29 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 11:32 | Son Güncelleme: 14.11.2023 13:04

New York Times yazdı: 5 soruda New York Belediye Başkanı için açılan Türkiye soruşturması

ABD'de yetkililer New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın 2021 seçim kampanyasında Türk hükümeti de dahil olmak üzere yasadışı bağışlar kabul edip etmediğini inceliyor. New York Times soruşturmanın ayrıntılarını ve Türkiye bağlantısına dair merak edilenleri yazdı
New York Belediye Başkanı Eric Adams, 21 Eylül 2023'te New York'ta bir etkinlikte. (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)
New York Belediye Başkanı Eric Adams, 21 Eylül 2023'te New York'ta bir etkinlikte. (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)

Michael Rothfeld, Dana Rubinstein ve William K. Rashbaum / The New York Times

Federal yetkililerin 2 Kasım'da New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın baş bağışçısının evine baskın düzenlemesinin ardından, Adams'ın 2021 kampanyasının bağış toplama uygulamalarına yönelik geniş çaplı bir cezai soruşturma kamuoyuna yansıdı. 

The New York Times tarafından elde edilen bir arama emrine göre, federal savcılar ve FBI, kampanyanın New York'taki konsolosluğu da dahil olmak üzere Türk hükümeti üyeleriyle yasadışı bağış almak için komplo kurup kurmadığını inceliyor. İlk döneminin henüz ikinci yılında olan Adams, göçmen krizi ve şehrin pandemiden kurtulma mücadelesinin yanı sıra Rikers Island hapishane kompleksindeki kaotik ve şiddet içeren koşulların yoğun incelemesiyle karşı karşıya kaldı. Ancak kişisel ve halkla ilişkiler perspektifinden bakıldığında, bağış toplamasıyla ilgili soruşturma, 2025'te yeniden seçilmek için şimdiden 2,5 milyon dolardan fazla para toplayan belediye başkanı için belki de şimdiye kadarki en zorlu mücadeleyi teşkil ediyor.

İşte soruşturma hakkında bilinenler:

Federal makamlar neyi soruşturuyor?

Federal cezai soruşturmanın tam kapsamı henüz belli değil ancak soruşturma en azından kısmen Adams'ın 2021 kampanyasının Türk hükümeti ve Türk vatandaşları ile yasadışı bağış almak için komplo kurup kurmadığına odaklandı. Arama iznine göre, federal savcılar ve FBI, Türk göçmenlere ait olan ve Mayıs 2021'de Adams için bir bağış toplama etkinliği düzenleyen Brooklyn'deki bir inşaat şirketi olan KSK Construction'ın rolünü de inceliyor.

Arama emrinde ayrıca müfettişlerin belediye başkanının kampanyasıyla bağlantılı herhangi bir kişinin inşaat şirketine ve çalışanlarına ya da Türk yetkililere yasal ya da yasadışı herhangi bir menfaat sağlayıp sağlamadığını inceledikleri belirtildi. Arama emri 2 Kasım'da, federal ajanların Adams'ın baş bağışçısı Brianna Suggs'ın Brooklyn'deki evine baskın düzenledikleri gün infaz edildi.

Brianna Suggs kimdir?

Suggs, Adams'ın kampanyası onu başarılı 2021 belediye başkanlığı adaylığı için bağış toplama operasyonunu yürütmek üzere görevlendirdiğinde 23 yaşında deneyimsiz bir eski stajyerdi. Şimdi 25 yaşında ve geniş kapsamlı bir federal soruşturmaya karışmış durumda. Suggs, 2020'de Brooklyn College'dan mezun olmadan önce bile Adams'ın Brooklyn ilçe başkanı olarak önceki görevinde onun ekibindeydi. Adams ve onun baş yardımcısı ve sırdaşı Ingrid Lewis-Martin ile yakın bir ilişkisi olan Suggs, kampanyanın bağış toplama etkinliklerinde kendisiyle etkileşime giren bazı kişileri zeki ve birlikte çalışması kolay biri olarak etkiledi.

Seçimden sonra Suggs, Adams'ın bağış toplama makinesinin önemli bir dişlisi olarak kaldı. Yanlış bir şey yapmakla suçlanmadı. Crown Heights'taki evine yapılan baskında federal ajanlar iki dizüstü bilgisayar, üç iPhone ve üzerinde "Eric Adams" yazan bir klasör ele geçirdi.

