10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2024 10:12 | Son Güncelleme: 10.10.2024 11:17

New York Times yazdı: Lübnan'da 1 milyon sivil savaştan kaçtı

İsrail Lübnan'a saldırılarını artırırken siviller bölgeden kaçmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre yaklaşık 1 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı
New York Times yazdı: Lübnan'da 1 milyon sivil savaştan kaçtı

Aaron Boxerman, Aryn Baker, Ben Hubbard ve Alan Yuhas / The New York Times

Hizbullah savaşçıları çarşamba günü İsrail kasabalarına roketler fırlattı ve Lübnan'ın güneyinde İsrail birlikleriyle kara savaşına girdi. Birleşmiş Milletler, İsrail ile İran destekli gruplar arasında Orta Doğu'da yayılan savaştan yaklaşık 1 milyon Lübnanlının kaçtığı uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler'e göre savaşın giderek büyüyen boyutunun bir işareti olarak, İsrail'in tahliye emirleri şu anda Lübnan'ın yüzölçümünün dörtte birini kapsıyor ve bu çağrılar 100'den fazla köy ve kentsel alandan insanların kaçmasına neden oldu.

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, çarşamba günü internette yayınlanan Arapça bir uyarıda “Güney Lübnan halkına: Dikkatli olun!” dedi. Adraee, İsrail güçlerinin köyünüzün içindeki ve yakınındaki Hizbullah mevzilerine saldırmaya devam ettiğini ve kendi güvenlikleri için bir sonraki duyuruya kadar evlerinize dönmenizin yasak olduğunu söyledi. BM yetkilileri, Lübnan'daki 5,4 milyon kişiden 600 binden fazlasının ülke içinde yerlerinden edildiğini ve barınakların dolma riskiyle karşı karşıya olduğunu, 300 bin kişinin de yurt dışına kaçtığı uyarısında bulundu. Yardım grubu Save the Children çarşamba günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki devlet okullarının yarısının sığınaklara dönüştürüldüğünü söyledi.

Yerlerinden edilen insanlar bir zamanlar tatilcilerin güneşlendiği beyaz kumlu plajlarda çadırlar kurdu ve insanlar sadece okullara değil aynı zamanda parklara, bitmemiş binalara ve en az bir gece kulübüne sığındı. Savaş bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Hamas savaşçılarının Gazze Şeridi'nden İsrail'e saldırmasıyla başladı. İsrail güçleri Hamas'ı yok etmek için harekete geçti ancak Hizbullah'ın kuzeyden hızla savaşa katılarak İsrail'e roket atmaya başlamasıyla İsrail kendisini başka bir sınırda çatışmaların içinde buldu.

Takip eden aylar boyunca, karşılıklı ateşler Lübnan ve İsrail'de on binlerce insanı yerinden etti. Ardından İsrail kara birlikleri sınırı geçti. İsrailli askeri yetkililer, sınır bölgesini Hizbullah savaşçılarından ve silahlarından temizlemeyi amaçladıklarını söyleyerek işgali sınırlı olarak tanımladılar. Kuzeyde savaşırken bile İsrail güçleri Gazze'deki savaşlarını sürdürdü ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da askeri harekâtı hızlandırdı. Ancak son günlerde bölgeyi en çok geren şey İsrail ile Hamas ve Hizbullah'ın sponsoru İran arasındaki gerginlik oldu. İran'ın İsrail'i füze yağmuruna tutmasından bir hafta sonra, hem müttefikleri hem de düşmanları bundan sonra ne olacağını görmek için bekliyor.

© 2024 The New York Times Company