Brian X. Chen / The New York Times
Süpermarkete her gittiğinizde alışveriş sepetinize aynı mısır gevreğinin konulduğunu düşünün. Bu mısır gevreği en popüler mısır gevreğidir, bu nedenle marketin alışveriş sepetinizde bu mısır gevreğini bulundurması uygun. Beğenmezseniz, rafa geri koyup başka bir kutu almak yeterince basit. Hükümetin modern internet çağında açtığı ilk dava olan ve şu anda mahkemede görülmekte olan önemli bir antitröst davasında Google'ın Adalet Bakanlığı'na karşı yaptığı savunmanın özü de bu.
Alternatifleri denemekten caydırdı
Hükümet Google'ı, telefon üreticileri, bilgisayar üreticileri ve tarayıcı geliştiricileri ile kurduğu ortaklıkları, çevrimiçi aramada rakiplerini engellemek için yasadışı olarak kullanmakla suçluyor. Adalet Bakanlığı, bu ortaklıklar kapsamında Google'ın arama motorunu akıllı telefonlar da dahil olmak üzere tüketicilerin kullandığı elektronik cihazların büyük çoğunluğunda varsayılan hizmet haline getirdiğini savunuyor. Bu da insanları Bing, DuckDuckGo ve diğerleri gibi alternatif arama motorlarını denemekten caydırdı. Ancak Google, insanların arama motorlarını değiştirmelerinin, bir kutu mısır gevreğini market rafına geri koymak kadar kolay olduğunu savunuyor.
Dava, Google aramayı nasıl ve neden kullandığımızla ilgili soruları gündeme getiriyor. Birçoğumuz web aramalarını Google'da yaparak büyüdük çünkü en az çabayla en iyi sonuçları veriyor gibi görünüyordu. Ancak daha iyi bir şey ortaya çıksaydı, Google cihazlarımızın çoğunda yüklü olduğu için bunu gerçekten bilebilir miydik? Bilseydik bile, arama motoru varsayılan olarak ayarlandığı için Google'a bağlı kalır mıydık?
Farklı bir arama motoruna geçmenin gerçekten ne kadar kolay ya da zor olduğunu test etmeye karar verdim. Bu ay yayınlanan bir blog yazısında Google, değişikliğin basit bir süreç olduğunu söyledi ve üç örnek sundu:
- iPhone'da dört dokunuş yeterli.
- Mac'in Safari tarayıcısında iki tıklama yeterli.
- Android telefonlarda iki dokunuş yeterli.
Ben de Google'ın talimatlarını izledim ve şirketin rehberliğini üç tasarım uzmanından oluşan bir panelle paylaştım. Karar: Geçiş yapmak zor ve çoğu insan muhtemelen değişikliği tamamlayamadan pes eder. IBM ve Xerox PARC'ta çalışmış ürün tasarımı uzmanı Ted Selker, iPhone'da arama motorunu değiştirme adımlarını okuduktan sonra "Tanrı yardımcım olsun, ben öldüm" dedi. İngiltere'de bir kullanıcı deneyimi danışmanı olan Harry Brignull, Google arama hakkında şu sonuca vardı: Çoğu insan buna sadık kalmayı tercih edecektir. Benim de benzer çıkarımlarım oldu. İşte tasarım uzmanlarının ve benim Google aramasından ayrılmaya çalıştıktan sonra bulduklarımız:
iPhone
Google, iPhone sahiplerinin Ayarlar açıp önce Safari'ye ardından Arama Motoru'na dokunarak ve sonra bir arama motoru seçerek dört dokunuşla farklı bir arama motoruna geçebileceklerini söyledi. Gerçekte ise durum daha karmaşık. Ayarlar uygulaması açıldığında Safari hemen ekranda görünmüyor. Diğer 36 menü öğesinin altına gömülü olduğundan, kullanıcının Safari menüsünü bulmak için en az iki kez yukarı doğru kaydırması gerekiyor. Yani en az altı kez dokunmalısınız.
