25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2022 14:52 | Son Güncelleme: 29.09.2022 16:55

New York Times yazdı: Google, arama motorunu daha görsel odaklı bir hale getirecek

Google yöneticileri bu yılki Search On etkinliğinde arama motorunda önümüzdeki aylarda yapacağı değişiklikler bahsetti. New York Times, daha görsel odaklı olmayı planlayan şirketin planlarını yazdı
New York Times yazdı: Google, arama motorunu daha görsel odaklı bir hale getirecek

Nico Grant / The New York Times

Google'ın arama motoru bugünlerde biraz farklı görünüyor. Google’ın sonuç sayfaları genellikle alışveriş, haritalar, haberler, bilgi bültenleri ve reklamlar gibi birçok ögeyle dolu. Çarşamba günü California'da Search On adlı bir etkinlikte, Google yöneticileri, arama motorunun Silikon Vadisi'nin en son trendlerine ayak uyduracağını ve şirketin metin sorgularından ve sonuçlardan uzaklaşarak görsellere ve sürükleyici malzemelere daha fazla odaklanacağının sinyallerini verdi. 

Sonuçlar daha görsel odaklı olacak

Örneğin, insanlar tatil yerlerini aradıklarında, Google'ın "görsel yönlendirme" olarak adlandırdığı arama sonuçlarını görecekler. Snapchat veya Instagram'daki Stories'e çok benzeyen organize fotoğraf karelerinin yanı sıra bir harita ve rehberlere bağlanan seyahat sitelerinden görüntüler karşılarına çıkacak. 

Kullanıcılar, örneğin kameralarını bir koltuğa veya bir gömleğe doğrultarak ve sorgularını metinle daha daraltarak yani aynı anda hem görselleri hem de metni kullanarak Google'da arama yapabilecekler. Google’ın kıdemli başkan yardımcısı Prabhakar Raghavan, blog gönderisinde şirketin önümüzdeki aylarda yürürlüğe koymayı beklediğini söylediği değişiklikler hakkında yazdı. Raghavan yazısında, “Kameranız yeni klavyeniz olacak. Bilgi bulmak için daha doğal ve sezgisel yollar yaratmaya devam ettik” ifadelerini kullandı. 

Çarşamba günkü etkinlik, Raghavan'ın arama motorunu ve ilgili departmanları gözden geçirmesinden aylar sonra başlatılan ve yılda bir kez yapılan üçüncü Search On etkinliğiydi. Google, her yıl arama motorunda rutin olarak binlerce değişiklik yapıyor.  Birçoğu küçük olsa da onu kullanan insanlar için dikkate değer değişiklikler ekliyor.

Google, 1998'de insanların bilgiyi çevrimiçi bulma biçiminde devrim yaptı. O zamandan beri, yakındaki restoranları bulmak, film zamanlarına bakmak gibi şeyler için hizmete başvuran milyarlarca kullanıcıyı bir araya getirdi.

Bugün internet bir zamanlar olduğundan daha darmadağın bir yer ve Google bu duruma bilgi hizmetlerini almak için sürekli yeni yollar sundu ve Z Kuşağına hitap eden en moda teknolojilere ayak uydurmaya çalışarak yanıt verdi. 

2020'de şirket, Google Haritalar'da Canlı Görünüm'ü kullanıma sunarak, insanların nerede olduklarını bulmak ve yol tarifi almak için kameralarını kullanmalarına olanak tanıdı. Artık kullanıcılar, gerçek dünyanın görüntülerine artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak, kameralarını kaldırarak Google'ın onları en yakın ATM'ye veya kafeye yönlendirebilmesi için Live View ile arama yapabilecek.

AR'nin sanal gerçeklikle birlikte Google ve rakipleri için bir sonraki savaş alanlarından biri olması bekleniyor. Google Arama'nın başkan yardımcısı ve genel müdürü Cathy Edwards, şirketin Z kuşağının güçlü bir görsel tercihi olduğunu bilmesine rağmen, nüfusun yalnızca bir kesimi için ürünler oluşturmakla ilgilenmediğini söyledi. 

Yine de şirket, kısmen kullanıcı incelemelerine dayanarak az bilinen bölgelerdeki en iyi cazibe merkezlerini paylaşan yeni bir Haritalar özelliğini adlandırırken genç kullanıcılardan ilham alıyor gibi görünüyordu. Haritalar'ı da içeren Google Geo'nun başkan yardımcısı ve genel müdürü Chris Phillips, "Ziyaret etmeden önce bir ortam kontrolü yapın" diye yazdı.

© 2022 The New York Times Company