08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2024 04:30 | Son Güncelleme: 22.07.2024 11:31

Nem bizi neden rahatsız ediyor?

Nem bizi neden rahatsız ediyor?

Caroline Hopkins / The New York Times

Hava ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla nem tutabilir. Bu yüzden bunaltıcı bir yaz günü, ilkbaharda sisli bir sabahtan çok daha yapışkan hissedilir. Yüksek nem aynı zamanda vücudunuzun etkili bir şekilde soğumasını da engelleyebilir, bu da sıcağı daha tehlikeli hale getirir. Ancak uzmanlar nemli havalarda güvende olmanın yolları olduğunu söylüyor.

Soğutma mekanizması

Nemin bize korkunç hissettirmesinin en büyük sebebi soğutma mekanizmamız olan terden kaynaklanıyor. Penn Medicine’da acil tıp profesörü olan Dr. Anthony Mazzeo, ‘Vücut aşırı ısındığında, su ve tuz karışımını cildin yüzeyine gönderir ve burada gözeneklerden ter olarak çıkar. Yine de sizi serinleten şey terin kendisi değildir. Buharlaşmanın fiziğidir’ diyor.

Yorgunluk ve bulantı

Yüksek nemle ilgili sorun, havanın zaten nemle dolu olmasıdır. Bu da terin verimli bir şekilde buharlaşmasını engeller. Ter buharlaşamadığında, vücut soğuyamaz. Serinleyemediğinizde de vücudunuz daha da fazla terler. Ter ciltte birikir, bu da bizi nemli ve rahatsız hissettirir.

Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi’nden Dr. Gauri Agarwal’e göre, ter verimli bir şekilde buharlaşamadığında, vücudun serin kalmak için daha fazla çalışması gerekir.

Bu da yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Ve ne kadar çok terlerseniz, o kadar susuz kalırsınız, bu da yorgunluğunuzu artırır.

© 2024 The New York Times Company