20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2024 13:55 | Son Güncelleme: 30.08.2024 15:21

New York Times yazdı: Harris'in ilk röportajından 7 çıkarım

Demokratların Başkan Adayı Kamala Harris, seçim kampanyasına başladığından bu yana ilk röportajını verdi. New York Times, Harris'in CNN röportajındaki öne çıkan 7 maddeyi yazdı
New York Times yazdı: Harris'in ilk röportajından 7 çıkarım

Reid J. Epstein / The New York Times

CNN'in, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yaptığı söyleşinin dikkat çekici olmasının başlıca nedeni, Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilip kendisini halefi olarak seçmesinden bu yana Harris'in yaptığı ilk söyleşi olmasıydı. Harris'in yardımcı adayı Minnesota Valisi Tim Walz'ın yanında oturan Harris, perşembe günü Dana Bash'ın sorularını kendine siyasi bir zarar vermeden ya da önemli bir destek sağlamadan geçiştirdi. Harris, 27 dakikalık röportajda metodik ve riskten kaçınan bir tavır sergileyerek, ABD Açık tenis turnuvasının ilk turlarında servis atmaya, hayatta kalmaya ve bir sonraki tura geçmeye çalışan bir oyuncu gibi davrandı.  İşte röportajdan yedi çıkarım:

Biden'ın politika mirasını kucakladı

Biden yönetiminin ekonomik sicili? Müthiş. Başkanın İsrail ve Gazze Şeridi'ne karşı tutumu? O da aynı. Sınır konusundaki tutumu? O konuda da aynı fikirde ve ekibinin müzakere edilmesine yardımcı olduğu tasarıyı imzalayacak. Pennsylvania'da hidrolik kırılma? Biden bunu destekliyor, o da öyle. Görünüşe bakılırsa Harris, Biden'ın başarılarını daha iyi pazarlıyor ve sicilini her zamankinden daha iyi savunuyor. Başkan'ın son yıllarda azalan siyasi becerileri ve tutarlı konuşma sorunu göz önüne alındığında bu belki de pek şaşırtıcı değil. Ancak Harris'in kendisiyle Biden mirası arasına bir mesafe koyup koymayacağına dair herhangi bir soru varsa, Perşembe gecesi kesin bir cevap verdi: Koymayacak.

Yeni bir sayfa açmak istiyor

Harris'in yaptığı şey, Biden'dan uzaklaşsa da kendisini onun liderliğinin bir devamı olarak sunmak oldu. Bash'in Biden'ın göreve uygunluğunu ve ikinci bir dönem daha görev yapabileceğini savunmaktan pişmanlık duyup duymadığını sorduğu Harris, duymadığını söyledi ve başkanı övdü. Ardından, bir sonraki cümlesinde, hem onu hem de Trump'ı ustalıkla dikiz aynasına koydu. Harris, “Joe Biden'a başkan yardımcısı olarak hizmet etmiş olmaktan gurur duyuyorum. Tim Walz ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı için yarışmaktan ve Amerikan halkının hak ettiğine inandığım şeyi, yani yeni bir sayfayı Amerika'ya getirmekten ve ülkemizin ruhuna aykırı olduğuna inandığım son on yılın sayfasını çevirmekten gurur duyuyorum" diye konuştu. Biden, son 15 yılın çoğunda ya başkan, ya başkan yardımcısı ya da önde gelen başkan adaylarından biriydi.

Cumhuriyetçi oyların peşinde

Harris yükselişinden bu yana dikkatle siyasi merkeze doğru ilerledi. Harris, 2020 başkanlık kampanyasındaki bir dizi sol görüşten vazgeçti ve geçen hafta Demokratların kurultayında Trump karşıtı Cumhuriyetçileri vitrine çıkardı. Perşembe günü, iki partili bir şekilde yöneteceğini göstermek için sembolik bir hamle olarak kabinesine bir Cumhuriyetçi atayacağını söyledi. Harris, “Kabinemde Cumhuriyetçi bir üyenin olması Amerikan halkının yararına olacaktır” dedi.

Bir zamanlar başkanların diğer partiye en az bir kabine görevi vermesi yaygındı. Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçi Illinois Temsilcisi Ray LaHood'u ulaştırma bakanı olarak atadı. Başkan George W. Bush ise Demokrat Norman Y. Mineta'yı aynı göreve getirmişti. Biden ve Trump kabinelerine diğer partiden herhangi bir üye atamadı.

