22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2024 11:29 | Son Güncelleme: 02.10.2024 11:34

New York Times yazdı: Fransa Başbakanı bölünmüş parlamentodan kendisine bir şans vermelerini istedi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un atadığı yeni Başbakan Barnier, milletvekillerine yaptığı ilk konuşmada bölünmeleri bir kenara bırakarak hükümetini desteklemelerini istedi. New York Times ise sağ bloğunda sol bloğunda destek konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu yazdı
New York Times yazdı: Fransa Başbakanı bölünmüş parlamentodan kendisine bir şans vermelerini istedi

Catherine Porter ve Aurelien Breeden / The New York Times

Başbakan Michel Barnier dün Fransa'nın bölünmüş parlamentosunun alt kanadında ilk kez yaptığı konuşmada milletvekillerinden, başta yaklaşmakta olan bütçe krizi olmak üzere ülkenin en acil sorunlarının üstesinden gelinmesi için hükümetiyle birlikte çalışmalarını istedi. Yaklaşık 90 dakika boyunca Barnier, kırılgan hükümeti için, hükümet harcamalarının kısılması ve ülkenin en büyük ve en karlı şirketleri ile en zengin vatandaşlarının vergilerinin geçici olarak artırılması da dahil olmak üzere birçok belirsiz vaat içeren bir yol haritası ortaya koydu. 

Geçen ay Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atanan deneyimli sağcı politikacı Barnier, üç ana bloğun hakim olduğu ancak net bir çoğunluğa sahip olmayan parlamentonun alt kanadıyla mücadele etmek zorunda. Barnier bu zayıf konumu kabul etmekle birlikte milletvekillerine Fransa'nın parti anlaşmazlıkları arasında çalışma konusundaki isteksizliğinin üstesinden gelmelerini talep etti.

Alay ettiler

Barnier, tıklım tıklım dolu Ulusal Meclis'te yeni seçilen 577 milletvekiline hitaben yaptığı konuşmada “Daha fazla dinlemeye, saygıya ve diyaloğa ihtiyacımız var” dedi. Konuşması sırasında sert sol France Unbowed partisinden birçok kişi alay etti ve sözünü kesti. Barnier daha sonra “Uzlaşma bir küfür değildir” diye ekledi. Barnier pek çok kişinin imkansız olarak gördüğü bir pozisyonda. Bu yaz yapılan erken parlamento seçimlerinin net bir kazananı olmadı. Bunun yerine parlamentonun alt kanadı birbirinden taban tabana farklı pozisyonlara sahip üç ana bloktan oluşuyor: Barnier'i destekleyen muhafazakârlar ve merkezcilerden oluşan hassas bir koalisyon; onu görevden almakta kararlı olan Yeni Halk Cephesi adlı sol bir ittifak; ve etkili bir hakem konumunda olan Ulusal Birlik liderliğindeki aşırı sağcı bir blok.

"Bu seçimleri biz kazandık"

Sol ittifakın bir parçası olan France Unbowed partisinin en üst düzey milletvekili Mathilde Panot, “Bu seçimleri biz kazandık” dedi ve üyeleri Barnier'nin konuşmasının başında protesto amacıyla oy kartlarını kaldırdı. Barnier'nin kabinesini güvensizlik önergesiyle düşürme sözü verdi. Ancak Yeni Halk Cephesi, milliyetçi, göçmen karşıtı Ulusal Birlik partisinin desteği olmadan Barnier'i görevden almak için yeterli oya sahip değil ve bu da Barnier Kabinesinin kaderini onun ellerine bırakıyor. Panot, “Bu sıralardaki varlığınız sadece sizi rehin tutan aşırı sağın suç ortaklığından kaynaklanıyor” dedi.

Ulusal Birlik'in uzun süredir lideri olan Marine Le Pen, partinin Barnier'e “küçük de olsa bir hükümet yürütme şansı” vereceğini ancak gelecek yıl kısıtlayıcı bir göç yasasını geçirememek gibi bazı “kırmızı çizgileri” aşması halinde onu devirmekten çekinmeyeceğini söyledi. 

Öncelik bütçe açığı

Barnier, uzun bir önlemler ve vaatler listesi arasında, yasal emeklilik yaşının yükseltilmesini geri çekmeden Macron'un emeklilik reformunu değiştirmeye açık olduğunu söyledi. Daha fazla hapishane inşa etme ve cezaları daha iyi uygulama sözü verdi, ruh sağlığını en önemli öncelik olarak ilan etti ve kürtaj ve eşcinsel evlilik gibi temel sosyal haklara dokunulmayacağı sözünü verdi. Hükümetin “tek pusulasının ülkenin genel çıkarları” olacağına söz verdi. İlk işi, artan borç ve bütçe açığını dizginlemek için gerekli olan bütçeyi sunmak olacak. Fransa, kısa bir süre önce yüzde 5.6 olarak tahmin edilen bütçe açığının 2024 yılında ekonomik çıktının yüzde 6'sına ulaşmasını bekliyor. Ülkenin borç yükü de 3 trilyon euro'ya (yaklaşık 3.3 trilyon dolar) ya da gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 110'undan fazlasını aşarak Yunanistan ve İtalya'dan sonra Avrupa'daki en yüksek orana ulaştı. 

“Hiçbir şey yapılmazsa daha da kötü bir duruma düşeceğiz” diyen Barnier, gelecek yıl bütçe açığını azaltma sözü verdi ancak vaat ettiği vergi artışları ve harcama kesintileri hakkında çok az ayrıntı verdi. Barnier'in Fransa'nın ana muhafazakâr partisi Cumhuriyetçiler'in bir üyesi olması ve seçimlerde uzak ara dördüncü gelmesi işini daha da zorlaştırıyor. Nice, Côte d'Azur Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Vincent Martigny, “Her siyasi sistemde meşruiyet iktidarın anahtarıdır. Onda hiç yok" dedi.

© 2024 The New York Times Company