08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 23:00 | Son Güncelleme: 25.07.2024 23:08

Netanyahu Kongre'de alkışlar eşliğinde konuştu: Birçok İsrailli büyük hayal kırıklığına uğradı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Kongre üyelerinden büyük bir destek buldu ve dakikalarca ayakta alkışlandı. Ancak Netanyahu'nun sert bir tonda yaptığı açıklamalar birçok İsrailli için hayal kırıklığından öteye geçemedi
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times

Isabel Kershner / The New York Times

Birçok İsrailli için önemli olan Başbakan Benjamin Netanyahu'nun söyledikleri değil, söylemedikleriydi. Çarşamba günü Kongre'de yaptığı konuşmada Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki savaşı Yahudi devletinin hayatta kalması için verilen bir savaş olarak nitelendirdi.

Ancak birçok İsrailli, İsrail liderinin Gazze'de kalan 115 rehinenin ne pahasına olursa olsun serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkesi kabul etmesini istiyor. Netanyahu esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için yoğun çabalardan söz ederken, müzakere edilmekte olan ateşkes anlaşması önerisini açıkça benimsemedi.

ABD Kongresi ve İsrail'de atmosfer çok farklı

Netanyahu ABD Kongresi'nde dakikalarca ayakta alkışlanırken İsrail'de ise hava çok daha farklı ve yerel gazeteler, ordunun Filistin yerleşim bölgesinden birkaç rehinenin ancak cesedini kurtardığı haberini manşetlerine taşıdı.

Popüler bir ana akım gazete olan Yedioth Ahronoth, ilk sayfasını yatay olarak bölerek, üst yarısını cesetleri çıkarılan dört esirin portrelerine, alt yarısını ise Netanyahu'nun konuşmasına ayırdı. Beşinci bir ceset daha sonra İsrailli yetkililer tarafından teşhis edildi ve beşinin de 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen ve savaşa neden olan saldırı sırasında öldürüldüğü açıklandı.

Netanyahu savaşı için destek arıyor

Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşmeyi planlayan Netanyahu'nun Washington ziyareti, içeride ve dışarıda savaşa desteği artırmayı amaçlıyordu.

Ancak savaş uzadıkça, çatışmalar birden fazla cepheye yayıldıkça ve liderlik bundan sonra ne olacağına dair suskun kalınca İsrail'de hükümetin başarısızlığına dair yaygın bir his var. Perşembe günkü Yedioth Ahronoth'ta Ben-Dror Yemini, Netanyahu'nun Kongre'deki konuşması için "Hayal kırıklıklarından ya da iyi haberlerden yoksun bir konuşmaydı" diye yazdı ve şöyle devam etti:

"Büyük büyük sözler ve çelişkili eylemler arasında hiç bu kadar büyük bir uçurum olmamıştı"

Netanyahu rehineler nedeniyle baskı altında

İsrail'de Netanyahu'yu eleştirenler onu koltuğunda kalmayı rehinelerin kaderinden üstün tutmakla suçluyor. İktidar koalisyonu için Netanyahu'nun güvendiği iki aşırı sağcı parti, Hamas'a teslimiyet olarak görecekleri şartlarda bir anlaşmayı kabul etmesi halinde istifa etmekle tehdit etti.

Daha iyi şartlar arayan Netanyahu, Katar'daki arabulucularla görüşme planını da erteledi. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan İsrailli bir yetkili sadece ekibin Netanyahu'nun Biden ile görüşmesinden bir süre sonra Katar'a hareket edeceğini söyledi, ancak yeni bir tarih belirtmedi. Esirlerin serbest bırakılmasını savunan bir halk örgütü olan Rehine Aileleri Forumu, Perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu'yu rehineler için yapılabilecek bir anlaşmayı engellemekle suçladı.

"Bu ayak sürümeler, sevdiklerimizi geri getirme şansının kasıtlı olarak sabote edilmesidir" diyen forum açıklamasında, "Müzakereleri etkili bir şekilde baltalamakta ve ciddi bir ahlaki başarısızlığa işaret etmektedir" ifadelerine yer verdi.

© 2024 The New York Times Company