27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2024 14:56 | Son Güncelleme: 23.05.2024 15:05

New York Times analizi: Seçimlere özgüvenli giren Modi endişeli mi?

Hindistan'da yedi hafta süren seçimler devam ederken muhalefet partilerinin oluşturduğu ittifakın elde ettiği ivme dikkat çekiyor. New York Times, seçim öncesi çok büyük bir özgüvene sahip Modi'nin terlemeye başladığını yazdı
New York Times analizi: Seçimlere özgüvenli giren Modi endişeli mi?

Mujib Mashal ve Pragati K.B. / The New York Times

Başbakan Narendra Modi Hindistan'daki genel seçimlere büyük bir özgüvenle girdi. Partisinin sloganı "Ab ki baar, 400 paar" idi yani bu kez Parlamento'nun alt kanadında 400 sandalye elde etmek, yani şaşırtıcı bir çoğunluk. Ancak yedi hafta süren ve 4 Haziran'da sonuçlanması beklenen oylama süreci son düzlüğe girerken, Hindistan güçlü liderinden alışılmadık bir şeye tanık oluyor. Onu terlerken görüyor.

Modi, 100 derece sıcakta mitingler için ülkeyi dolaşırken, sık sık savunmada ve bazen de sarsılmış görünüyor. Partisinin ana kampanya mesajını sık sık bir kenara bırakarak rakiplerinin kendisini iş dünyası ve kast elitlerini kayıran biri olarak göstermesine karşı koymaya çalıştı. Hindu destek tabanını bölme girişimlerini savuşturmak için Müslüman karşıtı duyguları körüklemeye başvurdu ancak daha sonra kendi sözlerini inkar etti.

Muhalefet güç buldu

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) hala seçimlerin en büyük favorisi. Ancak, önceki iki ulusal seçimde Modi'ye karşı büyük kayıplar veren siyasi muhalefetin içinde biraz mücadele kaldığını keşfediyor. Muhalefet, Modi'nin ulusal anlatı üzerindeki kontrolüne meydan okumada güç buldu. Medya Modi tarafından sindirilmiş olan muhalefet liderleri, ekonomik ve sosyal adalete odaklanan ve başbakanı Hindistan'da artan eşitsizliğin başlıca sorumlusu olarak gösteren durumlar için izleyici bulmak üzere çevrimiçi platformlara yöneldi.

Seçimden önce, sık sık tartışan muhalefet partileri, Modi'nin ülkeyi tek parti yönetimine dönüştürme tehdidiyle yüzleşmek için büyük bir ittifakta birleşti. İttifak, oylamadan önceki aylarda iç anlaşmazlıklarla boğuşarak zaman kaybetti. Ancak Modi'nin bazı üyelerini ayartma ve diğerlerini de yasal işlemlerle saf dışı bırakma çabalarına rağmen büyük ölçüde bir arada kalmayı başardı. 

Muhalefetin lehine gidiyor

Analistler yerel konulara odaklanan seçimlerin muhalefetin lehine olduğunu söylüyor. Modi bu bahar 540'tan fazla sandalyenin yarıştığı bir parlamento seçimini yine kendi büyük popülaritesi ve başarıları üzerine başkanlık tarzı bir ulusal referanduma dönüştürdü. Ancak iktidarının onuncu yılında, seçimleri yerel kaygılardan uzak tutma ve partisinin dar görüşlü mücadelelerini ve iç çekişmelerini örtbas etme becerisinin azaldığı açıkça ortaya çıktı. Muhalefet, enerjik bir zemin oyunu ile avantaj elde etmeye çalıştı.

Seçim öncesi baskıları artırdı

Oylama öncesinde Modi siyasi baskıları yoğunlaştırdı. Muhalefetin kontrolündeki iki eyaletin başbakanı hapse atıldı ve ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi'nin banka hesapları donduruldu. Kongre partisinin başkanı Mallikarjun Kharge bir röportajında, "Ama insanlar kapı kapı, köy köy, eyalet eyalet dolaşarak kampanya yürütmeye başladı. Bu da muhalefet için gerçekten bir zemin oluşturdu" dedi.  

BJP'ye atıfta bulunarak "Şimdi hüsrana uğradılar" diye ekledi. Kongre partisi kendisini büyük bir çukurdan çıkarmaya çalışıyor. Kast temelli bölgesel partilerin yükselişi, Hindistan'ın seçim açısından kritik kuzeyinde bir zamanlar baskın olan Kongre'yi marjinalleştirdi ve Modi'nin yükselişi onu daha da geriye götürdü. Mütevazı bir geçmişten yükselmek için bir ömür harcamış olan Modi, Kongre'nin yüzü Rahul Gandhi'yi kolayca hanedan siyasetinden faydalanan biri olarak gösterdi.

