04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 14:12 | Son Güncelleme: 04.07.2023 14:46

New York Times Meta'nın yeni uygulamasını yazdı: Twitter katili olmaya geliyor

Meta'nın yeni uygulaması Threads bu hafta iOS'ta kullanıma sunulacak. Sektör uzmanları Twitter'da Elon Musk'ın eleştirilen politikaları nedeniyle yeni uygulamanın hızla yükseleceğini düşünüyor
New York Times Meta'nın yeni uygulamasını yazdı: Twitter katili olmaya geliyor

Mike Isaac / The New York Times

Mark Zuckerberg uzun zamandır Twitter'ı tahtından etmek ve internette kamuya açık konuşmalar için merkezi bir yer sağlamak istiyordu. Ancak Twitter inatla yeri doldurulamaz olmaya devam etti. Bu Zuckerberg'i durdurmadı. Pazartesi günü, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan şirketi Meta, doğrudan Twitter'ın bölgesini hedef alan yeni bir uygulamanın tanıtımını yaptı.

Threads adı verilen ve Instagram'a bağlı olan uygulama, kullanıcıların perşembe günü yayınlanacak olan uygulamayı indirmek üzere kaydolmaları için Apple'ın App Store'unda yerini aldı. Uygulama Twitter'a çok benziyor, herkese açık paylaşımlar temeli oluşturuyor ve kullanıcılar Instagram'da zaten tanıdıkları kişileri takip edebiliyor. Bazı teknoloji uzmanları yeni uygulamayı Twitter katili olarak nitelendiriyor.

Zuckerberg, Twitter yeni çalkantılar yaşarken vurucu hamleyi yapıyor. Elon Musk geçen yıl platformu satın aldığından bu yana, Twitter'ın hangi gönderilerin en görünür olduğuna karar veren algoritmasıyla oynayarak hizmeti değiştirdi, belirli tweet türlerini yasaklayan içerik denetleme kurallarını kaldırdı ve kullanıcıların kimliklerini doğrulayan süreci elden geçirdi.

Kullanıcılar hayal kırıklığına uğradı

Ardından Musk hafta sonu, kullanıcılarının uygulamayı kullanırken kaç tweet okuyabileceklerine dair sınırlamalar getirdi. Musk bu hamlenin, diğer şirketlerin Twitter'ın verilerini  almasına tepki olarak yapıldığını söyledi. Twitter kullanıcıları kısa bir süre sonra limitleri aştıklarına dair mesajlarla karşılaştı, bu da kısa bir süre sonra uygulamayı etkin bir şekilde kullanılamaz hale getirdi. Birçok Twitter kullanıcısı hayal kırıklığına uğradı.

Zuckerberg'e fırsat sağladı

Bir pazarlama ve reklam teknolojisi strateji firması olan AJL Advisory'nin kurucusu ve CEO'su Lou Paskalis, Musk ve Twitter için "Milyarlarca dolarlık bir işletmenin, o işletmenin başarısını belirleyen müşterilere kızan, kendine daha fazla zarar veren bir sahibi olduysa, ben bunun farkında değilim" dedi.

Twitter'daki son çalkantı Zuckerberg'e Threads için bir fırsat vermiş gibi görünüyor. Meta'nın yöneticileri geçen yıldan bu yana, rakip bir hizmet oluşturmak da dahil olmak üzere Twitter'daki kaostan nasıl yararlanabileceklerini tartışıyorlardı. The New York Times'ın Aralık ayında yayınladığı bir habere göre, bir Meta çalışanı geçen yıl şirket içinde yazdığı bir yazıda "Twitter krizde ve Meta'nın eski cazibesine ihtiyacı var. Hadi ekmeğimize yağ sürelim" ifadelerini kullandı.

Bunun sonucunda, Instagram'dan ayrılan ve şirkette olarak Project 92 kod adıyla anılan bir proje olan Threads ortaya çıktı. Apple'ın App Store'unda görüntülenen uygulamanın önizlemelerine göre, kullanıcılar Instagram hesaplarını kullanarak Threads'e giriş yapabilecekler. Meta yöneticileri daha önce uygulamayı, Musk'ın dengesiz davranışlarına çok da ince olmayan bir gönderme yaparak, halka açık bir sosyal ağın aklı başında işletilen bir versiyonu olarak nitelendirdi.

Musk ve Twitter yorum talebine hemen yanıt vermedi. Ancak Threads, Twitter'ın kurucularından Jack Dorsey'in uygulamanın veri politikasının bir ekran görüntüsünü tweetlemesi ve Musk'ın "Evet" yanıtını vermesiyle internette hızla dikkat çekti. 

Meta'daki tartışmalar

Meta, Threads'i piyasaya sürerken kendi zorluklarıyla da yüzleşiyor. Silikon Vadisi şirketi, sürükleyici bir dijital dünya olan metaverse'e geçiş için büyük yatırımlar yapıyor. Ancak metaverse'in ana akım olmaktan uzak olduğu düşünüldüğünde bu hamle şüpheyle karşılandı. Zuckerberg son aylarda Meta'da da maliyetleri düşürdü ve şirketin yapay zeka yarışında geride kalıp kalmadığına dair sorularla boğuştu. Geçen ay bir çalışan toplantısında, geçen yılki toplu işten çıkarmaları açıklayarak ve Meta'nın yapay zeka alanındaki çalışmalarının metaverse planlarıyla nasıl harmanlanacağına dair bir vizyon ortaya koyarak çalışanları bir araya getirmeye çalıştı. 

"Devasa bir kullanıcı tabanına sahip"

Bu zorluklara rağmen Meta Facebook, Instagram veya diğer uygulamalarını kullanan 3 milyardan fazla kişiden oluşan kitlesiyle Twitter'ın en güvenilir rakibi olmaya devam ediyor. Twitter'ın zayıflığından yararlanmaya çalışan Tumblr, Nostr, Spill, Mastodon ve Bluesky gibi diğer platformların hepsi Meta'dan çok daha küçük. AJL Advisory'den Paskalis, "Facebook düşüşte olsa da hala devasa bir kullanıcı tabanına sahip" dedi. Paskalis, Facebook'un çok sayıda kullanıcıya sahip olmasının, taklit uygulamalarının Twitter'ın aleyhine başarıya ulaşma olasılığını artıracağını da sözlerine ekledi.

Facebook ve Twitter, internetteki en güncel olayları yakalamaya çalışırken yıllardır anlaşmazlık içindeydi. Twitter'ın ilk günlerinde Zuckerberg şirketi satın almayı teklif etmiş ancak reddedilmişti. 2016 ABD başkanlık seçimlerinden önce Facebook, siyasi etkinliklerde ve televizyonda canlı ürünlerini ve trend konuları öne çıkarmak için büyük bir çaba sarf etti.

O zamandan bu yana Zuckerberg, Twitter'ın da peşinden gittiği canlı video yayını ve kullanıcıların Facebook ve Instagram'da viral olan konuları keşfetmelerini sağlamak için trend olan hashtag'ler gibi çalışmalara odaklandı. Zuckerberg ve Musk başka bir şekilde de karşı karşıya gelebilir: Ringde.

UFC spor franchise'ının başkanı Dana White'a göre, iki milyarder bir MMA maçında yapmak için tartışıyor. Henüz bir tarih belirlenmemiş olsa da, teknoloji milyarderleri birbirleriyle dövüşmek istediklerini White'a özel olarak ifade ettiler ve bir etkinliğin ana hatları şekilleniyor.

© 2023 The New York Times Company