22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2023 09:51 | Son Güncelleme: 29.10.2023 10:26

New York Times Şifa Hastanesi'ni yazdı: 60 bin kişinin sığındığı yer İsrail için tehdit mi?

Gazze Şeridi'nde binlerce nisan hava saldırılarından kaçabilmek için Şifa Hastanesi'ne sığındı. Ancak İsrail hastanede Hamas'ın yeraltı komuta merkezinin olduğunu öne sürüyor. Hamas ise iddiaları reddetti. Yine de İsrail'in iddiaları hastanenin saldırı için hedef alacağı endişelerine neden oldu
Bir İsrail hava saldırısının ardından Gazze'nin kuzeyinden yükselen dumanlar, 28 Ekim Cumartesi, Sderot (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)
Bir İsrail hava saldırısının ardından Gazze'nin kuzeyinden yükselen dumanlar, 28 Ekim Cumartesi, Sderot (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)

Vivian Yee / The New York Times

Gazze Şeridi'ndeki insanlar için Şifa çevredeki en büyük ve en gelişmiş hastane. Normal zamanlarda adeta bir cankurtaran simidi olan yer şimdi İsrail'in acımasız hava saldırılarından kaçıp sığınılan bir yer.  Burada 60 binden fazla insan barınıyor. Ancak İsrail ordusu için burası bir tehdit ve belki de bir hedef.  Cuma günü, İsrail ordusu Hamas'ın üç hafta önce İsraillilere yönelik toplu katliamlarına misilleme olarak Gazze'ye yönelik bombardımanını artırmadan saatler önce düzenlediği basın toplantısında Şifa'nın Hamas'ın yeraltı komuta merkezlerini gizlediğini söyleyerek ordunun hastaneye saldırmak için zemin hazırladığına dair korkuları artırdı.

"Roket saldırılarını yönettikleri yer burası"

İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari açıklamadığı istihbarat kaynaklarına atıfta bulunarak Hamas'ın "komuta ve kontrolünü hastanenin farklı bölümlerinde yaptığını" söyledi. Hagari, hastanenin resimli bir haritasını göstererek, Hamas'ın kompleks içindeki çeşitli yeraltı tesislerinin işaretlendiğini anlattı. İsrail'in Tel Aviv kentinde düzenlenen basın toplantısında "Burası roket saldırılarını yönettikleri, Hamas güçlerine komuta ettikleri yer" dedi.

İsrail uzun süredir Şifa'nın Hamas'ın savaş odası olarak kullanıldığını ve liderlerinin hastanenin altında saklandığını savunuyor. Ancak ordu ilk kez, istihbarata dayandığını söylediği belirli tesislerin nerede saklandığını kamuoyuna açıkladı. Hagari ayrıca kaynağını belirtmediği, kimliği belirsiz bir adamın bir kadına Hamas'ın askeri karargahının hastanenin altında olduğunu söylediği bir telefon görüşmesinin kaydını dinletti. İsmi açıklanmayan kadın ses kaydında "Allah korusun!" diye cevap veriyor.

Hamas suçlamaları reddetti

Hamas tarafından yönetilen Gazze hükümetinin medya ofisinin başkanı Salama Marouf, cuma gecesi düzenlediği basın toplantısında suçlamaları reddederek İsrail'in Şifa hakkındaki iddialarını destekleyen "tek bir kanıt bile sunamadığını" söyledi. Hagari'nin bahsettiği kaydın uydurma olduğunu söyledi. Cumartesi günü Hagari, hastane ile ilgili basın toplantısının Hamas'ın "Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusu istismarını ifşa etmeye yönelik devam eden çabanın bir parçası olduğunu söyledi.

Yine cumartesi günü İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği baskınlara katılan Filistinli mahkumların Hamas'ın Şifa'yı kullanması hakkında konuştuklarını gösteren bir çift video yayınladı. Videoda kendisini sağlık görevlisi olarak tanıtan bir mahkum, "Mesela duyduğuma göre Şifa Hastanesi'ni kullanıyorlarmış; orada saklanıyorlarmış" diyor. İsrail uzun zamandır alışveriş merkezleri ve ibadet yerleri gibi sivil altyapıyı saldırıları için meşru hedefler olarak görüyor ve Hamas'ın bu tür yerlerde ve çevresinde operasyonlar düzenleyerek sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söylüyor. Ve saldırırken sivillerle savaşçıları birbirinden ayırmaya çalıştığını belirtiyor.

