16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 09:52 | Son Güncelleme: 04.06.2024 09:57

New York Times yazdı: Netanyahu'nun hükümet ortakları ateşkes anlaşmasını reddetti

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes anlaşmasından sonra gözler İsrail'in kararında. New York Times'a konuşan kaynaklara göre Netanyahu teklife sıcak baksa da hükümet ortakları reddetti
New York Times yazdı: Netanyahu'nun hükümet ortakları ateşkes anlaşmasını reddetti

Adam Rasgon / The New York Times

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki ortağının İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırmadan Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirecek bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi halinde hükümetini düşürmekle tehdit etmesiyle pazartesi günü daha çetin siyasi sulara doğru manevra yaptı. Toplantıya katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre Netanyahu pazartesi günü kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda milletvekillerine Başkan Joe Biden'ın geçen hafta Beyaz Saray'dan gelen ateşkes önerisini anlatırken resmin tamamını sunmadığını söyledi. Ancak söz konusu kişi, Netanyahu'nun çatışmalara 42 günlük bir ara verilmesine açık olduğunu ve üç bölümden oluşan ateşkes planının en azından ilk aşamasının bir kısmını benimsediğini ifade etti.

"Kabul ederse bunun bir parçası olmayız"

Netanyahu'nun iktidar koalisyonunun iki aşırı sağcı üyesi, ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir ve maliye bakanı Bezalel Smotrich, pazartesi günü Netanyahu'nun Hamas'ı yok etmekten uzak bir anlaşmayı kabul etmesi halinde koalisyondan çekilecekleri tehdidinde bulundu. Smotrich, “Eğer hükümet, Tanrı korusun, bu teslimiyet önerisini kabul etmeye karar verirse, artık onun bir parçası olmayacağız” dedi. 

Altı milletvekili koltuğuna sahip Ben-Gvir'in partisi ve yedi milletvekili koltuğuna sahip Smotrich'in partisi olmadan Netanyahu muhtemelen görevde kalmakta zorlanacaktır. Toplantıya katılan bir kişi, Netanyahu'nun pazartesi günü milletvekillerine Hamas yenilmeden ya da teslim olmadan savaşı tamamen bitirmeyi kabul etmeyeceğini söylediğini aktardı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada da bu husus yinelenerek “Koşullarımız yerine getirilmeden ateşkesi kabul ettiğimiz yönündeki iddialar doğru değildir” denildi.

Netanyahu'nun yorumları, çatışmaların durdurulmasını talep eden İsrail'in müttefikleri ve uluslararası toplum ile Hamas ortadan kaldırılana kadar İsrail'in Gazze'de ilerlemesini isteyen sağcı koalisyon ortaklarından gelen baskılar arasında nasıl mücadele ettiğini de gösterdi. Netanyahu üzerindeki siyasi baskılara ek olarak, İsrail savaş kabinesinin merkezci üyesi Benny Gantz, başbakanın 8 Haziran'a kadar (bu cumartesi) rehineleri eve getirecek, Gazze'nin gelecekteki yönetimini ele alacak, yerinden edilmiş İsraillileri evlerine döndürecek ve Suudi Arabistan ile normalleşmeyi ilerletecek bir planı kabul etmemesi halinde acil savaş hükümetinden ayrılma tehdidinde bulundu.

© 2024 The New York Times Company