07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2024 10:11 | Son Güncelleme: 07.10.2024 10:15

New York Times analizi: İsrail-Hizbullah savaşını bitirmek daha zor olacak

Hizbullah, Hamas'tan daha güçlü. Ancak İsrail, Hizbullah'la savaşmaya daha hazırlıklıydı. Bu nedenle New York Times'a savaşın daha uzun sürebileceğini aktaran uzmanlar sükunetin yeniden sağlanması için siyasi bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor
Bir İsrail topçu birliği 29 Temmuz 2006'da Hizbullah'la çatışmalar sırasında İsrail'in kuzeyindeki cephe hattında ateş ediyor (Fotoğraf: Lynsey Addario/The New York Times)
Bir İsrail topçu birliği 29 Temmuz 2006'da Hizbullah'la çatışmalar sırasında İsrail'in kuzeyindeki cephe hattında ateş ediyor (Fotoğraf: Lynsey Addario/The New York Times)

Adam Rasgon / The New York Times

İsrail'in Hizbullah'la 2006'da yaptığı son savaş, İsrail güvenlik kurumlarının çoğunda başarısızlık olarak değerlendirildi. Hava kuvvetlerinin hedef listesi zayıftı. İsrailli kara askerleri Güney Lübnan'ın engebeli arazisindeki çatışmalarda zorlandı. Ve savaş, iki esir İsrail askerini geri getirmek ve Hizbullah'ı sınır bölgesinden çıkarmak gibi belirtilen hedeflerine ulaşamadı. Yaklaşık 20 yıl sonra İsrail Lübnan'da Hizbullah'a karşı yeni bir saldırı düzenledi. İsrailli güvenlik uzmanları, bu kez Hizbullah'ın liderlerini öldüren, iletişim ağlarını felce uğratan ve silah depolarını hedef alan bir dizi başarının, İsrail'in 2006'daki başarısız performanstan sonra Hizbullah'la gelecekteki bir savaşa hazırlanmak için yaptığı yatırımların doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.

Uzun süreli bir savaşlı karşı karşıya kalabilir

Ancak İsrail güçleri karadan Lübnan'ın derinliklerine doğru ilerledikçe, Hizbullah tarafından kullanılan sofistike silahlar da dahil olmak üzere daha büyük risklere karşı savunmasız kalacaklar. İsrail hükümeti Gazze Şeridi'nde yapmakta zorlandığı gibi net bir çıkış stratejisi geliştiremezse, ordu kaynaklarını sonuna kadar zorlayan uzun süreli bir savaşla karşı karşıya kalabilir. Hizbullah'a darbe üstüne darbe indirilmesi İsrail'in Orta Doğu'da bir güç olarak itibarını yeniden kazanmasına yardımcı oldu ama aynı zamanda ülkenin kuzey sınırında Hizbullah'la savaşa, güneyde 7 Ekim saldırılarına öncülük eden Hamas'ın saldırısına olduğundan daha hazır olduğunun da altını çizdi.

"Hizbullah Hamas'tan 10 kadar daha güçlü"

2011-13 yılları arasında İsrail'in ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan emekli tümgeneral Yaakov Amidror, “Hizbullah Hamas'tan 10 kat daha güçlü” dedi. İsrail ordusunu kastederek “Ama IDF, Hizbullah'a karşı Hamas'a olduğundan 20 kat daha hazırlıklıydı” dedi. İsrail'de son dönemde elde edilen başarıların kutlanması için erken olabilir. İsrail kuvvetlerinin Lübnan'a kara harekatı henüz birkaç günlükken bunun bir bedeli oldu. Çarşamba günü Hizbullah savaşçıları, işgalin başlamasından bu yana taraflar arasında yaşanan ilk çatışmalarda dokuz İsrail askerini öldürdü. Ordu, cuma günü İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde iki askerin daha öldürüldüğünü açıkladı. Amidror “Kara harekatı çok daha zor olacak. Hamas'tan daha tehlikeli, hazırlıklı ve silahlı bir örgütten bahsediyoruz. Başka bir lig" dedi.

© 2024 The New York Times Company