08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 13:01 | Son Güncelleme: 12.07.2024 15:30

New York Times analizi: İşçi Partisi İngiltere'deki göçmen sorununu çözebilir mi?

İngiltere hükümeti sığınmacıları barındırmak için günde yaklaşık 8 milyon pound ödüyor. Starmer, geçen hafta seçilmesinden bu yana göçmen gelişleri konusunu hızla ele alamaya başladı. Peki başarılı olabilecek mi? New York Times İşçi Partisi'nin yeni adımlarını ve ülkedeki göçmen krizini yazdı
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times

Stephen Castle / The New York Times

İstihbarat ya da askerlik deneyimi olan ve İngiliz siyasetindeki en çetrefilli konulardan birini ele almaya hazır bir lider aranıyor. İktidara geldikten günler sonra Britanya hükümeti, sığınmacıların Fransa'dan küçük ve çoğu zaman denize açılmaya elverişsiz teknelerle gelmesine yardımcı olan kaçakçılık çetelerini çökertmek amacıyla yeni bir Sınır Güvenliği Komutanlığı için bir şef işe alıyor.

Sınır güvenliği komutanının aranması, İngiltere'nin sınırlarını kontrol etmedeki başarısızlığının utanç verici bir sembolü haline gelen izinsiz karaya çıkışları ele almak üzere yeni İşçi Partisi hükümeti tarafından atılan ilk adım oldu. Göçmenlik Avrupa genelinde bölücü bir siyasi konu ve Britanya'da küçük teknelerle gelen göçmenler meselesi, Nigel Farage liderliğindeki göçmenlik karşıtı Reform UK partisinin geçen hafta yapılan genel seçimlerde elde ettiği kazanımları körükledi.

Ruanda planını rafa kaldırdı

İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer, selefi Rishi Sunak hükümeti tarafından desteklenen ve İngiltere'nin güney sahillerine ulaşan on binlerce sığınmacının bir kısmının Ruanda'ya gönderilmesini öngören pahalı planı rafa kaldırdı. Starmer, herhangi birinin uçağa bindirilmesini engelleyen yasal zorluklarla durdurulan planı "öldü ve gömüldü" olarak tanımladı.

Bu durum, seleflerinin üstesinden gelemediği bir sorunla yüzleşme stratejisi üzerindeki dikkatleri artırdı.  Bazı uzmanlar başarının mümkün olduğunu ancak bunun için yeni Sınır Güvenliği Komutanlığı'nın daha iyi uygulama yapması ve başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleriyle geniş kapsamlı bir anlaşma yapılması gerektiğini söylüyor. Herkes bu konuda iyimser değil. King's College London'da Avrupa siyaseti profesörü olan Anand Menon, "Eğer insanlar çaresizse ve buraya gelmek istiyorlarsa, geleceklerdir. Çeteleri çökertmiş olsanız bile sayılarda önemli bir düşüşe yol açacağından çok şüpheliyim" ifadelerini kullandı.

Göçmenlerin sayısı artıyor

Yarattıkları manşetlere rağmen, küçük tekne geçişleri Britanya'nın göç rakamlarının çok küçük bir kısmını temsil ediyor. Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılmasına ve Britanya makamlarının ülkeye yasal olarak kimlerin kabul edileceği konusunda tam kontrol sahibi olmasına rağmen, birbirini izleyen Muhafazakar hükümetler döneminde toplam sayılar balon gibi arttı. Net göç o tarihten bu yana yaklaşık üç kat artarak 2022'de 750 bine ulaştıktan sonra bir miktar geriledi.