Harris ırkını ve cinsiyetini tartışmamayı tercih ediyor

Trump, Harris'in siyahi olduğunu ancak sonradan ve siyasi çıkar sağlamak amacıyla söylediğini öne sürdüğünde olumsuz manşetlerle karşılaştı. Bu saçma bir iddiaydı ve başkan yardımcısı bu iddiaya giden oksijeni kesmeye çalıştı. Bash kendisine bu iddiayı sorduğunda “Aynı eski oyun kitabı. Bir sonraki soru lütfen" dedi.  Harris, eklemek istediği bir şey olup olmadığı sorusuna ise "Hepsi bu kadar" yanıtını verdi.

Demokrat Parti kongresinde konuşmasını izleyen yeğeninin New York Times'ta viral olan fotoğrafıyla ilgili yumuşak bir sorudan sonra bile Harris, başkan seçilen ilk Siyah kadın olma ihtimalini konuşmayı reddetti. “Irk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm Amerikalılar için şu anda bu işi yapabilecek en iyi kişi olduğuma inandığım için aday oluyorum” diyerek fotoğrafa bakarken hissettiği duyguları ortaya koymak yerine fotoğrafın bir tanımını yaptı.

Sağlam yanıtlar vermek de zorlanıyor

Harris'in konuşmaları basit, açıklayıcı cümlelerle dolu. Ancak perşembe günkü söyleşi, Harris'in bazen senaryo dışı, başıboş ve zikzaklı cevaplar verebileceğini hatırlattı. Biden kampanyasını sonlandırdığını ve kendisini desteklediğini söylediğinde hissettiklerini anlatan Harris, ilk başta bu önemli gelişmenin hayatını ve mirasını nasıl etkileyeceğini düşünmediğini söyledi. Başkan adayı, “Dürüst olmak gerekirse ilk düşüncem onun hakkında oldu. Bence tarih Joe Biden'ın başkanlığı hakkında bir dizi şey gösterecek. Amerika'nın altyapısına nihayet yatırım yapmak, yeni ekonomilere, yeni endüstrilere yatırım yapmak, müttefiklerimizi bir araya getirmek ve Amerika olarak kim olduğumuza güvenmek ve bu ittifakı büyütmek için yaptıklarımız, en önemli uluslararası kural ve normlardan biri olan egemenlik ve toprak bütünlüğünün önemi de dahil olmak üzere ilkelerimize sadık kalmak için yaptıklarımız olsun, tarihin pek çok açıdan dönüştürücü olduğunu göstereceğini düşünüyorum" diye konuştu. Basit ve açıklayıcı değildi.

Dana Bash zor bir geceyi ustalıkla yönetti

Harris'in kampanyası tarafından dostane görünmesi için ayarlanan bir ortamda Bash'in başkan yardımcısından haber çıkarması zor olacaktı. Yine de deneyimli gazeteci iyi bir gece geçirdi. Kariyerinin en önemli röportajlarından birini gerçekleştiren gazeteci, Harris'in genç adaylığı üzerinde beliren en büyük soruları, tam olarak hangi özel planları takip edeceği ve başkan yardımcısı olarak görev yaparken neden bazı önerilerini hayata geçirmediği de dahil olmak üzere sıraladı.

Harris'in ilk gün planlarının ne olduğuna ilişkin açılış sorusunu geçiştirince Bash tekrar sordu. Hala net bir cevap gelmeyince Walz'a sordu. O da tam olarak cevap vermedi. Bir noktada, her röportajcı yoluna devam etmeli ve Bash de öyle yaptı. Harris'i eleştiren Cumhuriyetçiler daha sert bir sorgulama ya da Biden'ın yetenekleri ve zekası hakkında ne düşündüğüne dair daha doğrudan sorular istemiş olabilirler ama Bash gerektiğinde başkan yardımcısını sıkıştırdı. 

Walz oturup gülümsemede oldukça iyi

Ortak mitinglerinde Walz, Harris'i destekleyen kalabalığa sevinçle çift kollu el sallayarak heyecanlı bir amigo kız rolü oynadı. Ancak ortak röportaj ortamında rolü daha sakindi. Çoğunlukla sessiz bir şekilde oturdu ve Bash'in kendisinden bir şey söylemesini istemesini bekledi. Röportajın ilk bölümünün bir noktasında, tam sekiz dakika boyunca hiç konuşmadı. Bash, dinlenmesi gereken önemli kişinin Harris olduğunu biliyordu ve muhtemelen Walz da biliyordu.

© 2024 The New York Times Company