13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2023 11:47 | Son Güncelleme: 03.10.2023 12:27

New York Times Microsoft CEO'sunun ifadesini yazdı: Google ile rekabet edemiyoruz

ABD'de Google'a açılan tarihi tekelcilik davasında Microsoft CEO'su Satya Nadella 3,5 saat boyunca ifade verdi. Nadella, birçok markayla anlaşma yapan arama devi ile mücadele etmek de zorlandıklarını söyledi. New York Times, şirketler arasındaki gerilimi artıran ifadeyi yazdı
Microsoft'un CEO'Su Satya Nadella, ABD'n in Google'a karşı açtığı antitröst davasında ifade verdikten sonra Washington'daki federal mahkemeden ayrıldı (Fotoğraf: Michael A. McCoy/New York Times)
Microsoft'un CEO'Su Satya Nadella, ABD'n in Google'a karşı açtığı antitröst davasında ifade verdikten sonra Washington'daki federal mahkemeden ayrıldı (Fotoğraf: Michael A. McCoy/New York Times)

David McCabe ve Cecilia Kang / The New York Times

Microsoft'un CEO'su Satya Nadella pazartesi günü verdiği ifadede Google'ın çevrimiçi aramadaki gücünün çok yaygın olduğunu ve kendi şirketinin bile internette rekabet etmekte zorlandığını söyleyerek hükümetin arama devine karşı açtığı önemli antitröst davasının en yüksek profilli tanığı oldu. Washington'daki federal mahkemede 3,5 saatten fazla ifade veren Nadella, Microsoft'un Google'ın akıllı telefonlarda ve web tarayıcılarında varsayılan arama motoru olmak için milyarlarca dolarlık anlaşmalar yapmasının üstesinden nasıl gelemediğini ortaya koyarken çok net ve bazen de hırçın konuştu.

"İnternet gerçekte Google web"

Nadella, tıklım tıklım dolu mahkeme salonunda yaptığı konuşmada, internetin gerçekte "Google web" olduğunu söyledi ve Google'ın artık avantajını ve ölçeğini kullanarak gelişmekte olan yapay zeka endüstrisine hakim olacak araçlar geliştirebileceğini sözlerine ekledi. 2,4 trilyon dolar değeriyle dünyanın en büyük halka açık şirketlerinden birinin CEO'sunun Google ile kolayca mücadele edemediğini söylemesi çarpıcı. Nadella'nın ifadesi, hükümet şirketin rakiplerini ezmek için rekabete aykırı anlaşmalar yaparak tekel yasalarını çiğnediğini kanıtlamaya çalışırken Google'ın çevrimiçi aramada ne kadar yerleşik hale geldiğinin altını çizdi.

Yıllar süren rekabet

Nadella'nın modern internet çağının ilk tekel davası olan ABD vs. Google davasında tanık kürsüsüne çıkması, Microsoft ve Google arasındaki amansız rekabetin sınır tanımadan devam ettiğinin de bir işaretiydi. Yirmi yılı aşkın bir süredir iki şirket çevrimiçi arama, mobil bilişim, web taraması ve bulut bilişim konularında mücadele etti ve her ikisi de giderek daha güçlü hale gelirken birçok yasal savaşta düelloya tutuştu. Şirketler şimdi de yapay zeka konusunda giderek yoğunlaşan bir mücadeleye kilitlenmiş durumda. Nadella, "Yapay zeka konusunda yeni bir bakış açısı olduğu için duyduğum heyecana rağmen, içine hapsolduğum bu kısır döngünün daha da kısırlaşabileceğinden çok endişeleniyorum" dedi.

Teknoloji devlerini dizginleme çabası

Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer Google, Apple, Amazon ve Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın gücünü ve erişimini dizginlemek için çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Federal Ticaret Komisyonu, sitesindeki tüccarları sıkıştırarak antitröst yasalarını çiğnediği gerekçesiyle Amazon'a dava açtı. FTC de Meta'ya karşı, yeni ortaya çıkan rakiplerini bastırdığı iddiasıyla bir antitröst davası açtı ve Adalet Bakanlığı da Google'a çevrimiçi reklamcılık üzerindeki kontrolü nedeniyle ikinci bir dava açtı.

10 hafta sürecek Google davası, hükümetin Silikon Vadisi'nin en büyük şirketlerini yavaşlatıp yavaşlatamayacağı konusunda bir referandum olarak yakından izleniyor. Google'ın kazanacağı bir zafer, teknoloji devlerinin müşterileri, ortakları ve yeni kurulan rakipleri üzerinde çok fazla etkiye sahip olduğunu söyleyen yetkililere büyük bir cevap olabilir.

