19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2024 13:23 | Son Güncelleme: 01.09.2024 13:35

New York Times yazdı: Kadın seçmenlerin öncelikli konusu kürtaj

New York Times tarafından yapılan son seçim anketine göre özellikle 45 yaş altı kadınlarda seçimin en önemli konusu kürtaj. Seçmenlerin büyük bir çoğunluğu da bu nedenle Kamala Harris'i destekliyor
New York Times yazdı: Kadın seçmenlerin öncelikli konusu kürtaj

Ruth Igielnik / The New York Times

Kürtaj konusundaki tutumlar köklü ve onlarca yıldır Amerikan siyasetinde seçmenleri motive etti. Ancak kürtaja erişimin keskin bir şekilde sınırlandığı ya da birçok eyalette tehlikeye girmesi sonrasında, kürtaj haklarını korumak isteyen seçmenler giderek daha fazla harekete geçmeye başladı. New York Times/Siena College'ın ağustos ayında yaptığı ankete göre ekonomi seçmenler için bir numaralı konu olmaya devam etse de, kararsız eyaletlerdeki seçmenlerin giderek artan bir kısmı kürtajın bu sonbaharda verecekleri kararın merkezinde yer aldığını söylüyor.

Harris'e güveniyorlar

Bu oran, Başkan Joe Biden'ın henüz Demokratların başkan adayı olduğu mayıs ayından bu yana bir artışa işaret ediyor. Büyük bir farkla, kürtaj konusunda eski Başkan Donald Trump yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e güvendiklerini söyleyenlerin sayısı daha fazla. Trump, anayasal kürtaj hakkını iptal eden Yüksek Mahkeme yargıçlarını atamasına rağmen bu konudaki tutumunu defalarca değiştirdi. Perşembe günü, kürtaj haklarını genişletecek bir Florida oylamasını destekleyebileceğini bile öne sürdü. Ancak daha sonrası kendisi ve kampanyası hızla geri adım atmaya çalıştı. Değişen tutumu Demokratlar arasında umudu, Cumhuriyetçiler arasında ise kürtaj kısıtlamalarına karşı tepkinin seçmenleri sandığa götürebileceği endişesini yansıtıyor olabilir.

Ekonomiyi geride bıraktı

Bu durum özellikle kadınlar için geçerli olabilir. Kürtaj, 45 yaşından genç kadınlar için oy vermelerinde en önemli konu olarak ekonomiyi geride bırakmış durumda. Seçmenlerin büyük bir kısmı Harris'e, görevdeyken savunduğu bu konuda daha fazla güvendiklerini söylüyor. Bu konuda Trump'a karşı yüzde 20 puanlık avantajı, Biden'ın partinin adayı olduğu dönemde sahip olduğu avantajın iki katı.

Harris ayrıca kürtaj konusunda Biden'ın zayıf kaldığı Demokrat eğilimli bazı kilit seçmenlerin desteğini almayı başardı: Genç seçmenler, Siyah seçmenler ve Latin kökenli seçmenler. Hispanik seçmenler arasında Harris, kürtaj konusunu kimin daha iyi ele alacağı konusunda Trump'a karşı yüzde 30'luk bir avantaja sahip; Biden ise sadece yüzde 12'lik bir avantaja sahipti.

Yine de kürtajın oyları ne kadar etkileyeceği belli değil. Kararsız seçmenlerin dörtte birinden fazlası oyları için en önemli konunun enflasyon ya da ekonomi olduğunu söylerken, yüzde 14'ü kürtaj olduğunu belirtiyor. Kürtaj şu anda kararsız seçmenlerin en önemli konusu olarak göçle hemen hemen eşit durumda.

© 2024 The New York Times Company