Ancak siviller bedel ödemeye devam ediyor. Gazze'deki sağlık bakanlığı 7 Ekim ile 26 Ekim tarihleri arasında İsrail hava saldırılarında öldüğünü söylediği 10 yaşından küçük en az bin 500 çocuğun ismini açıkladı. Şifa'nın normal kapasitesi 700 yatak. Ancak şu anda yaralılar, onlara bakmaya çalışanlar ve bir hastanenin kendilerine koruma sağlayacağına inanarak oraya sığınan 60 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. 

Her 15 dakikada bir sallanıyor

Bunların arasında sayıları giderek artan prematüre bebekler ve ailelerinde hayatta kalan tek kişi olan yaralı çocuklar da var. Bu kaos ve korku günlerinde, kendilerine bakacak personelden başka kimseleri yok. Yerlerinden edilenlerin çamaşırları pencerelerden dışarı sarkıyor ve hastanenin etrafındaki metal çit boyunca uzanıyor. Çocukları floresanla aydınlatılmış koridorlarda koşturuyor. Geceleri, personel yeterli yakıt, su ya da kritik ilaçlar olmadan hastaları tedavi edecekleri bir başka güne hazırlanırken, renkli battaniyelerin altında bir araya toplanıyorlar. Ağır bombardıman dönemlerinde bina her 15 dakikada bir sallanıyor. Hastane personeli akla gelebilecek her şeyden yoksun olduklarını söylüyor:

Yer: Binalar o kadar kalabalıktı ki, ayakta duracak neredeyse hiç yer yoktu.

Zaman: Şifa'nın yanık tedavi ünitesinde gönüllü olarak çalışmak için Londra'daki muayenehanesini askıya alan Filistinli İngiliz plastik cerrah Dr. Ghassan Abu-Sittah, Lübnanlı gazetecisine verdiği röportajda günde 12 ameliyat yaptığını ve üç gün boyunca ameliyathaneden neredeyse hiç çıkmadığını söyledi.

Tıbbi malzemeler: Abu-Sittah CNN'e yaptığı açıklamada hastanede yanık sargıları ve kırık kemikleri onarmak için kullanılan çubuk ve iğnelerin tükendiğini söylerken, prematüre ve yenidoğan bakım bölümlerinin başkanı Dr. Nasser Bulbul da normalde prematüre bebeklere yaşamlarının ilk iki saatinde verilen hayat kurtarıcı ilaçların yetersiz olduğunu belirtti.

Doktorlar en çok yakıta ihtiyaç duyduklarını söylediler. İsrail kuşatması altında ışıklarını açık tutmaya çalışan Gazze'deki diğer tüm hastaneler gibi Şifa'nın da kuvözlerden vantilatörlere ve ameliyat öncesi cerrahi aletleri sterilize eden makinelere kadar her şeye güç sağlayan yakıtının tükenmek üzere olduğunu söylediler. Şifa'nın müdürü Dr. Muhammed Abu Selmiya geçen hafta yaptığı açıklamada, hastanenin yakıt tasarrufu için bazı asansörleri, su ısıtıcılarını ve klimaları kapattığını söyledi. En az altı hastane elektrik olmadığı için kapandı.

Yakıt iddiaları

İsrail, bir hafta önce Mısır'dan Gazze'ye girmeye başlayan yardım kamyonlarındaki yakıtın Hamas tarafından kullanılabileceğini söyleyerek Gazze'ye girişini yasakladı. Cuma günü Hagari, İsrail istihbaratının Gazze'deki hastanelerde yakıt olduğunu ancak Hamas'ın bunu çaldığını gösterdiğini söyledi. İsrailli bir askeri yetkili ile Gazze'deki bir enerji yetkilisi arasında geçtiğini söylediği ikinci bir telefon görüşmesinin kaydını dinleten Hagari, Gazzeli yetkilinin yakıtın hala mevcut olduğunu söylediğini aktardı. Gazze hükümeti sözcüsü Maarouf bu kanıtın da uydurma olduğunu söyledi ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin Gazze'nin yakıtının tükenmek üzere olduğuna dair açıklamalarına işaret etti. 

© 2023 The New York Times Company