Kongre'nin bu izlenimden ne kadar uzaklaşmaya çalıştığı, hem biçim hem de içerik olarak seçim bildirgesinde açıkça görülüyor. Partinin 2019 manifestosunda, istihdam ve ekonomik kalkınma mesajı veren taze yüzlü bir Gandhi ön plandaydı. 2024 belgesinde ise, 2022'den bu yana biri yürüyerek 3 buçuk kilometre kat ettiği iki ülke seyahati sırasında Hindistan'ın kırsal kesimiyle bağlantı kurmak için harcadığı zamana bir selam niteliğinde, ağarmış bir sakal var. 

Eğer bu yeterli değilse, yanında 2022'de Kongre başkanı olarak seçilen 81 yaşındaki Kharge var. Siyasette geçirdiği yarım asırlık süre ve Hindistan'ın katı kast hiyerarşisinin en altında yer alan bir Dalit olarak geçmişi, Modi'nin kişisel hikayesini dengelemeye yardımcı oluyor. Gandhi'nin partisine liderlik ederken verdiği mücadeleleri anlatan bir kitabın yazarı olan Sugata Srinivasaraju, Kongre'nin kampanya vaatlerinin, yoksul kadınlara nakit transferinden bir yıllık ücretli çıraklık yoluyla gençlere ilk iş garantisine kadar, Hindistan'ın güney eyaletlerindeki başarılarından ders aldığını gösterdiğini söyledi.

"Rusya'ya benzetmeye çalışıyor"

Srinivasaraju, "Bu iyi bir şey. Ancak Kongre'nin Hindu-milliyetçi ideolojiye sahip BJP'ye karşı koyacak herhangi bir duygusal ya da kültürel argümanı yok" dedi. Kongre'nin buna en çok yaklaştığı nokta iki konuyu bir araya getirme çabası: Uzun süredir devam eden kast eşitsizliği ve artan işsizlik. Bu baskı Modi'ye yöneltilen iki suçlamayı da güçlendiriyor: Sadece milyarderlere fayda sağlayan bir ekonomiyi yönettiği ve partisinin üst kast önyargısına sahip olduğu. BJP'nin bir zamanlar üst kasttan, kentli bir parti olduğu doğru olsa da Modi alt kastları da partiye katarak tabanını genişletti. Ancak Modi'nin bu suçlamaya verdiği yanıt, bu etiketin yapışmasından endişe duyduğunu gösteriyor. Kharge, Mumbai'deki büyük bir mitingde "O yoksullar için hiçbir şey yapmadı" dedi.

Kharge'nin arkasında, her biri Modi'yi Hindistan için tehlikeli olarak göstermek üzere bir şikayetten yola çıkan ittifak içindeki çeşitli partilerin liderleri vardı. Bunlardan biri olan Arvind Kejriwal, Modi'nin ülkeyi Başkan Vladimir Putin yönetimindeki Rusya'ya benzetmeye çalıştığına dair özellikle kişisel bir iddiada bulundu. Kejriwal konuşmasına "Doğrudan hapishaneden geliyorum" diye başladı. Aam Aadmi Partisi Delhi bölgesinde ve kuzeydeki Punjab eyaletinde iktidarı elinde tutuyor. Partinin genişlemesi, seçimden hemen önce Kejriwal'ı yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklayarak Hindistan'ın başkentinin bir hapishane hücresine gönderen Modi için bir tehdit oluşturuyor.

Kejriwal kampanya sırasında üç haftalık bir kefalet almayı başardı. Ülke çapında mitingden mitinge koşarken kalabalıklarla kurduğu bağ, Modi'nin onu neden parmaklıklar ardında tutmak istediğini açıkça ortaya koyuyor. Mumbai'de Modi yönetimindeki Hindistan'ı, başbakanın yoluna çıkan herkesin hapse atılacağı bir distopya olarak resmetti. Kejriwal hapishanede birden fazla kameranın gözetimi altında tutulduğunu söyledi ve  "Ne zaman uyandığımı, ne zaman tuvalete gittiğimi, tuvalette ne kadar oturduğumu izliyorlardı" dedi. Sonra son çağrısını yaptı. Bu seçimin kendisini hapiste tutmak ya da özgürlüğüne kavuşturmak için bir oylama olduğunu söyledi. Sonuçları 4 Haziran'da hücresinden izleyecek. Kejriwal, "Bana mektup yazabilirsiniz. Hücre No. 25, Hapishane No. 2, Tihar Hapishanesi" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company