08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 10:46 | Son Güncelleme: 27.10.2023 12:49

New York Times yazdı: İsrail tankları kara harekatı öncesi Gazze'de

İsrail ordusu Gazze'ye kara harekatını henüz başlatmadı ancak hazırlıklarını genişletti. Yardım konvoyları Mısır'dan Gazze'ye girerken ordudan yapılan açıklamaya göre tanklar da Gazze Şeridi'ne girmeye başladı
İsrail askerleri 25 Ekim çarşamba günü İsrail'in kuzeyinde mevzilendi (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)
İsrail askerleri 25 Ekim çarşamba günü İsrail'in kuzeyinde mevzilendi (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)

Nadav Gavrielov, Matthew Mpoke Bigg, Vivian Yee ve Matina Stevis-Gridneff / NYT

İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nin sınırına yığılan birliklerin kara harekâtına girişmesinin muhtemel olduğunu belirtmesinin ardından, çatışmaların bir sonraki aşamasına yönelik hazırlıkların bir parçası olarak gece boyunca Gazze Şeridi'nin kuzeyine kısa süreliğine tanklar gönderdiğini söyledi.

Ordu, bir Telegram paylaşımında birden fazla hedefi vurduğunu ve "savaş alanını hazırlamak için operasyon yaptığını" belirtti ancak ayrıntı vermedi. Netanyahu ise çarşamba akşamı televizyonda yaptığı konuşmada İsrail'in, bin 400'den fazla kişinin ölümüne ve 200'den fazla kişinin rehin alınmasına neden olan 7 Ekim saldırısı nedeniyle silahlı grup Hamas'ı cezalandıracağı sözünü verdi.

Hamas'ın saldırısından bu yana İsrail, Gazze'de daha önce görülenden çok daha yoğun, yıkıcı ve ölümcül bir hava ve topçu bombardımanı yürütüyor. Gazze'deki Hamas kontrolündeki hükümet perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in saldırısı sonucu 7 binden fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 2 bin kişinin de yıkılan binaların enkazında mahsur kaldığını söyledi.

Ölenlerin kimliklerini yayınladı

Hamas'ın sağlık bakanlığı perşembe günü, 2 bin 665'i çocuk olmak üzere öldürüldüğü teyit edilen 6 bin 747 kişinin isimlerini, kimlik numaraları, yaşları ve cinsiyetleriyle birlikte yayınladı. Bakanlık bombardımanda ölen 281 kişinin kimliğinin tespit edilemediğini açıkladı.

Bu çarşamba günü Gazze yetkilileri tarafından belirtilen ölü sayısına güvenmediğini söyleyen Başkan Joe Biden'a açık bir yanıttı. Geçtiğimiz hafta Hamas yetkilileri Gazze'deki El-Ehli Hastanesi'nde meydana gelen patlamada ölenlerin sayısını 471 olarak açıklarken, ABD istihbarat birimleri bu sayının 100 ila 300 arasında olduğunu değerlendirmişti. İsrail'in birçok binayı yerle bir etmesi ve kuzey Gazze halkına güneye kaçmalarını söylemesiyle birlikte, uluslararası yardım kuruluşları bölgede yaşayan 2 milyondan fazla insanın yarısından fazlasının yerinden edildiğini söylüyor.

Saldırıların bir kısmı güneye yapılıyor

İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada önceki 24 saat içinde 250'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini belirtirken Gazze Sağlık Bakanlığı bunların en az 43'ünün ve 481 ölümün İsrail'in sivillere güvenlikleri için gitmelerini söylediği güney Gazze'de gerçekleştiğini belirtti. İsrail Hamas'a ait hedefleri vurduğunu, bunların genellikle konutların, camilerin, okulların ve diğer sivil alanların içinde ya da altındaki tünellerde gizlendiğini söylüyor. Filistinliler ise İsrail'i ayrım gözetmeksizin sivilleri öldürmekle suçluyor. 

Geçen cumartesi gününden bu yana Mısır'dan Gazze'nin güneyine gıda, su ve ilaç gibi acil ihtiyaç duyulan insani yardımlar kamyonlarla taşınırken, yabancı ülkelerden ve uluslararası yardım gruplarından gelen hayati malzemeler Mısır tarafında yığılıyor. Bu çabaya öncülük eden Birleşmiş Milletler günde 100 kamyona ihtiyaç olduğunu söylüyor ancak perşembe sabahı itibariyle beş gün içinde Gazze'ye sadece 74 kamyon girdi ve önceki 24 saat içinde de sadece 12 kamyon giriş yaptı.

İsrail kamyonları kontrol ediyor

İsrail, silah içermediğinden emin olmak için kendi adamlarının her sevkiyatı ayrıntılı bir şekilde incelemesi konusunda ısrar ediyor ve her kamyonun sınır kapısından 40 km uzaklıktaki bir inceleme alanına gitmesini şart koşarak akışı büyük ölçüde yavaşlatıyor. İsrail, Birleşmiş Milletler'e günde en fazla 40 kamyonu denetleme kapasitesine sahip olduğunu ve Mısır Kızılay'ının sevkiyatlarla ilgilenmesinin düzensiz olduğunu açıkladı.

Yakıt tükendi

Yardım sevkiyatları Hamas saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye uyguladığı tam kuşatmanın biraz gevşemesi anlamına gelse de İsrail hala yakıt sevkiyatına izin vermiyor. Bölgenin tek elektrik santralinin yakıtı tükendi ve birkaç gün içinde üretim durdu. Yedek jeneratörler ve araçlar da çalışmıyor. Su arıtma tesisleri ve pompa istasyonları, hastaneler, ambulanslar, barınaklar ve diğer pek çok tesis faaliyetlerini durdurmak ya da kısıtlamak zorunda kaldı.

Uluslararası yardım grupları, Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek için yakıtın da Gazze'ye ulaşması gerektiğini savunuyor. Perşembe günü Birleşmiş Milletler, Gazze'de faaliyet gösteren yardım kuruluşunun yakıt rezervlerinin neredeyse tükendiğini ve faaliyetlerini önemli ölçüde azaltmaya başladığını söyledi.

Ancak İsrailli yetkililer herhangi bir yakıt teslimatının, büyük miktarda yakıt stokladığını ve bunu insani amaçlar için kullanmayı reddettiğini söyledikleri Hamas'ın eline geçeceğini söylüyor. Gazze'deki çatışma İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da şiddetin artmasına neden olurken, İsrail ordusu gece boyunca kapsamlı bir tutuklama operasyonu gerçekleştirdiğini ve 46'sı Hamas'la bağlantılı olduğunu söylediği 60'tan fazla Filistinliyi gözaltına aldığını açıkladı. Hamas'ın saldırısından bu yana yaklaşık bin kişinin tutuklandığı belirtildi.

Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri ve yerleşimcilerle yaşanan çatışmalarda 100'den fazla Filistinli öldürüldü. Perşembe günü duyurulan kuzey Gazze'ye yönelik baskın, İsrail'in mevcut savaşta bölgeye ilk kez tank gönderdiği anlamına geliyordu. İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze içinde asker kullanarak bilinmeyen sayıda sınırlı kara saldırısı düzenledi.

© 2023 The New York Times Company