olduğunu söyledi.

Putin doğrudan 'Ukrayna' demiyor

Stanovaya sosyal medya paylaşımında Putin'in saldırının sorumluluğunu doğrudan Ukrayna'ya yüklememeye özen gösterdiğini belirtti.

Cumartesi günü yaşanan saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Putin, şüphelilerin Ukrayna'ya doğru ilerlediklerini ve ilk bilgilere göre Ukrayna tarafında devlet sınırını geçmeleri için bir ortam hazırlandığını söyledi.

Macron'dan Rusya'ya iş birliği çağrısı

Macron, Fransa'nın DEAŞ uzantısının soruşturulması için Rusya ile işbirliği yapmayı teklif ettiğini söyledi ve saldırının suçunu başka bir yere atmaya çalışmanın hata olacağını sözlerine ekledi.

Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times

 

Macron, "Rusya'nın bu bağlamı Ukrayna'ya karşı kullanmaya çalışmasının hem kendisi hem de vatandaşlarının güvenliği açısından ters etki yaratacağını düşünüyorum" dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Pazartesi günü yaptığı açıklamada Putin'in Rus hükümet yetkilileri ve Moskova bölgesi başkanlarıyla bir araya gelerek saldırı sonrasında alınacak önlemleri görüşeceğini söyledi.

Peskov soruşturmanın gidişatı hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Interfax haber ajansının haberine göre Peskov, "Sizi kolluk kuvvetlerimizden gelen bilgilere güvenmeye çağırıyoruz" dedi ve ekledi: "Soruşturma devam ediyor. Henüz araştırmalar sonuçlanmadı, elimizde sadece ön veriler var"

Darp edilip mahkemeye çıkarıldılar

Mahkemedeki kısa ifadelerine göre dört şüpheli, çok az Rusça bilen ya da hiç bilmeyen yabancı göçmen işçilerden oluşuyor. Mahkemede çekilen videolarda ciddi şekilde darp edildikleri görülüyor ve New York Times tarafından doğrulanan sorgulama sırasında işkence gördüklerine dair görüntüler sosyal medyada geniş çapta dolaşıma girdi. Şüphelilerden biri olan 19 yaşındaki Muhammadsobir Z. Fayzov mahkeme salonuna tekerlekli sandalyede getirildi.

Dört şüphelinin tutuklanması Rusya'ya işçi göçünün düzenlenmesine ilişkin soru işaretlerini arttırdı. Milletvekili Mikhail Sheremet ise devlet ajansı RIA Novosti'ye verdiği demeçte Rusya'da idam cezasının yeniden getirilmesi için bastıracağını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company