Buna karşılık, 2022'de yaklaşık 45 bin ve 2023'te yaklaşık 30 bin kişi küçük teknelerle geldi. Yine de bu tekneler hükümetin yetersizliğinin güçlü bir sembolü olarak görüldü. Bir araştırma enstitüsü olan British Future'ın direktörü Sunder Katwala, Starmer'ın karşı karşıya olduğu siyasi sorunun temelde görünümle ilgili bir sorun olduğunu söylüyor. Ukrayna ve Hong Kong'dan çok sayıda insanın özel vize programları kapsamında kabul edildiğine dikkat çeken Katwala, "Sorun sayılar değil, görünür kontrol eksikliği" dedi. Starmer'ın önünde acil bir zorluk var çünkü Manş Denizi üzerinde havanın daha iyi olduğu yaz mevsimi, tekne kalkışları için en yoğun sezon ve şimdiden bazı İngiliz medya kuruluşları yeni hükümet döneminde ilk geçişlerle ilgili haberler yapıyor. 

Kontrolü yükseltme taahhüdü

Sunak hükümeti döneminde İngiltere, Fransa ile işbirliğini arttırdı ve Fransız sahillerinden ayrılan tekneleri durdurma çabalarını finanse etmek için milyonlarca Sterlin ödedi. İngiltere İçişleri Bakanlığı'na göre geçen yıl 26 binden fazla girişim engellendi. Ancak uygulama karmaşık, Fransa'nın kıyı şeridi uzun ve kaçakçılık grupları genellikle küçük ve değişken.

British Future'dan Katwala, "Eğer gidip bir çete bulduysanız, başka bir çetenin ortaya çıkmasının önündeki engel ne ki?" dedi. İngiltere'nin yeni İçişleri Bakanı Yvette Cooper, sınır güvenliği komutanlığının "terörle mücadele tarzı yeni yetkiler ve organize göç suçlarıyla mücadele için daha güçlü tedbirlerle" durumu iyileştireceğini söyledi. Komutanlık ayrıca Avrupa'daki kolluk kuvvetleriyle işbirliğini de arttıracak.

Eleştirmenler benzer girişimlerin daha önce de denendiğini söylüyor. 2022 yılında Savunma Bakanlığı küçük tekne geçişlerine müdahale etmek için operasyonel komutayı devraldı. Ertesi yıl kontrol, Küçük Tekneler Operasyon Komutanlığı adında bir birim kuran Cooper tarafından yönetilen İçişleri Bakanlığı'na geri döndü. Dronlar ve yapay zeka kamera teknolojisi de kullanılmaya başlandı. Eski İçişleri Bakanı James Cleverly sosyal medya üzerinden "Küçük Tekneler Operasyonel Komutanlığı lağvedildi mi?" diye sordu. İki kurumun işlevleri arasındaki fark ne ki?" dedi. Bazı analistlere göre uygulamadaki iyileştirmeler bile yetersiz kalabilir. Katwala, "Geçişlerin dörtte üçünü durdurabilirsiniz ama herkes sekiz kez denerse, bu sadece birinin başarılı olması için gereken süreyi geciktirir" dedi. 

Cevap Avrupa'da yatıyor olabilir

En büyük soru, yeni hükümetin göçmenlerle ilgilenme sorumluluğunu diğer Avrupa ülkeleriyle paylaşmak için, Fransa'nın küçük teknelerle Britanya'ya gelen bazı sığınmacıları geri alacağı bir anlaşma yapmaya çalışıp çalışmayacağı. Starmer geçen yıl böyle bir anlaşma karşılığında Avrupa'dan Britanya'ya gelen bazı mültecileri kabul edebileceğini öne sürmüştü. Starmer'ın bu sözleri tepki çekti, Muhafazakârlar bunun İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çok sayıda göçmeni kabul etmesi anlamına geleceğini iddia etti.

British Future'dan Katwala, artık seçimlerin sona erdiğini ve bir anlaşmanın gerçekleşebileceğini söyledi. Avrupa ülkelerinin küçük teknelerle gelenleri geri alması halinde hükümetin önemli sayıda insanı yasal yollardan kabul edebileceğini de ekledi. 

© 2024 The New York Times Company