Adams bu işe nasıl dahil oldu?

Adams görevi kötüye kullanmakla suçlanmadı. Belediye Başkanı baskın sabahı Washington'daydı ve Beyaz Saray yetkilileri ve Kongre üyeleriyle göçmen krizi hakkında konuşma planları vardı. Toplantıları aniden iptal etti ve New York'a döndü. Daha sonra ekibinin yanında olmak ve Suggs'a destek vermek için aceleyle geri döndüğünü söyledi. "Belediye başkanı olmama rağmen, bir insan ve bir erkek olmaktan vazgeçmedim" diyen Adams, baskın günü yardımcısıyla konuşmadığını da sözlerine ekledi.

Yetkililer Adams'a doğrudan ulaştı mı?

Suggs'ın evinin basılmasından günler sonra federal ajanlar Manhattan'daki bir etkinlikten sonra Adams'a yaklaştı, güvenlik ekibinden kenara çekilmesini istedi ve onunla birlikte cipine bindi. Belediye başkanının avukatı, FBI'ın belediye başkanından en az iki cep telefonu ve bir iPad aldığını, cihazları kopyaladığını ve birkaç gün içinde iade ettiğini söyledi. Times'ın el koyma haberinin ardından Adams ve kampanyasının avukatı yaptığı açıklamada, belediye başkanının federal yetkililerle işbirliği yaptığını ve en az bir uygunsuz davranış örneğini proaktif olarak bildirdiğini aktardı. Avukat Boyd Johnson, "Federal soruşturmayı öğrendikten sonra, bir bireyin yakın zamanda uygunsuz davrandığı keşfedildi. Şeffaflık ve işbirliği ruhuyla, bu davranış derhal ve proaktif olarak müfettişlere bildirildi" dedi. 

Türkiye'nin bununla ne ilgisi var?

Konu hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, federal yetkililer Adams ve New York'ta yeni inşa edilen Türk konsolosluk binası ile ilgili olarak, Adams'ın 2021 yazında Demokratların belediye başkan adaylığını kazanmasının ardından yaşanan bir olayı inceliyor. 

Türk Başkonsolosluğu yeni binasını Eylül ayında BM Genel Kurulu'nun başlayacağı tarihe kadar açmayı planlıyordu. Ancak İtfaiye Dairesi, çeşitli sorunları olan yangın güvenliği planlarını onaylamamıştı.  Brooklyn ilçe başkanı olarak Adams, yerel Türk toplumu üyeleri ve 2015 yılında Türkiye'ye yaptığı gezinin bir kısmını karşılayan Türk hükümet yetkilileri ile bağlarını geliştirdi. Adams, Türkiye'yi toplamda altı ya da yedi kez ziyaret ettiğini söyledi. 

Demokratların adaylığını kazanmasının ardından Adams'ın New York'un bir sonraki belediye başkanı olması neredeyse garantilenmişti. Adams, dönemin İtfaiye Müdürü Daniel A. Nigro ile temasa geçerek Türk hükümetinin binayı en azından geçici olarak kullanma isteğini iletti. Nihayetinde belediye, Manhattan'ın merkezinde Birleşmiş Milletler'in yakınında bulunan bina için geçici bir kullanım belgesi verdi.

Konuya aşina olan kişilere ve şehir kayıtlarına göre bu olağandışı müdahale, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül 2021'de New York'a yapacağı ziyarette, yangın güvenlik sistemindeki sayısız kusura rağmen 300 milyon dolarlık 35 katlı kulenin açılışına başkanlık etmesinin yolunu açtı. Erdoğan kurdele kesiminde gökdelenin Türkiye'nin artan gücünü yansıttığını söyledi.

Times'ın sorularına cevaben Adams'ın kampanyası belediye başkanının bir açıklamasını yayınladı. Adams, "Bir ilçe başkanı olarak, rutin görevimin bir parçası da seçmenler ve seçim bölgeleri adına devlet kurumlarını sorunlardan haberdar etmekti. Yanlış bir şey yapmakla suçlanmadım ve soruşturmacılarla işbirliği yapmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

© 2023 The New York Times Company