22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2024 11:06 | Son Güncelleme: 11.10.2024 11:11

New York Times yazdı: İlk kez bir gaz şirketi küresel ısınmadaki rolü nedeniyle dava edildi

ABD'de iklim değişikliği davalarından birine ilk kez bir doğal gaz şirketi de eklendi. New York Times büyük petrol şirketlerinin de yer aldığı davada iklim projelerine 50 milyar dolar harcanmasının talep edildiğini yazdı
New York Times yazdı: İlk kez bir gaz şirketi küresel ısınmadaki rolü nedeniyle dava edildi

Karen Zraick / The New York Times

Oregon yetkilileri, iklim değişikliğine katkıları nedeniyle fosil yakıt şirketlerine karşı açtıkları 50 milyar dolarlık davaya eyaletin en büyük doğal gaz şirketini de davalı olarak ekledi. Uzmanlar, NW Natural'ın doğal gaz yakmanın küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu bildiğini ancak sonuçları konusunda müşterilerini yanlış yönlendirdiğini iddia ediyor. Bu dava, ilk kez geçen yıl Portland'ı da kapsayan Multnomah County tarafından açılan bir davanın genişletilmiş hali. 

Şikayette Exxon, Shell ve şimdi NW Natural'ın da dahil olduğu diğer şirketlerin fosil yakıt ürünlerini “açgözlülükle” satmak ve gezegene yönelik riskler hakkında bildiklerini örtbas etmek için plan yaptıkları ve şirketlerin 2021'de en az 69 ilçe sakininin ölümüne neden olan ölümcül bir sıcak hava dalgası da dahil olmak üzere iklim değişikliğinin etkilerinden sorumlu oldukları iddia ediliyor. Genel olarak, petrol şirketlerinin iklim değişikliğinin tehlikelerini örtbas ettiğini iddia eden eyalet ve yerel yönetimler tarafından açılmış yaklaşık iki düzine dava bulunuyor.

"İddialara şiddetle karşı çıkacağız"

NW Natural çarşamba günü yaptığı açıklamada şikayetin henüz taraflarına ulaşmadığını ancak davaya eklendiğine dair haberler konusunda bilgisi olduğunu belirtti. “Şirketi davaya şimdi eklemenin, dikkatleri davadaki yasal ve olgusal kusurlardan başka yöne çekme girişimi olduğuna inanıyoruz. NW Natural, mahkemeye çıkılması halinde ilçenin iddialarına şiddetle karşı çıkacaktır” dedi.

İlk davada, aralarında danışmanlık devi McKinsey & Co'nun da bulunduğu diğer şirketler ve sektörel ticaret grupları da davalı olarak gösterilmişti. Exxon Mobil yaptığı açıklamada iddiaları şiddetle reddetti ve 2027 yılına kadar “daha düşük emisyon girişimlerine” 20 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi. Shell yorum yapmayı reddetti. McKinsey ise yorum talebine yanıt vermedi. 

Dava, davalıların kendi iç tahminleri nedeniyle 1950'lerden beri küresel ısınmanın risklerini bildiklerini ve bu bilgileri örtbas ettiklerini iddia ediyor. İlçe, orman yangınları, aşırı sıcaklar ve diğer felaketler nedeniyle 50 milyon dolardan fazla zarara uğradığını ve gelecekteki ekonomik zararın en az 1,5 milyar dolar olacağını söyledi. Dava, iklim değişikliğiyle ilgili zararların önlenmesine yönelik uyum projeleri için “en az 50 milyar dolar” gibi çok daha büyük bir meblağ talep ediyor.

© 2024 The New York Times Company