28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 28.02.2023 10:38 | Son Güncelleme: 28.02.2023 10:46

New York Times Malatya depremini yazdı: Zaten yıkılmış olan bölge yine sarsıldı

6 Şubat depremlerinin üzerinden üç hafta geçtikten sonra Malatya, 5,6 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı. New York Times, bölgeyi etkileyen yeni depremi yazdı
New York Times Malatya depremini yazdı: Zaten yıkılmış olan bölge yine sarsıldı

Ben Hubbard ve Gulsin Harman / The New York Times

Türkiye ve komşu Suriye'de 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan yıkıcı bir depremden üç hafta sonra, Pazartesi günü Türkiye'nin güneyinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İki kişi hayatını kaybetti ve bazı insanlar çöken binalarda mahsur kaldı. 

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre (USG) deprem Malatya şehrinin güneyinde Pazartesi öğleden sonra meydana geldi. Malatya, Türkiye'de 6 Şubat depreminden etkilenen 11 şehirden biri. AFAD Başkanı Yunus Sezer, son depremde en az bir kişinin öldüğünü ve 69 kişinin yaralandığını söyledi. Yetkili, etkilenen bölgedeki insanları artçı sarsıntı veya daha fazla çökme korkusuyla hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı. AFAD, Malatya'da 29 binanın çöktüğünü ve en az beş kişinin enkazdan kurtarıldığını açıkladı. Kurtarma ekipleri ayrıca diğer yedi binada hayatta kalanları arıyordu.

Depremin merkez üssü Yeşilyurt ilçesinde, eşyalarını almak için evlerine dönen baba ve kızı, daha önce hasar gören bir binanın çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Hem baba hem de kızı daha sonra kurtarıldı. Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, mutfak eşyalarını almak için metal atölyesine dönen altı işçi, deprem meydana geldiğinde hala içerideydi. Biri hayatını kaybetti, dördü yaralandı ve biri yara almadan kurtuldu.

Bölgede 100 binden fazla bina devrildi

Pazartesi günü meydana gelen deprem, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki güçlü depremden bu yana fayların kesiştiği bölgeyi sarsan en son depremdi ve bunu saatler sonra güçlü bir artçı şok izledi. İlk deprem ve artçı sarsıntı bölgeyi kasıp kavurdu, yalnızca Türkiye'de 100 binden fazla binayı devirdi ve 1 milyondan fazla insanı evsiz bıraktı. Deprem, Suriye sınırındaki toplulukları da harap ederek, 12 yıllık iç savaşın zaten birçok binaya zarar verdiği ve yerinden edilmiş milyonlarca insanın zaten bir insani kriz içinde yaşadığı bir bölgeyi vurdu.

6 Şubat depremlerinin ardından üç hafta içinde ölü sayısı sürekli tırmanarak Suriye ve Türkiye’de 50 bini aştı. Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’de 44 bin 374, Suriye’de ise en az 6 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de deprem, bina uygulamalarının ve binaların sarsıntıya dayanabilmesini sağlamak için uygulanan hükümet kontrollerinin yoğun bir şekilde incelenmesine yol açtı. Hükümet, çöken binalarla bağlantılı olduğundan şüphelenilen 550'den fazla kişi için soruşturma açtı ve bazılarını gözaltına alındı.

Deprem bölgesi sakinleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetini, hayatta kalanları enkazdan çıkarmak ve evsiz kalan ailelere yardım sağlamak için kurtarma ekiplerinin etkilenen bölgelere gönderilmesinde geç hareket etmekle eleştirdiler. Suriye'de, deprem müdahalesi, ülkedeki iç savaşın yarattığı bölünmüş kontrol alanları tarafından engellendi. Etkilenen bölge, lider Beşar Esad'ın otoriter hükümeti altındaki Halep ve Lazkiye şehirlerinin yanı sıra cumhurbaşkanını devirmeye çalışan güçlerin kontrolündeki bölgeleri içeriyordu. Yardım, Birleşmiş Milletler'den bile olsa, Suriye'nin isyancıların kontrolündeki bölgelerine girebilmesi yavaş oldu. Ancak ihtiyaçlar, Esad ile bazı Arap komşuları arasındaki ilişkilerin en azından geçici olarak çözülmesine yardımcı oldu. 

Batı'nın çoğu, Esad'ı kendi halkına karşı kimyasal silahlar kullanmak, yerleşim yerlerini ayrım gözetmeksizin bombalamak da dahil olmak üzere, hükümetin iç savaştaki eylemleri konusunda bir parya olarak görüyor. Arap ülkelerinin çoğu da savaşın başlarında Esad'la bağlarını kopardı ve bazıları onun rejimine son vermek isteyen isyancıları aktif olarak destekledi. Ancak bu ülkelerden bazıları ilişkileri düzeltti ve hatta depremin ardından Esad'ı ziyaret etmesi için yetkililer gönderdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'da Esad ile bir araya geldi ve bu Mısır'ın üst düzey diplomatının Suriye'de savaşın başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk ziyaret oldu. Shoukry gazetecilere verdiği demeçte, "Ziyaretin amacı öncelikle insani ve Mısır liderliği, hükümeti ve halkından Suriye halkına dayanışmamızı iletmek" dedi.

© 2023 The New York Times Company