25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2022 11:37 | Son Güncelleme: 18.10.2022 15:12

New York Times yazdı: Balenciaga Kanye West ile yollarını ayırabilir mi?

Ye dengesiz davranışları yüzünden ortaklıklarını tek tek kaybediyor. Ancak Balenciaga ile ilişkisi farklı. New York Times baş moda editörü Vanessa Friedman'a göre her evlilikte olduğu gibi, Demna-Balenciaga-Ye bağlantısı o kadar iç içe ve birbirine bağlı ki bunu nasıl çözeceklerinden emin değiller
Ye, 12 Eylül 2022'de New York'taki Vogue World etkinliğinde (Nina Westervelt/The New York Times)
Ye, 12 Eylül 2022'de New York'taki Vogue World etkinliğinde (Nina Westervelt/The New York Times)

Vanessa Friedman / New York Times

Kanye West ya da bilinen adıyla Ye, kurucusu olduğu Yeezy markasının 9. defilesine White Lives Matter (Beyazların Hayatı Önemlidir) yazılı bir tişörtle katılınca Paris Moda Haftası'nı altüst etti. Kendisini eleştirenler hakkında antisemitik paylaşımlarda bulunan West bir çok ortaklığını kaybetti ya da kaybetmek üzere. Yaşanan olaylardan bu yana geçen 10 gün boyunca konuyla ilgili koparılan gürültüde bir ses özellikle sağır edici oldu. O da  Balenciaga'nın sessizliği...

Ye'nin 2 Ekim'deki defilesinin açılışında sürpriz bir işbirliği yaptığı Yeezy Gap Engineered by Balenciaga ürünlerini hala mağaza raflarında bulabilirsiniz. Balenciaga tasarımcısı Demna Gvasalia'nın Ye ile günde birkaç kez mesajlaştığını söyleniyor. Balenciaga'nın CEO'su Cédric Charbit YZY defilesine katıldı ancak Ye'nin paylaşımları ve açıklamaları hakkında tek kelime etmedi.

“Yürüttüğü en kalıcı ilişki Balenciaga ile” 

Paris'teki Sciences Po üniversitesi'nde lüks endüstrisi üzerine ders veren Serge Carreira "Tüm endüstri bir bakıma kayıtsızlıktan suçlu" dedi. Ancak söz konusu Ye olduğunda, yürüttüğü en kalıcı ilişki Balenciaga oldu. Şimdiye kadar bu durum her ikisinin de işine yaradı. Ye, Balenciaga'ya uygunluk havası ve yeni bir kitle kazandırdı. Balenciaga ise Ye'nin arzuladığı moda hevesini almasını sağladı.

Balenciaga'dan Demna Gvasalia, 24 Haziran 2016'da Paris'te (Julien Mignot/The New York Times)

Birlikte viral bir sansasyon haline geldiler. Ancak Balenciaga için bu durum gerçekten de tehlikeli bir ilişkiye dönüşebilir. Carreira, Balenciaga için, "Onu suçlamak olumsuz olarak görülebilir çünkü Kanye'ye bipolar bozukluk teşhisi kondu" dedi. Aynı zamanda, sessiz kalmak, Ye'nin savunduğu doğru olmayan fikirlerin desteklenmesi olarak algılanabilir.

Yeezy ile anlaşmaların bitirilmesinin nedeni Kanye

Büyük olasılıkla Yeezy ile neredeyse 10 yıllık ortaklığı her iki taraf için de kazançlı olan Adidas'ın geçmişte birlikte çalıştıklarını kabul eden ancak ortaklığın inceleme altında olduğunu belirten bir açıklama yayınlamasının nedeni de bu fikirler. Muhtemelen Instagram ve Twitter'ın Ye'nin hesaplarını kilitlemesinin, JPMorgan Chase'in Yeezy şirketinin bankacılığını bırakmasının ve Balenciaga'nın yanıt vermemesinin nedeni de bunlar. Bu durum, özellikle de lüks markaların önyargılara göz yumdukları ya da elitizm ve ırkçılık geçmişlerini sürdürdükleri şeklinde algılanmamak için özür diledikleri son beş yıldaki sosyal ve kültürel değişimler bağlamında geçerli.

“Bu bana Glliano’yu hatırlatıyor”

Araştırma şirketi Sanford C. Bernstein'da analist olan Luca Solca, birçok insan yanlış yönlendirildiğini düşünüyor bu yüzden özür beklediklerini söylüyor. Solca, "Bu bana John Galliano'yu hatırlatıyor. Tek yönlü bir sokak iması görüyorum" dedi. Eski Dior tasarımcısı Galliano, Paris'te bir barda sarhoşken antisemitik söylemlerde bulunduktan sonra kovuldu. Daha sonra mahkemeye çıkarılıp para cezasına çarptırıldı ve rehabilitasyon sürecinden geçip yıllarını telafi edene kadar modadan uzak kalmaya zorlandı. 

Demna’nın  heteroseksüel kocası Kanye

Ancak işin püf noktası da burada yatıyor. Marka ve ünlü arasındaki tipik bir elçilik anlaşmasında, ünlü bir kişi bir markanın yüzü olmak için sözleşme yapar. Bu da şirketin reklamlarında görünmek veya sadece kırmızı halıda ürünlerini giymek anlamına gelebilir. Ancak Ye ve Balenciaga arasındaki ilişki yedi yılı aşkın bir süredir devam eden ilham perisi, işbirlikçi, müşteri, hayran, arkadaş ve ünlünün karmaşık bir karışımıdır.

Duruma hakim olan birine göre, Ye'nin kendisini Demna'nın heteroseksüel kocası olarak tanımladığı söylüyor. Her evlilikte olduğu gibi, Demna-Balenciaga-Ye bağlantısı o kadar iç içe geçmiş ve birbirine bağlı ki bunu nasıl çözeceklerinden emin değiller.

Ne olmuştu?

2021'in Temmuz ayında Demna, Ye'nin Donda albümü için düzenlenen  stadyum etkinliğinden önce Atlanta'da sonra da Chicago'da sanat yönetmenliğini yapmayı kabul etti ve bunun için tatil zamanını kullandı. Bu arada, Ye'nin ayrı yaşadığı eşi Kim Kardashian'a Met Gala'ya kadar eşlik etti.

Kim Kardashian, 13 Eylül 2021'de New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde düzenlenen Met Gala'ya Demna ile birlikte tamamen siyah Balenciaga elbisesiyle katıldı (Nina Westervelt/The New York Times)

Ye, Kardashian ile ayrıldıktan sonra Julia Fox ile çıkmaya başladı. Bir Balenciaga mağazasında kendi ya da Fox için alışveriş yaptığı videoları yayınladı. Tüm bunların Ye'nin bu ay Balenciaga Mud defilesinin açılış modeli olarak podyuma çıkmasıyla doğru olduğu anlaşıldı. Carreira'ya göre bu durum en azından Ye aniden kendini dışlamış biri olarak görüp insanları rahatsız edici bir duruma sokana kadar viral bir zafer olarak görülebilir.

“Çıkarları uyuşmayabilir”

Ancak bir bireyin özel hayatında bir arkadaşının yanında durması ile halka açık bir şirketin yöneticisinin kamuoyu önünde bir alev makinesinin yanında durarak ciddi bir itibar riskine maruz kalması aynı şey değildir. Bu özel ilişkide aslında üç varlık var, Ye, Demna ve Balenciaga. Çıkarları uyuşmayabilir. Birinin diğerinden ayrılması gerekebilir. Lüks analisti Solca, "Bir an önce karar vermeleri gerektiğini söyleyebilirim" dedi.

© 2022 The New York Times Company