04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2023 09:51 | Son Güncelleme: 06.06.2023 10:16

New York Times yazdı: Milyarder iş insanının ailesi uçak kazasında hayatını kaybetti

ABD’nin başkenti Washington yakınlarında, uçuşa yasak bölgeyi kullanan ve F-16 uçaklarının harekete geçmesinin ardından düşen uçakta milyarder iş insanı John Rumpel'in kızı, torunu ve 2 çalışanının olduğu ortaya çıktı. New York Times kazanın nedenini bulmaya çalışan soruşturmayı yazdı
New York Times yazdı: Milyarder iş insanının ailesi uçak kazasında hayatını kaybetti

Julian E. Barnes, Livia Albeck-Ripka, Christine Hauser ve Mark Walker / The New York Times

Federal yetkililer dün, Pazar günü Washington D.C. üzerinde özel bir uçağın uçtuğu ardından Virginia'da düştüğü ve askeri jetlerin harekete geçmesiyle duyulan sonik bir patlama sesini tetikleyen olayı araştırıyorlardı. Olay uçaktaki dört kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, özel uçağın Montebello, Virginia yakınlarında düştüğünü açıkladı. Virginia Eyalet Polisi sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, acil müdahale ekiplerinin bir uçak kazası ihbarı aldıktan yaklaşık dört saat sonra enkaza yürüyerek ulaşabildiklerini aktardı. 

Uçağın sahibi olan Florida merkezli Melbourne Encore Motors şirketini yöneten John Rumpel, Pazartesi günü yaptığı bir telefon görüşmesinde kızı Adina Azarian, 2 yaşındaki torunu, dadısı ve pilotun uçakta olduğunu ve hayatlarını kaybettiklerini söyledi. Cessna 560 Citation V tipi uçağın neredeyse dümdüz ve yüksek bir hızla düştüğünü söyleyen Rumpel, enkazın 150 metreye yayıldığını sözlerine ekledi. Rumpel Pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Carolina'daki evine yaptığı dört günlük ziyaretin ardından East Hampton, New York'taki evlerine dönmekte olduklarını anlatmıştı. Müfettişler Pazartesi günü Elizabethton, Tennessee'deki Elizabethton Belediye Havaalanı'ndan saat 13:15 sularında havalanan ve Ronkonkoma, New York'taki Long Island MacArthur Havaalanı'na gitmekte olan uçakta neyin ters gittiğini çözmek için çalışmaya başladılar.

Kalkıştan 15 dakika sonra pilot yanıt vermedi

NTSB sözcüsü Eric Weiss, kalkıştan on beş dakika sonra pilota hava trafik kontrolünden 31 bin feet'te alçalması için bir komut verildiğini ancak yanıt vermediğini söyledi. Weiss, bunun yerine uçağın 34 bin feet seyir irtifasına ulaşana kadar tırmanmaya devam ettiğini ekledi.

Uçuş takip sitesi FlightAware'e göre Long Island'a ulaştıktan sonra uçak iniş yapmak yerine geri dönerek ilk kalktığı yöne doğru ilerledi. Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) sözcüsü Michael Dougherty, uçağın pilotunun yanıt vermemesi üzerine Maryland, New Jersey ve Güney Carolina'daki üslerden altı F-16 jetinin havalandığını söyledi. 

Dougherty, Maryland'deki Andrews Ortak Üssü'nden iki F-16'nın uçakla ilk teması kurduğunu söyledi. Dougherty, F-16'ların yarım saat boyunca pilotun dikkatini çekmek için manevralar ve işaret fişeklerinden oluşan bir kombinasyon kullandığını anlattı. NORAD sözcüsü ve Kanada ordusu mensubu Yüzbaşı Alexandra Hejduk, uçuş sırasında Cessna'yı dışarıdan inceleyen pilotların, özel uçağın pilotunun tepkisiz ve yere yığılmış olduğunu doğruladıklarını ekledi.

Patlamanın nedeni F-16'ların sesleri

NORAD Pazar günü yaptığı açıklamada, tepki vermeyen uçağa müdahale eden savaş uçaklarının süpersonik hızlarda seyahat etme yetkisine sahip olduğunu, bunun da Virginia ve Maryland banliyöleri de dahil olmak üzere bölgede duyulan patlamayı üretebileceğini söyledi. Federal Havacılık İdaresi'ne göre yetkililer Cessna'nın bir tehdit oluşturmadığını tespit etti ve uçak saat 15:30 sularında Virginia'da düştü. Yetkililer uçağın vurulmadığını söyledi. Bir Beyaz Saray yetkilisi Başkan Joe Biden'ın olayla ilgili olarak bilgilendirildiğini söyledi. 

NTSB müfettişi Adam Gerhardt Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, kurumun en az üç ila dört gün boyunca sahada olacağını söyledi. Enkazın oldukça parçalanmış olduğunu söyleyen Gerhardt, bölgeyi kırsal ve dağlık olarak tanımladı. Gerhardt, "Burası çok zorlu bir kaza bölgesi olacak" dedi. Gerhardt, uçakta kokpit ses kayıt cihazı veya uçuş veri kayıt cihazı olup olmadığının henüz bilinmediğini, ancak uçağın bu tür ekipmanlara sahip olması gerekmediğini de belirtti. NTSB sözcüsü Weiss, kurumun incelemeyi planladığı bir olasılığın da uçağın kabin basıncını kaybederek hipoksi ya da oksijen eksikliğine yol açıp açmadığı olduğunu söyledi.

"Kimse sağ çıkamazdı"

Kendisi de bir pilot olan Rumpel Pazar günü yaptığı açıklamada kazanın koşulları hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu ancak kızı, torunu ve uçaktaki diğer kişilerin zarar görmemiş olmasını umduğunu söylemişti. Sesi titreyen Rumpel, eğer uçak basınç kaybına uğrasaydı, "Hepsi uykuya dalacak ve bir daha uyanmayacaklardı. Dakikada 20 bin feet hızla alçaldı ve bu hızda bir kazadan kimse sağ çıkamazdı" dedi. 49 yaşındaki Azarian, emlak şirketi Keller Williams Points North için New York City ve Long Island'da temsilci olarak çalışıyordu. Şirket Pazartesi günü yaptığı açıklamada Azarian'ın ölümünün meslektaşları ve ailesi için derin bir kayıp olduğunu söyledi.

© 2023 The New York Times Company