27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.01.2024 10:44 | Son Güncelleme: 22.01.2024 10:50

New York Times yazdı: ABD havacılık idaresi bir Boeing modeli için daha uyardı

Bu ayın başlarında bir Boeing 737 Max 9'un uçuş sırasında kapı tapasının yerinden çıkmasına dair olay hala soruşturulurken ABD'de Federal Havacılık İdaresi, bir Boeing modeli için daha uyarıda bulundu. Kurumdan yapılan açıklamada Boeing 737-900ER'nin de denetlenmesi gerektiğin belirtildi
New York Times yazdı: ABD havacılık idaresi bir Boeing modeli için daha uyardı

Mark Walker / The New York Times

Federal Havacılık İdaresi (FAA) pazar gecesi geç saatlerde havayolu şirketlerine, bu ay incelemeye alınan ikinci Boeing modeli olan Boeing 737-900ER uçaklarına takılan kapı tapalarının görsel denetimlerine başlamalarını tavsiye etti.

Aynı tasarıma sahip

FAA uçağın, Alaska Havayolları'nın 5 Ocak'ta Portland, Oregon'dan kalkan bir uçağının acil iniş yapmak zorunda kalmasından kısa bir süre sonra bir kapı panelinin patlaması üzerine 171 jetin seferden çekilmesine neden olan 737 Max 9 ile aynı kapı tapası tasarımına sahip olduğunu söyledi. Kapı tapaları, bir uçakta daha fazla koltuk olması durumunda acil durum kapısının olması gereken yere panel olarak yerleştirilir.

Federal havacılık güvenliği ajansı bu olaydan sonra 737 Max 9 filosunu yere indirdi ve Boeing'in jetin güvenli ve ajans tarafından onaylanan tasarıma uygun olmasını sağlayıp sağlayamadığını araştırdığını duyurdu. FAA pazar günü yaptığı açıklamada, Boeing Max serisinin bir parçası olmayan 737-900ER'deki kapı tapasının henüz bir sorun teşkil etmediğini belirtti. Kurumdan yapılan açıklamada, "Federal Havacılık İdaresi, ilave bir güvenlik katmanı olarak, Boeing 737-900ER uçaklarının operatörlerine, kapının düzgün bir şekilde sabitlendiğinden emin olmak için orta çıkış kapısı tapalarını görsel olarak incelemelerini tavsiye etmektedir" denildi.

FAA, Boeing 737-900ER kullanan havayolu şirketlerine, kapı tapasını uçak gövdesine sabitlemek için kullanılan dört konumu derhal incelemelerini tavsiye ediyor. FAA'ya göre Boeing 737-900ER 11 milyon saatin üzerinde çalışma süresine ve yaklaşık 4 milyon uçuş döngüsüne sahip. Boeing yaptığı açıklamada "FAA'yı ve müşterilerimizi bu eylemde tamamen destekliyoruz" dedi.

737-900ER kullanan Alaska Havayolları, United Airlines ve Delta Air Lines, yaptıkları açıklamalarda filolarındaki kapı tapalarını kontrol etmeye başladıklarını belirttiler. Hiçbiri operasyonlarında herhangi bir aksama beklemiyor.

Olay hala soruşturuluyor

Bu ayın başlarında Alaska Havayollarının 737 Max 9 sefer sayılı uçağında meydana gelen olayda ciddi bir yaralanma yaşanmadı, ancak olay uçak seyir irtifasındayken meydana gelmiş olsaydı çok daha vahim sonuçlar doğurabilirdi. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, kapı tapasının uçaktan fırlamasına neyin sebep olduğunu öğrenmek umuduyla olayı soruşturuyor. Bu arada FAA, uçaklar için nihai denetim talimatını geliştirmeye çalışırken, kısa bir süre önce yere indirilen Boeing 737 Max 9 uçaklarından 40'ının ilk tur denetimlerinin yapılması talimatını verdi.

© 2024 The New York Times Company