02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2023 16:35 | Son Güncelleme: 22.09.2023 16:42

New York Times yazar grevinde son durumu yazdı: Tam gün müzakere yapıldı ancak anlaşma sağlanamadı

Hollywood'da yazarlar 143 gündür grevde. Üst düzey stüdyo yöneticileri ve sendika iki gündür görüşüyor. Ancak görüşmede yine bir anlaşmaya varılamadı. New York Times, sektörde önemli boyutta mali zarara neden olan grevdeki son durumu yazdı
New York Times yazar grevinde son durumu yazdı: Tam gün müzakere yapıldı ancak anlaşma sağlanamadı

Hollywood'un üst düzey yöneticileri perşembe günü ikinci kez grevdeki senaristler ve büyük yapım stüdyoları arasındaki görüşmelere katılarak her iki tarafta da beşinci ayına giren iş bırakma eyleminin sona ermek üzere olabileceğine dair umut yarattı. Ancak Los Angeles'ta sabah 9'dan akşam 7:30'a kadar süren görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan ve görüşmelerin diplomatik niteliği nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan üç kişiye göre, taraflar birkaç noktada anlaşmazlık yaşamaya devam etti. 

Netflix'in eş başkanı Ted Sarandos, Warner Bros Discovery'nin CEO'su David Zaslav, Universal Pictures'ın baş içerik sorumlusu Donna Langley, ve Disney'in CEO'su Robert Iger perşembe günü toplantıya katıldı. Onlara eğlence şirketleri adına pazarlık yapan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ve 11 binden fazla televizyon ve film yazarını temsil eden Amerika Yazarlar Birliği temsilcileri de katıldı.

Yazarların grevi, Hollywood oyuncularının 14 Temmuz'da başlayan greviyle birlikte eğlence sektörünün büyük bir bölümünü fiilen durdurmuş durumda. Sektöre ve ona bağımlı olan birçok yan işletmeye verilen mali zarar önemli boyutlara ulaştı. Çarşamba günü yapılan görüşmeler tarafların bir ay içinde ilk kez bir araya geldikleri görüşmelerdi. Bu görüşmelerin cesaret verici olması nedeniyle taraflar perşembe günü tekrar bir araya geldi.

Yazarlar 143 gündür grevde. En uzun yazar grevi 1988'de 153 gün sürmüştü. Sendika, yayın döneminin üyelerinin ücretlerini ve çalışma koşullarını kötüleştirdiğini savunuyor. Stüdyolar ise yazarlara son otuz yılın en yüksek ücret artışını teklif ettiklerini ve yapay zekaya karşı koruma sağladıklarını açıkladılar.

© 2023 The New York Times Company