07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2024 09:47 | Son Güncelleme: 07.10.2024 09:52

New York Times yazdı: Korku ve belirsizliğin gölgesinde savaşın birinci yılı

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve bin 200 kişiyi öldürdüğü saldırının üzerinden bir yıl geçti. İsrail bir yıldır devam eden savaş nedeniyle bugünü henüz ulusal yas günü ilan etmedi. New York Times, bölgedeki korku nedeniyle yakınlarını kaybedenler için anma etkinliklerinin sınırlı olacağını yazdı
New York Times yazdı: Korku ve belirsizliğin gölgesinde savaşın birinci yılı

Isabel Kershner / The New York Times

Pazar günü İsrail'de halk, Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen ölümcül saldırının yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, çatışmaların yanı sıra yasın da yaşanacağı yoğun bir haftaya girdi. 7 Ekim 2023'teki saldırı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yıkıcı bir karşı saldırı başlatmasına neden oldu ve o tarihten bu yana geçen bir yıl içinde çatışma başka cephelere de yayıldı ve İran destekli grubun müttefiklerini de içine çekti. Güvenlik durumunun istikrarsız olmasıyla birlikte, İsrail'de halka açık toplantılara yönelik hızla değişen kısıtlamalar, Orta Doğu'yu kargaşaya sürükleyen saldırının kurbanları için planlanan anma törenleri için de bir belirsizlik yarattı.

İsrail aynı anda Lübnan'da Hizbullah'a ve askerlerinin bölgeden ayrılmasından beş ay sonra bir kez daha Gazze'nin kuzeyinde Hamas'a karşı kara ve hava saldırıları düzenliyor. Ayrıca geçen hafta İran'ın İsrail'e yaklaşık 180 füze fırlatmasının ardından her iki gruba da destek veren İran'a karşı bir misilleme saldırısı yapmayı da değerlendiriyor ki bu iki güç arasında bir savaşa dönüşme ve bölgeyi sarma tehdidi yaratıyor.

2 bin kişiyle sınırlandırıldı

Yoğunlaşan çatışmalar ve yükselen tansiyon, pazartesi günü Tel Aviv'deki bir parkta 7 Ekim kurbanlarının ve Gazze'de kalan rehinelerin aileleri tarafından düzenlenmesi planlanan büyük bir anma etkinliğinin şimdiden küçültülmesine neden oldu. İsrail İç Cephe Komutanlığı'nın ülkenin merkezinde açık hava toplantılarını 2 bin kişi ile sınırlandırması nedeniyle organizatörler etkinliğin kitlesel bir izleyici kitlesi olmadan gerçekleştirileceğini ve bunun yerine sadece yaslı ailelerin ve rehine ailelerinin davet edilen üyelerinin fiziksel olarak hazır bulunacağı canlı yayın yapılacağını duyurdu.

İsrail ordusunun pazar sabahı Lübnan'dan ateşlenen iki füzeyi önlediğini açıklamasının ardından bazı İsrailliler büyük çaplı halk toplantılarına izin vermenin akıllıca olup olmadığını sorgulamaya başladı. Lübnan sınırının 80 km güneyindeki İsrail kasabalarında sirenlerin çalmasına neden olan füzeler, İsrail'in Hizbullah'ın liderliğine ve cephaneliğine indirdiği son darbelere rağmen Hizbullah'ın hala önemli bir tehdit oluşturabileceğini gösterdi.

İsrailli yetkililere göre 7 Ekim'deki saldırının ardından yaşanan kaos ve savaş nedeniyle İsrail, sınır ötesi saldırılarda hayatını kaybeden ve çoğu sivil olan bin 200 kişi için henüz ulusal yas günü ilan etmedi. Gazze'deki yerel sağlık yetkililerine göre, bunu takip eden çatışmalarda çoğu sivil 41 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

© 2024 The New York Times Company