Hükümetin açtığı davanın temelinde, Google'ın Apple'ın Safari ve Mozilla'nın Firefox gibi tarayıcılarında ve akıllı telefonların ana ekranında varsayılan arama motoru olmak için ödeme yaparak çevrimiçi aramadaki tekelini yasadışı bir şekilde güçlendirdiği iddiası yer alıyor. Google, varsayılan olmanın çok güçlü bir işlevi olmadığını ve kullanıcıların isterlerse yeni bir arama motoruna geçebileceklerini savundu. Ancak mahkemede Nadella, bu argümanın sahte olduğunu, çünkü kullanıcıların genellikle varsayılan arama motorlarını, bunu yapabilseler bile değiştirmediklerini söyledi. Nadella, "Sabah kalkıyorsunuz, dişlerinizi fırçalıyorsunuz ve Google'da arama yapıyorsunuz" dedi ve daha sonra özellikle Google ve Apple arasındaki anlaşmanın oligopolistik olduğunu ekledi.

Nadella, Microsoft'un kendi arama motoru Bing için tarayıcılarda ve akıllı telefonlarda varsayılan konumlar için anlaşmalar yapmaya çalıştığını söyledi. Ancak çok başarılı olamadıklarını söyledi. Microsoft 2009 yılında Google'a karşı rekabet etmek için Bing'i tanıttı. O dönemde Microsoft, Google'a karşı agresif bir halkla ilişkiler kampanyası başlattı ve her iki şirket de Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetkililer nezdinde birbirlerine karşı lobi faaliyetlerinde bulundu. 2016 yılında, her ikisi de görevlerinde yeni olan Nadella ve Google CEO'su Sundar Pichai'nin bir yumuşama ilan etmesiyle kamuoyu önündeki çamur atma sona ermiş gibi görünüyordu. Rekabetin dikkat dağıtıcı bir hal aldığını ve farklı önceliklere sahip olduklarını söylediler.

Nadella'nın ifadesi rekabetin devam ettiğini gösterdi. Google'ın baş dava avukatı John Schmidtlein açılış konuşmasında davanın aslında tamamen Microsoft'la ilgili olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta, iş geliştirme yöneticisi Jonathan Tinter ve reklam yöneticisi Mikhail Parakhin gibi diğer Microsoft yöneticileri de arama işi hakkında ifade verdi. Tinter, Google'ın arama motorunu Apple ve Samsung telefonlarında varsayılan hale getirmek için hacimini kullandığını ve Microsoft gibi rakiplerini geçtiğini söyledi.

"Sebebi kalitesiz ürün"

Pazartesi günü Schmidtlein, Nadella'nın ifadesini zayıflatmaya çalışarak Microsoft'un Google ile rekabet edememesinin kalitesiz bir ürün ve yatırım eksikliğinden kaynaklandığını öne sürdü. Davanın büyük bir kısmı Google'ın geçmişteki davranışları etrafında dönerken, Nadella odağın bir kısmını geleceğe ve yapay zekaya kaydırdı. Microsoft, artık Bing'i arama varsayılanı olarak kullanabilen ChatGPT sohbet robotunun üreticisi OpenAI'ye 13 milyar dolar yatırım yaptı. Google, kendi yapay zeka destekli sohbet robotu Bard'ı sunmaya başladı.

Nadella, Google'ın yapay zeka araçlarını eğitmek için çevrimiçi içeriği özel olarak kullanmak üzere anlaşmalar yapmasından endişe duyduğunu söyledi. Nadella, "Şu anda yayıncılarla görüştüğümde, 'Google bize bu çeki yazacak ve bu özel olacak ve siz de buna uymak zorundasınız' diyorlar" dedi. Nadella, bunun Google'ı yeni nesil çevrimiçi aramaya da hakim olmaya hazırlayacağını belirterek, "Şu anda sahip olabileceğimiz bir fırsatla ilgili erken coşkum dışında asıl endişem şu: Bu, arama alanında ilerleme kaydetmek için daha da büyük bir kabus mu olacak?" ifadelerini kullandı.

Nadella'nın konuşmasının sonunda bir Adalet Bakanlığı avukatı, Google'ın Apple'ın web tarayıcısı Safari'de varsayılan arama motoru olmak için Apple'a neden bu kadar çok para ödediğini düşündüğünü sordu. Nadella "Bu harika bir soru. Belki de Google hissedarları adına onlara ödeme yaptırmama fırsatını çok isterdim" dedi.

© 2023 The New York Times Company