02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2024 11:18 | Son Güncelleme: 19.04.2024 11:22

New York Times yazdı: İsrail İran'ı vurdu ancak saldırının kapsamı belirsiz

İsrail, geçen hafta sonu gerçekleşen hava saldırısına misilleme olarak İran'a saldırdı. New York Times'ın haberine göre iki ülkeden de yetkililer saldırıyı önemsiz göstermeye çalışıyor
İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberleri sonrası İran'ın başkenti Tahran'da İranlılar günlük hayatlarına devam ediyor.
İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberleri sonrası İran'ın başkenti Tahran'da İranlılar günlük hayatlarına devam ediyor.

Farnaz Fassihi, Roman Bergman ve Patrick Kingsley / The New York Times

İki İsrailli ve üç İranlı yetkiliye göre İsrail ordusu cuma günü erken saatlerde İran'ı vurarak İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına İsrail'in ilk askeri yanıtını vermiş oldu. İranlı yetkililer bir saldırının İran'ın orta kesimindeki İsfahan kenti yakınlarındaki bir askeri hava üssünü vurduğunu söyledi. Saldırının ölçeği tam olarak bilinmiyor. Hem İsrail'de hem de İran'da ilk tepkiler sessiz kaldı ve her iki ülkenin medyası da saldırıyı önemsizmiş gibi göstererek analistlere göre durumu yatıştırmaya çalıştı. Yaklaşık bir haftadır dünya liderleri İsrail ve İran'a bölgede daha geniş çaplı bir savaşın fitilini ateşlemekten kaçınmaları çağrısında bulunuyor.

Gölge savaş çatışmaya döndü

İsrail ordusu konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Tüm yetkililer, konuyu kamuoyu önünde tartışmaya yetkileri olmadıkları için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular. Patlamalar, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'deki bir İran diplomatik yerleşkesine düzenlediği ve yedi İranlı yetkilinin ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak İran'ın İsrail'e 300'den fazla füze ve insansız hava aracı fırlatmasının üzerinden bir hafta geçmeden meydana geldi. İsrailli liderler günlerdir İran'ın saldırısına karşılık verme tehdidinde bulunarak yıllardır süren gölge savaşı doğrudan bir çatışmaya dönüştürdü.

İşte bilmeniz gerekenler:

  • İranlı yetkililer saldırının muhtemelen İran içinden fırlatılan küçük insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini ve radar sistemlerinin İran hava sahasına giren tanımlanamayan uçakları tespit etmediğini söyledi. İsfahan'ın yaklaşık 800 km kuzeyindeki Tebriz bölgesinde ayrı bir grup küçük insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladılar.
  • İran haber ajansları her iki kent yakınlarında patlama sesleri duyulduğunu bildirirken, İsfahan'daki nükleer tesislerin vurulmadığını aktardılar.
  • Olayın ardından uçuş takip siteleri sivil uçakların rotalarını bölgeden uzağa çevirdiğini gösterirken İranlı haber kaynakları da birçok havaalanının kapatıldığını bildirdi. Ancak birkaç saat içinde İran devlet televizyonu İsfahan'da normal hayatın yeniden başladığına dair görüntüler yayınladı ve İran havacılık kurumu uçuş kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladı.
  • ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in karşı saldırısının topyekûn bir savaşa dönüşeceği endişesiyle İsrail'e karşılık vermemesini tavsiye etti. İsrail altı ayı aşkın bir süredir Gazze Şeridi'nde Hamas'a ve Lübnan'da Hizbullah'a karşı olmak üzere iki cephede daha savaşıyor. Her ikisi de İran'ın müttefiki.

©2024 The New York Times Company