18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2023 14:12 | Son Güncelleme: 11.12.2023 14:26

New York Times yazdı: Hunter Biden'ın yasal sorunlarla dikkat çeken hayatı

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın uyuşturucu kullandığı dönemde silah almasına yönelik yargılanması sürerken vergi kaçırmasına dair yeni bir davayla daha karşı karşıya. New York Times Başkan'ın oğlunun özellikle son yıllarda suçlamalarla dikkat çeken hayatını yazdı
Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times
Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times

Michael Levenson / The New York Times

Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın hayatı, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri'nin soruşturmaları ve federal savcıların silah suçlamaları nedeniyle yoğun bir inceleme altına alındı. Yale'den hukuk diploması olan beş çocuk babası 53 yaşındaki Biden, on yıllar boyunca alkol ve kokain bağımlısı olduğunu kabul etti ve yabancı anlaşmaları babasının etkisi hakkında sorulara yol açtı.

İşte Başkan'ın oğlunun hayatındaki önemli tarihlere bir bakış:

4 Şubat 1970

Joe Biden ve ilk eşi Neilia Hunter Biden'ın ikinci çocukları Hunter Biden dünyaya geldi. Hunter'ın ağabeyi Beau 1969'da, kız kardeşi Naomi ise 1971'de doğdu.

18 Aralık 1972

Neilia Hunter Biden ve Naomi Biden, Wilmington, Delaware'deki evlerinin yakınında Noel alışverişi yaparken geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybettiler. Hunter Biden ve Beau Biden da kazada ağır yaralandı.

1992

Hunter Biden Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu.

Temmuz 1993

Hunter Biden, Kathleen Buhle ile evlendi. Her ikisi de 20'li yaşlarında Portland, Oregon'da Cizvit Gönüllü Birliği'ndeyken tanıştılar.

1996

Hunter Biden Yale Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

2000'lerin başı

Hunter Biden'ın 2001'den beri ortağı olduğu Oldaker, Biden & Belair adlı hukuk ve lobicilik firmasında akşam yemeklerinde, partilerde ve iş çıkışlarında aşırı derecede içmeye başladığını söylediği dönem.

12 Eylül 2008

Senatör Barack Obama'nın başkanlık kampanyası, diğer başkan adayının oğlu Hunter Biden'ın Washington'daki lobicilik faaliyetlerini bıraktığını duyurdu. Kayıtlara göre Hunter Biden'ın müşterileri arasında bir online kumar girişimi, biyoteknoloji şirketleri ve tahsisat arayan üniversiteler bulunuyordu.

2013

Hunter Biden ve diğer iki Amerikalı, BHR olarak bilinen Şangay merkezli bir yatırım şirketi kurmak üzere Çinli ortaklara katıldı. Şirket, Çin devletine ait bir firma tarafından kontrol edilen Avustralyalı bir kömür madenciliği şirketinin finanse edilmesine yardımcı oldu. Ayrıca Çinli bir savunma holdinginin bir yan kuruluşunun Michigan'daki bir otomobil parçaları üreticisini satın almasına da yardım etti.

2014

Hunter Biden, kokain kullanımı testinin pozitif çıkmasının ardından Yedek Donanma Kuvvetleri'nden ihraç edildi. Biden, 7 Mayıs 2013 tarihinde asteğmen olarak göreve başlamış ve Norfolk, Virginia'da bir halkla ilişkiler yedek birimine atanmıştı.

Nisan 2014

Hunter Biden, o dönemde başkan yardımcısı olan Joe Biden'ın Beyaz Saray'ın Ukrayna politikasını denetlediği sırada yolsuzluk soruşturması geçiren Ukraynalı enerji şirketi Burisma'nın yönetim kuruluna katıldı. Hunter Biden 2013 yılında 800.000 dolardan fazla, 2014 yılında ise 1,2 milyon dolardan fazla para kazandı.

30 Mayıs 2015

Delaware'in eski başsavcısı Beau Biden 46 yaşında beyin kanserinden hayatını kaybetti. Hunter Biden'ın alkol bağımlılığı nüksetti.

Mayıs 2016

Beau Biden'ın ölüm yıldönümü Hunter Biden'ı kokain kullanımı ve bağımlılığına yol açan bir depresyon sarmalına soktu.

2017

Biden ve Buhle, 24 yıllık evlilik ve üç çocuğun ardından şiddetli bir boşanmaya imza attı.

Mart 2017

Ünlülerin dedikodu sitesi PageSix.com, Hunter Biden ve Beau Biden'ın dul eşi Hallie Biden'ın romantik bir ilişki içinde olduğunu bildirdi.

Ağustos 2018

Arkansas'ta yaşayan Lunden Roberts, Hunter Biden'ın kızı Navy Joan Roberts'ı dünyaya getirdi. Biden anılarında, Roberts ile karşılaşmasını "hiç hatırlamadığını" ve boşandıktan sonra kadınlarla çılgınlıklar yaptığını yazdı.

