27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2023 14:58 | Son Güncelleme: 22.10.2023 16:12

New York Times uzmanlara sordu: İyi bir cilt bakımı için kaç ürün gerekli?

Özellikle yüz bakımında hangi ürünlerin kullanılacağı ve cilt rutininin kaç aşamadan oluşması gerektiğine dair herkes farklı bir yol izliyor. New York Times, temel adımlarla cilt bakımının nasıl yapılması gerektiğini uzmanlara danıştı
New York Times uzmanlara sordu: İyi bir cilt bakımı için kaç ürün gerekli?

Erica Sweeney / The New York Times

Soru: Yüzüme nasıl cilt bakımı yapacağım konusunda kafam karıştı. Peki, yüze uygulanan temel cilt bakım ürünleri nelerdir?

Eczanenizin cilt bakım reyonuna göz atmak kafa karıştırıcı bir deneyim olabilir ve bu kafa karışıklığı daha sosyal medyaya bile bakmadan meydana gelir.  Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde dermatoloji doçenti olan Ahmad Amin, "Herkes cilt bakımı tavsiyeleri veriyor ve insanlar bilgi kirliliğiyle baş edemiyor" dedi. Bu nedenle, doktorlar bu konuda tedirgin. 

Dermatologlar cilt bakım rutininin basit tutulmasını tavsiye ediyor ve herkesin günlük cilt bakımının üç temel adımı içermesi gerektiğini söylüyor: Temizleme, nemlendirme ve güneşten korunma. Bu doğrultuda, uzmanlar temel cilt bakımı rutini oluşturma konusunda bilgilerini aktardı.

Yüz yıkamak

Muhtemelen yüz yıkamak gerektiğini çoğu kişi biliyordur. Ancak bunun nedeni veya nasıl en iyi şekilde yapılacağı bilinmiyor olabilir. ABD’nin Louisiana eyaletinde dermatolog olan Patricia Farris, cildi temizlemenin yağı, kiri, ölü cilt hücrelerini, makyajı ve çevreden gelen kirleri ortadan kaldırdığını söyledi. Tüm bunların yüzde birikmesinin gözenekleri tıkayabileceğini ve sivilceye neden olabileceğini ve yüzü kirleten maddelerin, cildin yaşlanmasına katkıda bulunan serbest radikal moleküllerin üretimini tetikleyebileceğini açıkladı.

Ohio eyaletinden bir başka dermatolog Hope Mitchell, çoğu insanın yüzünü günde iki kez yıkaması gerektiğini ancak kuru veya hassas bir cilde sahip olanlar için, genellikle bir kez yıkamanın yeterli olduğunu söyledi. Bundan fazlasının cildin en dış katmanını soyup kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve döküntülere yol açabileceğini ifade etti.

Anlaşıldığı üzere doğru yüz temizleyiciyi seçmek cilt tipine bağlı değişiyor. Farris, kuru cildi olanların nemlendirici bir temizleyici, yağlı ciltlilerin jel bazlı veya köpüklü bir temizleyici yahut hassas ciltli kişilerin yumuşak, kokusuz bir ürün kullanması gerektiğini söyledi. Fakat, bu rutini oluşturmak için servet harcanmasına ihtiyaç yok. Farris, Neutrogena, CeraVe ve La Roche-Posay gibi eczane markalarının etkili olduğunu söyledi.

Cildi nemlendirmek

Günlük olarak nemlendirici uygulamanın cildin kurumasını önlediğini ve ince çizgilerin görünümünü azaltabileceğini söyleyen Farris, "Fakat temizleyiciyi değiştirdiğiniz gibi nemlendiriciyi de cildinize göre seçmeniz gerekiyor" diye ekledi. Yağlı bir cilt için hafif, yağsız bir nemlendirici seçilmeli. Kuru ciltler ise nemlendirici veya kuru ciltler için etiketi taşıyan daha kremsi bir ürün kullanmalı. Akneye yatkın cilde sahip kişiler, de gözenekleri tıkamayan, komedojenik olmayan nemlendiriciler aramalıdır.

