Patrick Kingsley / The New York Times
Ekim ayında Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen ve İsrail tarihinin en ölümcül saldırısından bu yana, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun siyasi geleceği kasvetli görünüyordu. Muhalifleri güvenlik başarısızlığından onu sorumlu tutuyor ve oy oranları düşüyordu. Ancak geçen hafta İsrail ile İran arasında yaşanan çatışma en azından şimdilik bu dinamiği değiştirmiş olabilir. Şimdi Netanyahu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşa duyulan öfke nedeniyle küresel itibarı azalsa da Ekim saldırısından bu yana ülke içindeki en güçlü konumunda.
Anketlerde farkı kapatmaya başladı
Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonu anketlerde ana muhalefet bloğunun gerisinde kalmaya devam ediyor ve yarın seçim olsa Netanyahu yine kaybedecek. Ancak son anketler Ekim ayından bu yana aradaki farkın yarıdan fazla azaldığını gösteriyor. Kişisel onaylanma oranı yüzde 37'ye yükselerek en büyük rakibi Benny Gantz'ın sadece 5 puan gerisinde kaldı ki bu savaşın başlangıcından bu yana görülen en küçük farklardan biri.
Dikkatleri başarısızlıklarından uzaklaştırdı
Analistler bu sınırlı toparlanmayı kısmen İsrail'in bir zamanlar gizli bir savaş olan ve bu ay İsrail'in Suriye'deki bir İran diplomatik yerleşkesini vurarak yedi kişinin ölümüne yol açmasının ardından açık bir çatışmaya dönüşen İran'la çatışmasına bağlıyor. Saldırı, İran'ın geçen hafta sonu İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısıyla karşılık vermesine ve ardından İsrail'in cuma günü İran'a misilleme yapmasına neden oldu. En azından şimdilik, bu gerilim ülke içinde dikkatleri Netanyahu'nun Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen savaştaki algılanan başarısızlıklarından uzaklaştırdı ve Netanyahu'nun güçlü yönlerine oynadı.
İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, yıllarca İsraillilere kendisini hem İran'a karşı durabilecek hem de diğer ülkeleri buna ikna edebilecek deneyim ve zekaya sahip tek siyasetçi olarak sundu. Bazı İsrailliler Netanyahu'nun Gazze'deki stratejisini sorguluyor ve hükümetinin çökmesini engellemek için savaşı uzatmak ve iktidarın yeni bir Filistin yönetimine geçmesini geciktirmekle suçlanıyor.
Ancak İsrailliler arasında Netanyahu'nun İran'a yaklaşımı konusunda daha az şüphe var. Bazı yabancılar onu kişisel çıkarları için İran'la savaşı körüklemekle suçlasa da İsrail'de Netanyahu'nun İran'ı uzak tutmakla düpedüz bir savaşa girmekten kaçınmak arasında dikkatli davrandığı düşünülüyor.
©️ 2024 The New York Times Company