06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2024 09:45 | Son Güncelleme: 06.10.2024 09:52

New York Times yazdı: Çatışmalar yayıldıkça İsrail Lübnan'daki saldırılarını artırıyor

İsrail'in Hizbullah'a ve silahlı grubun müttefiklerine karşı genişlettiği savaş, cumartesi günü Beyrut'un merkezi yakınlarında ve güneyde düzenlenen saldırılarla Lübnan'ın çeşitli kentlerini sarstı. New York Times bölgedeki son saldırıları yazdı
Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times
Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times

Liam Stack, Victoria Kim ve Andrew Jacobs / The New York Times

İsrail cumartesi günü Lübnan'da Hizbullah'a karşı mücadelesini tırmandırırken, Orta Doğu'nun büyük bir kısmı diken üstündeydi ve pek çok kişi İsrail'e yönelik son füze saldırısına misilleme olarak İsrail'in İran'ı vurmasını bekliyordu. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı'nın Yemen'de İran destekli Husi savaşçıları vurması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin merkezindeki iki bölgede yaşayanları, muhtemelen buradaki askeri harekâta hazırlık olarak, tahliye etmeleri konusunda uyarmasıyla çatışmalar bölge geneline yayıldı.

Dört hastane hizmet dışı kaldı

Lübnan'da ise hafta başında gerçekleştirilen büyük bir saldırının, kısa bir süre önce İsrail tarafından öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın halefi olduğu düşünülen Haşim Safieddin'i hedef aldığı bildirildi. Safieddine'in öldürülüp öldürülmediği ise resmi olarak onaylanmadı. İsrail saldırılarının Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın hakim olduğu ve İsrail ordusunun cuma günü geç saatlerde siviller için tahliye uyarıları yaptığı Dahiya bölgesini vurduğu görüldü. Lübnan devlet haber ajansına göre, İsrail'in bombardımanı sonucunda güney Lübnan'da en az dört hastane hizmet dışı kaldı. Dahiya yakınlarındaki Saint Therese Tıp Merkezi de İsrail saldırılarının “büyük hasar” verdiğini söyleyerek hizmetlerini askıya aldı.

Hizbullah cumartesi günü İsrail'in kuzeyine daha fazla roket fırlattı, ancak çoğu İsrail'in hava savunma sistemi tarafından engellenmiş görünüyor. Genişleyen savaşın hem Hamas'ı hem de Hizbullah'ı destekleyen İran'ı daha fazla içine çekip çekmeyeceği konusunda endişeler artıyor. İsrail'in İran'ın bölgedeki vekillerinin liderlerini sistematik olarak hedef almasının Lübnan'ın derinliklerine kadar ulaştığı görüldü. Merkezi Gazze'de bulunan ve Hizbullah'ın müttefiki olan silahlı grup Hamas, cumartesi günü erken saatlerde Lübnan'ın kuzey sınırına yakın Trablus kentinde düzenlenen bir İsrail saldırısında komutanlarından birinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu ayrıca Gazze'nin merkezindeki Nuseirat ve Al-Bureij mahallelerinde yaşayanlar için yeni bir tahliye uyarısında bulundu. Ağustos ayında bir düzineden fazla tahliye emri Gazze'de 250 bin kadar insanı yerinden etmişti ancak tahliye uyarıları da dâhil olmak üzere İsrail'in askeri faaliyetleri eylül ayında büyük ölçüde Lübnan'a odaklanmıştı. ABD Merkez Komutanlığı cuma günü yaptığı açıklamada uluslararası su yollarının güvenliğini sağlamak amacıyla Yemen'deki 15 Husi hedefini vurduğunu duyurdu. Yemen'deki İran destekli Husi savaşçıları geçen yıldan bu yana Hamas ile dayanışma içinde Kızıldeniz'deki gemileri vurarak ticari taşımacılığı sekteye uğratıyor.

© 2024 The New York Times Company