Ancak Selker, dört adımın bile muhtemelen çoğumuz için çok fazla olacağını söyledi. Çoğu web taramasının sabit bilgisayarlarda yapıldığı 15 yıl önce basit olabilirdi, ancak akıllı telefon çağında, bu ayarı arayan hareket halinde birini engelleyebilir, örneğin bir otobüse binerken. Selker, "İnsanlardan çok basamaklı hafızaya sahip olmalarını bekleyemezsiniz" dedi.
Mac
Google, Mac kullanıcılarının sadece iki tıklamayla Safari tarayıcısındaki varsayılan arama motorunu farklı bir hizmetle değiştirebileceğini söyledi: Önce büyüteç simgesine tıklayıp ardından Yahoo, Bing veya DuckDuckGo gibi farklı bir arama motoru seçerek.
Bu, iPhone'dakinden çok daha basit. Ancak büyüteç simgesinin bir düğme olduğunu ve insanların arama çubuğuna bir sorgu girmesini sağladığını herkes bilmiyor. Massachusetts Institute of Technology'de mühendislik liderliği programını yöneten Tony Hu, arama motorları arasında geçiş yapmanın kafa karıştırıcı olabileceğini, çünkü adımların iPhone'daki Safari ile Mac'teki Safari arasında tutarsız olduğunu söyledi. Hu, "Genel olarak, ortalama bir insan muhtemelen bununla mücadele edecektir" dedi. Selker, daha iyi bir tasarımın, arama motorunu değiştirmeyi daha göz önünde yapmak, örneğin kullanıcılardan tarayıcıyı açarken bir arama motoru seçmelerini isteyen bir istemde bulunmak olduğunu söyledi. Selker, "Siz vazgeçene kadar orada olduğunu size fark ettirmeli" diye ekledi.
Android
Google, bir Android telefonda, Kaldır düğmesinin görünmesini sağlamak için arama çubuğuna uzun bir basış gerektiğini söyledi. Kullanıcılar daha sonra Google arama çubuğu widget'ını ana ekrandan kaldırmak için üzerine dokunabilirler. Bu örnek özellikle kusurlu. İlk olarak, Google'ın arama çubuğu widget'ını kaldırma adımları bazı Samsung telefonlarda çalışıyor, ancak tüm Android cihazlarda çalışmıyor. Örneğin Google'ın Pixel telefonlarında, bir kullanıcı arama çubuğuna uzun bastığında Kaldır seçeneği görünmüyor.
En önemlisi, arama widget'ını kaldırmak ana ekrandaki Google arama çubuğuna giden kısayolu siler ancak Android web tarayıcısındaki arama motorunu değiştirmez. Farklı bir arama motoruna geçmek için farklı bir dizi adım gerekiyor. Bu iPhone'lardaki yola benzer şekilde, tarayıcıyı açmayı ve ayarlarını değiştirmeyi içeren dört adımlı bir işlem.
Varsayılan seçenek
Deceptive Patterns: Exposing the Tricks Tech Companies Use to Control You kitabının yazarı Brignull, hükümetin Google'a karşı açtığı tekel davasından çıkarılacak en önemli dersin, şirketlerin varsayılan seçenek haline gelmek için düzenlemeler yaptıklarında, muhtemelen statükoya bağlı kalacağınızın farkında oldukları, çünkü bir alternatife geçmenin farkındalık ve çaba gerektirdiği olduğunu söyledi.
Google yaptığı açıklamada, insanların Android cihazlarda ve Apple'ın Safari'sinde varsayılan arama motorlarını değiştirmelerinin kolay olduğunu belirtti. Şirket, Microsoft'un Edge tarayıcısında varsayılan arama motoru olarak Bing'den geçiş yapmak için uzun bir süreç gerektiren Windows bilgisayarlarda, insanların ezici çoğunluğunun arama motoru olarak Google'ı seçtiğini ekledi.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak ve talimatlar artık önünüzdeyken, diğer arama motorlarını deneyebilirsiniz. Yine de Google'ı tercih ettiğiniz ortaya çıkarsa, en azından bu sizin kararınız olacak, Google'ın değil.
© 2023 The New York Times Company