19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 10:10 | Son Güncelleme: 21.08.2024 10:19

Bayesian yatı için arama çalışmaları: Altı kişinin öldüğü tahmin ediliyor

Pazartesi sabahı Sicilya'da batan lüks yatta arama çalışmaları devam etse de umutlar azalmaya başladı. Yetkililer kaybolan altı kişinin hayatını kaybettiğini düşünüyor
Batan lüks tekne Bayesian
Batan lüks tekne Bayesian

Sicilya açıklarında şiddetli bir fırtınada bir süper yatın batmasının ardından içinde bulunan altı kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Dalgıçlar salı günü, kurtarma ekiplerinin kayıpların mahsur kalmış olabileceğine inandıkları, batık 56 metrelik Bayesian gemisinin içine erişmek için uğraştılar. Kaybolanlar arasında teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve genç kızı Hannah Lynch; Morgan Stanley International başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy; Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda bulunuyor.

Kurtarma ekipleri, teknenin pazartesi günü sabah saat 05:00 sularında fırtınada oluşan hortum tarafından vurulduktan sonra hızla battığı varsayımı üzerinde çalıştıklarını söylediler. İtalyan sahil güvenliğinden Vincenzo Zagarola, kurtarma görevinin üzerinden 36 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen kayıp yolculardan hiçbir iz bulunamadığını doğruladı. Zagarola, “Teknenin içinde olmadıklarını göz ardı etmiyoruz ancak teknenin hızla battığını biliyoruz. Kayıp olan altı kişinin dışarı çıkmak için zamanları olmayabileceğini düşünüyoruz" dedi. Hayatta olma olasılıkları sorulduğunda ise şu yanıtı verdi: Asla asla demeyin ama makul olarak cevabım hayır.

İtalya İtfaiye Teşkilatı Dalgıçlar Ulusal Direktörü Giuseppe Petrone, uzman dalgıçlardan oluşan ekibinin yelkenlinin gövdesinde bir gedik tespit etmeyi başardığını ve kayıp altı kişinin cesetlerini bulmayı umdukları kamaralara ulaşmak için bir geçit açmaya çalıştıklarını söyledi.  Dalgıçlar, enkazın yüzeyin yaklaşık 45 metre altında olması nedeniyle 10 dakika sonra yüzeye çıkma ihtiyacı nedeniyle engelleniyor. İngiltere'nin Deniz Kazaları Araştırma Şubesi, dört müfettişinin Palermo'ya gönderildiğini doğruladı.

Derinlik dalgıçları zorluyor

Pazartesi günü Roma, Sassari ve Cagliari'den gelen İtalyan itfaiyesinin dalış ekipleri salı sabahı dalışlarını tamamladı. Palermo'dan gelen itfaiyeci dalgıçlardan sorumlu Marco Tilotta, kurtarma operasyonunda çok sayıda zorluk yaşandığını aktardı. Tiloatta, “En büyük zorluk, anında müdahaleye izin vermeyen derinlik. Suyun altına indiğimizde, alçalmak için üç dakikamız ve enkaz üzerinde çalışmak için sekiz dakikamız olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Daha sonra yükselme aşamasına başlamamız gerekiyor. İçerideki tüm eşyalarla birlikte tekneye ulaşma sorunu ve teknenin 90 derece açıyla konumlandırılmış olması da var. Henüz tekneye girmedik. Bunu yakında yapmayı ve teknenin her santimini incelemeyi planlıyoruz" diye konuştu.

İtalyan sahil güvenliği dün, pazartesi günü bulunan bir cesedin geminin aşçısı Recaldo Thomas'a ait olduğunu doğruladı. Kanada ve Antiguan çifte vatandaşlığına sahip olan Thomas gemideki 10 mürettebattan biriydi. Tilotta, bunun dışında başka kimsenin bulunamadığını söyledi. Şu ana kadar aralarında Lynch'in eşi, teknenin sahibi Angela Bacares ve annesiyle birlikte bir yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu on beş kişi kurtarıldı. Lynch, 90'lı yılların ortalarında Birleşik Krallık teknoloji dünyasının parlayan ışıklarından biri haline gelen Autonomy adlı yazılım şirketinin kurucularından biriydi.

Birkaç dakika içinde battı

Bir zamanlar İngiltere'nin Bill Gates'i olarak tanımlanan Lynch, Autonomy'nin ABD'li teknoloji şirketi Hewlett-Packard'a 11.1 milyar dolara satılmasıyla ilgili dolandırıcılık iddialarına karşı adını savunmak için son yılların büyük bir kısmını mahkemede geçirdi. 59 yaşındaki Lynch, bir yıldan fazla bir süre ev hapsinde yaşadıktan sonra Haziran ayında San Francisco'da jüri tarafından beraat ettirildi. Halk pazartesi günü yaşananların şokunu atlatmaya çalışırken, fırtınaya yakalananlar da geminin battığı yere yakın olan Porticello'daki rıhtımda ekiplere bilgi verdi. Bayesian'ın yanında bulunan bir yelkenlinin kaptanı olan 69 yaşındaki Karsten Borner, Lynch ve diğer 21 yolcuyu taşıyan geminin dakikalar içinde battığını söyledi.

Karsten, “Fırtına bizi de uyandırdı. Yaptığım ilk şey, tekneye daha fazla denge kazandırmak için yelkenli teknemin motorlarını çalıştırmak oldu. Bayesian'ın da aynı şeyi yapıp yapmadığını bilmiyorum. Görünüşe göre onlar da aniden fırtınaya yakalandılar. Teknemizi emniyete aldıktan sonra hemen Bayesian'a yaklaştık. Ama çoktan batmıştı. Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim. Birkaç dakika içinde geriye hiçbir şey kalmamıştı. Tam bir trajediydi" dedi. 

Kasırga 10 dakika sürdü

Porticello'lu bir balıkçı olan 36 yaşındaki Fabio Cefalù, Bayesian'a yardım etmeye çalışan ilk kişilerden biriydi. Cefalù, “Balık tutmak için sabah 3.30'da limana geldim. Ancak şimşeklerin ilk çakışlarını gördüğümüzde durmaya karar verdik. Saat 3.55'te mini bir kasırga geldi. Limandaki rıhtımlar hortumun yönünü değiştirdi ve hortum yelkenliye kafa kafaya çarptı. Yanlış zamanda yanlış yerdeydiler" ifadelerini kullandı. Cefalù kasırganın “şiddetli rüzgar ve yağmurla birlikte yaklaşık 10 dakika” sürdüğünü söyledi.

Cefalu sözlerine şunları da ekledi: İskeleden 500 metre uzakta bir işaret fişeği gördük. Ne olduğunu görmek için gittik. Sadece teknenin yüzen enkazını gördük. Hemen sahil güvenliği aradık. Deniz korkunçtu. Rüzgar çok şiddetliydi. Fırtına güneş panellerimi yok etti. Gemi kafa kafaya çarpıştı. Denizde birini bulacağımı sandım ama hiçbir şey yoktu. Tekne radardan kaybolmuştu. Bence kayıp yolcular hâlâ gemide. Fırtınaya uykularında yakalandılar ve dışarı çıkmak için zamanları olmadı.

Gemi takip sitesi VesselFinder'a göre Bayesian son günlerde Sicilya'daki çeşitli limanlara uğrayarak bir dizi sefer gerçekleştirmişti. Süper yat altı süitte 12 kişiye kadar misafir ağırlayabiliyordu ve haftalık 195 bin euro'ya kadar kiralanabiliyordu. Yat, İtalyan Perini Navi şirketi tarafından 2008 yılında inşa edildi.