03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2024 11:11 | Son Güncelleme: 12.04.2024 11:33

New York Times yazdı: Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sinyali

Avrupa Merkez Bankası dün gerçekleştirilen toplantı sonrasında uzun bir zaman sonra faiz indirimine gidileceğinin sinyalini verdi. Uzmanlar, bankanın bir süredir indirim kararı vermesi beklenen Fed'in tersine hareket etmeye başlayacağını öngörüyor
New York Times yazdı: Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sinyali

Eshe Nelson / The New York Times

Avrupa Merkez Bankası perşembe günü, Haziran ayında yapılacak bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını düşürebileceğine dair şimdiye kadarki en net sinyalini verdi. Enflasyonun yavaşlaması ve bölge ekonomisinin durgunlaşması nedeniyle Avrupalı yetkililerin gelecek birkaç ay içinde faiz indirimlerine gideceğinin belirtilmesi, fiyat baskılarının hala nispeten sıcak olduğu ABD ile bir ayrışmaya yol açıyor.

Beşinci kez sabit bıraktı

Euro kullanan 20 ülke için faiz oranlarını belirleyen ECB, faiz oranlarını sabit tutarak mevduat faizini tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 4'te bıraktı. Bu, faiz oranlarına dokunulmaması yönünde üst üste alınan beşinci karar oldu. Ancak yetkililer, tüketici fiyatları ve geçmişteki faiz artışlarının etkisine ilişkin gelen verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde daha düşük bir patikada olduğuna dair kendilerine daha fazla güven vermesi halinde, kısıtlayıcı politika duruşunu geri çekmeye başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Enflasyondan emin olmak istiyorlar

Bankanın başkanı Christine Lagarde, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlediği basın toplantısında "Haziran ayında çok daha fazla veri alacağımızı biliyoruz" dedi. Yetkililer bu verilere ve Euro Bölgesi için yeni ekonomik tahminlere bakacak ve "tüm bunların enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe döndüğünü doğrulayıp doğrulamadığını belirleyecek" dedi. Lagarde, 26 kişilik Yönetim Konseyi'nin birkaç üyesinin bu haftaki toplantıda faizleri düşürmeye başlamaya hazır olduğunu ancak daha fazla bilgi için beklemeyi tercih eden fikir birliğine katıldıklarını söyledi.

Atlantik'in her iki yakasındaki merkez bankacıları politikalarını ne zaman gevşetecekleri konusunda hassas bir zamanlama üzerinde çalışıyorlar. Faiz oranlarını gereğinden fazla yüksek tutup ekonomilerine zarar vermek istemiyorlar. Aynı zamanda, çok erken gevşeyip fiyat baskılarını canlandırmak da istemiyorlar. Enflasyonun 2022 sonlarındaki on yılın en yüksek seviyelerinden aşağı çekilmesinde kayda değer bir ilerleme sağlandı, ancak enflasyonun hedefleri olan yüzde 2'ye geri dönmesinin inişli çıkışlı bir süreç olması bekleniyor.

Lagarde, Euro Bölgesi'nde ücret artışının yavaşlaması ve pandemi ile enerji krizinin etkilerinin azalmaya devam etmesi nedeniyle "enflasyonun önümüzdeki aylarda mevcut seviyeler civarında dalgalanması ve ardından gelecek yıl hedefimize düşmeye başlaması bekleniyor" dedi.

© 2024 The New York Times Company