Dermatolog Mitchell, çoğu insan için günde iki kez nemlendirmenin önerildiğini söyledi. Ancak, kış aylarında veya cildinizin özellikle kuru hissettiği zamanlarda daha sık nemlendirmeniz gerekebilir. Mitchell, "Cildiniz gergin hissediyorsa bu, acilen neme ihtiyacı olduğunun sinyalidir" dedi.

Bununla beraber Farris, genellikle aynı ürünün sabah ve gece kullanabileceğini belirtti. Ancak gündüz nemlendiricisi güneş kremi içeriyorsa yatmadan önce farklı bir tane kullanılmalı. Aynı zamanda, temizleyicilerde olduğu gibi, çok sayıda, etkili ve ucuz nemlendiricinin de olduğunu söyledi.

Güneş koruyucu sürmek

Ahmad Amin, güneşten korunmanın cilt tipi veya cilt tonu ne olursa olsun herkesin rutininin bir parçası olması gerektiğini söyledi. Güneşin ultraviyole ışınlarının serbest radikal üretimini artırabildiğini ve kollajene zarar vererek çizgi ve kırışıklıkların görünümünü hızlandırabildiğini söyledi. Çok fazla güneşe maruz kalmanın melanin üretimini de artırdığını ve bunun da ciltte güneş lekelerine yol açabileceğini ekledi. Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, bu cilt kanseri riskinizi de artırıyor.

Amin’e göre, cildi hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan ve Amerikan Dermatoloji Akademisi tarafından önerilen en az SPF 30 olan güneş koruyuculara bakılmalı. Birçok etkili güneş koruyucu seçeneği var ama Ahmad Amin, kişinin beğendiği ve aslında her gün kullanacağı bir tane güneş koruyucu krem bulmasını önerdi.

Farris, güneşe maruz kalmanın sınırlı olduğu durumlarda güneş koruyucu içeren nemlendiricilerin bir seçenek olabileceğini söyledi. Ancak birçok kombinasyon ürünü en fazla SPF 15'e sahiptir, bu da standart önerilen düzeyden daha düşüktür. Bu nedenle, özellikle bir süre güneşte kalınacaksa, ayrı bir güneş koruyucu kullanmanın genellikle daha iyi olduğu vurgulanıyor.

Diğer opsiyonel adımlar

Farris'in temel ürünler olarak adlandırdığı temizleyici, nemlendirici ve güneş koruyucunun yanı sıra bir serum, eksfoliasyon, göz kremi veya tonik de eklenebilir. Kendisi, "Bu sadece nasıl bir sonuç istediğinize bağlı” diyerek bu ürünlerin genellikle ekstra UV koruması ve yaşlanma karşıtı faydalar sunabilen antioksidanlar, retinol veya asitler gibi aktif bileşenler içerdiğini ve göz kremlerinin göz çevresindeki hassas ciltler için özel olarak formüle edildiğini söyledi.

Farris’e göre, bir ürün kombinasyonu kullanılırken, serumlar ve göz kremleri cilt temizlendikten sonra, ama nemlendiriciler ve güneş kremlerinden önce uygulanması gerekir. Cilt bakımı rutinine yeni bir adım eklendiğinde ise, her seferinde sadece bir ürün denemeyi ve başka bir ürün eklemeden önce yaklaşık üç hafta boyunca aynı ürünün kullanılmasını önerdi. Farris, "Birçok kişi yüzlerinin katman katman ve pütürlü olmasını istemez, çünkü bu bazen tahrişi tetikleyebilir, kuruluğu şiddetlendirebilir ve hatta gerçek alerjik reaksiyonlara neden olabilir" dedi. Uzmanlar bu tür sorunlar fark edilirse, ürünün bırakılması gerektiğini söylüyor.

© 2023 The New York Times Company