12 Ekim 2018

Hunter Biden, Wilmington'daki StarQuest Shooters & Survival Supply'dan 38 kalibrelik bir tabanca satın aldı. ABD hükümetine ait bir formda uyuşturucu kullanmadığını belirtti.

Nisan 2019

İşyeri sahibi John Paul Mac Isaac'e göre Hunter Biden, Wilmington'daki bir bilgisayar tamirhanesine "endişe verici" ve "utanç verici" içeriğe sahip hasarlı bir dizüstü bilgisayar bıraktı. Mac Isaac bilgisayarın içindekileri kopyaladığını ve FBI'a haber verdiğini söyledi.

Mayıs 2019

ABC News'a göre Hunter Biden tanıştıktan altı gün sonra Los Angeles'ta Melissa Cohen ile evlendi.

2019

DNA testi Hunter Biden'ın Navy Roberts'ın babası olduğunu doğruladı ve 2020'den itibaren aylık çocuk nafakası ödemesine karar verildi.

Ekim 2019

Başkanlık için kampanya yürüten Joe Biden, oğlunun yabancı iş ilişkileri nedeniyle saldırılara maruz kalırken Hunter Biden BHR yönetim kurulundan istifa etmeyi planladığını açıkladı.

22 Ekim 2020

Joe Biden başkanlık kampanyasının son haftalarında Çin'de oğlunun para kazanmadığını ve Başkan Donald Trump'ı kastederek Çin'den para kazanan tek kişinin o olduğunu iddia etti.

9 Aralık 2020

Hunter Biden Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma altında olduğunu açıkladı. 2018'in sonlarında başlayan soruşturma Delaware'deki ABD savcısı tarafından yürütülüyor ve soruşturmaya aşina olan kişiler tarafından vergi ve kara para aklama yasalarının potansiyel suç ihlallerinin incelendiği söyleniyor.

20 Haziran 2023

Hunter Biden, 2017 ve 2018 vergilerini zamanında ödememekle ilgili iki kabahati kabul etti ve 2018'de tabanca satın aldığında ayık olduğunu yanlışlıkla iddia ettiği iddiasıyla ağır bir suçtan yargılanmamasını sağlayacak şartları kabul etti.

Haziran

Roberts ve Biden, Navy Roberts'a aylık bir ödeme yapmasını gerektiren çocuk nafakası konusunda yıllarca süren bir savaşı sona erdirdi.

Temmuz

Hunter Biden'ın eski iş ortağı Devon Archer, Kongre'ye kapalı kapılar ardında Başkan'ın on yıldan fazla bir süre oğlunun uluslararası iş ortaklarıyla konuştuğunu söyledi. Demokratlara göre Archer, yaşlı Biden'ın oğlunun hiçbir iş anlaşmasına taraf olmadığını ve Hunter Biden'ın babasına kolayca erişebildiği yanılsamasını satmaya çalıştığını söyledi.

26 Temmuz

Delaware'deki federal yargıç Maryellen Noreika, Biden'ın vergi ve silah suçlamalarını çözecek olan önerilen savunma anlaşmasını askıya aldı.

28 Temmuz

Başkan, Navy Roberts'ı ilk kez kamuoyu önünde kabul ederek, kendisinin ve Jill Biden'ın "Navy de dahil olmak üzere tüm torunları için en iyisini istediklerini" söyledi.

11 Ağustos

Başsavcı Merrick Garland, Delaware'deki ABD savcısı David Weiss'ın Hunter Biden'ın davranışlarına ilişkin soruşturmada özel danışman statüsüne yükseltildiğini duyurdu. Savcılar, Biden'ın silah ve vergi davasında önerilen savunma anlaşmasının çöktüğünü belirten ve davanın mahkemeye gitmesini beklediklerini açıkça ortaya koyan mahkeme belgelerini sundular.

6 Eylül

Weiss, Biden'a ay sonundan önce silah suçlaması yöneltmeyi planladığını söyledi , bu hamle savunma anlaşmasının bozulmasından kaynaklanıyordu.

12 Eylül

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy Başkan hakkında görevden alma soruşturması başlattı. Başkanı Hunter Biden'ın iş ilişkileri hakkındaki bilgisi konusunda yalan söylemekle suçladı ve Biden yönetiminin Hunter Biden'a cezai bir vergi soruşturmasında özel muamele yaptığını söyledi.

14 Eylül

Hunter Biden, federal savcılar tarafından 2018'de bir tabanca satın almasıyla bağlantılı olarak uyuşturucu kullanımı konusunda yalan söylemekle suçlandı, bu da Joe Biden'ın yeniden seçilmek için yarıştığı önümüzdeki yıl yargılanmasına neden olabilir.

7 Aralık

Federal bir jüri Hunter Biden'ı yabancı işletmelerden elde ettiği 1 milyon dolardan fazla gelir üzerinden vergi kaçırmakla suçladı. Hunter Biden, vergi tahakkukundan kaçınma, vergi beyanında bulunmama ve ödememe ve sahte ya da hileli vergi beyannamesi doldurma suçlarından üçer kez suçlandı. Suçlu bulunması halinde en fazla 17 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

© 2023 The New York Times Company