29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.09.2022 10:57 | Son Güncelleme: 12.09.2022 11:16

Google ve Meta, TikTok'un yasaklandığı Hindistan'da liderlik için yarışıyor

İki yıl önce TikTok'un Hindistan'da yasaklanmasıyla teknoloji devleri kısa video alanındaki liderlik için yarışmaya başladı. Hindistan'nın büyük bir potansiyel vaat ettiğini söyleyen Google ve Meta, ülkedeki yatırımlarını artırıyor
Google ve Meta, TikTok'un yasaklandığı Hindistan'da liderlik için yarışıyor

Çinli  ByteDance’e ait olan TikTok 2020 yılında Hindistan’da yasaklandı. Kısa videolarda dünya lideri olan Çinli uygulamanın ülkede yasaklanması, Google’ın YouTube Shorts hizmetinin yanı sıra bir dizi rakibinin boşluğu doldurması için ivme kazandırdı. 

ABD teknoloji devleri Meta ve Alphabet, yatırımlarını genişleterek yaklaşık 20 milyar dolarlık bir pazar olmayı vaat eden kısa videolar da liderlik için mücadele ediyor. Şirketlere göre Hindistan, çevirimiçi video için dünyadaki en iyi büyüme potansiyeli olan ülkelerden biri ve bu alan sonuna kadar açık. 

Hindistan'ı yaklaşık 400 milyon ile en büyük Instagram kullanıcı tabanı olarak sayan Meta, Reels adı verilen kısa videolarının doğrudan TikTok'un yerine geçmesini istiyor. Bunu da yeni öneri algoritmalarıyla güçlendiriyor. 

Yerel uygulamaları finanse ediyor

YouTube’ta yaklaşık yarım milyar Hintli kullanıcısı olan Google, yasağın hemen ardından TikTok benzeri bir hizmet başlattı. Ancak bununla yetinmeyip farklı bir yerel strateji daha seyrediyor. TikTok’un yerli klonlarından InMobi’nin Roposo’su, DailyHunt’ın Josh ve ShareChat’in Moj ve MX Takatak gibi uygulamalarını da finanse ediyor. 

Meta’nın Hindistan yöneticisi Ajit Mohan şirkete dair verdiği bir röportajda, “Son iki yılı bizim için gerçekten tanımlayan şey Reels'in Instagram'da patlayıcı bir etkiyle büyümesi oldu. Hedefimiz, Hindistan'ın küçük kasabalarından küresel ünlülerin çıkmasını sağlamak” dedi.

Güney Asya ülkesi TikTok'un en büyük tek pazarıydı. Hindistan’da uygulanan yasak 200 milyon Hintli kullanıcıyı yeni alternatif aramaya itti. Instagram, özellikle Hindistan’daki içerik oluşturucuların para kazanmasına yardımcı olan programlara dağıtılmak üzere dünya çapında 1 milyar dolardan fazla harcama yapıyor. Google ise Moj gibi sosyal ağların yerel bilgisine güveniyor. Ancak İki ABD firması da TikTok’un yerini alma adımının Hintli içerik üreticileri işe almak ve eğitmekle başlaması gerektiği konusunda hemfikir.

"Çok önemli bir fırsat"

YouTube bölge müdürü Ajay Vidyasagar, “Hindistan'ın mobil ve video kullanımı, Google’ın 10 milyar dolarlık  Hindistan Dijitalleştirme Fonu'nun güçlendirmek istemesine neden oluyor, bu çok önemli bir fırsat. YouTube ve kısa video uygulamaları gibi kanallar aracılığıyla dijital hikaye anlatımı Hintlilerin hayatlarının ayrılmaz bir parçası” dedi.

Pazarın yüzde 20'sine hakim olacak

Her iki Silikon Vadisi devi de aynı hedefin peşinde. Danışmanlık şirketi Redseer'e göre 2030 yılına kadar kısa video uygulamalarının 19 milyar dolara varan bir satış üretmesi bekleniyor. Bangalore merkezli danışmanlar, kısa video uygulamalarının o zamana kadar Hindistan'daki dijital reklam pazarının yüzde 20'sine hakim olabileceğini ve bunun internet firmalarının görmezden gelemeyeceği bir sektör haline geldiğini söyledi.

Redseer'e göre uygun fiyatlı cihazlar 2025 yılına kadar tüm Hintli akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 67'sinin çevrimiçi platformların düzenli bir parçası olmasını ve 2020'deki payını ikiye katlaması beklenen kısa videoların büyümesini hızlandıracak.

Reklam biçimi arayışı

YouTube Shorts, altı ay sonrasında ABD'ye genişlemeden önce, Eylül 2020'de bir beta hizmeti olarak Hindistan'da kullanılmaya başladı. Google Shorts'ta reklam yayınlamaya başlarken, Meta hala Reels için doğru reklam biçimini bulmakta zorlanıyor. Bu büyümeyi yakalamak ve Meta'nın harcamalarına ayak uydurmak için yerel rakipler de büyük yatırımlar yapıyor. ShareChat, aylık 6 milyar kısa video izleyen 300 milyon kullanıcısını artırmak için harcamalarını artırarak Mart 2021’de sona eren mali yılda kayıplarını ikiye katlayarak 180 milyona çıkardı. 

Hindistan'daki çevrimiçi reklam harcamalarının büyük kısmı hala Meta ve Google'a gidiyor. ShareChat kurucu ortağı Ankush Sachdeva, her ikisinin de bu gelirdeki paylarını korumak için her şeyi yaptıklarını söyledi. Sachdeva, “Uygulamanız tehdit altında olduğunda, ne kadar gerekiyorsa yatırım yapmalısınız” dedi.  Instagram’ın sahibi Meta ülkede çok hızlı büyüyor olsada Google’ın Hindistan’daki reklam geliri Meta’nın yerel gelirinin kabacak 1,5 katı. Kısa video reklam satışları, her ikisi için de genel pastanın küçük bir parçası.