27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.12.2022 19:49 | Son Güncelleme: 02.12.2022 20:01

New York Times yazdı: Operadaki Hayalet satış patlamasının ardından vedasını erteledi

35. yılında Broadway'e veda etmeye hazırlanan Operadaki Hayalet, bilet satışlarındaki büyük yükselişin ardından vedasını ertelemeye karar verdi. New York Times, hayranların son şanslarını değerlendirmek için 2,2 milyon dolar hasılat yapmasını sağladıkları müzikali yazdı
Fotoğraf: George Etheredge/The New York Times
Fotoğraf: George Etheredge/The New York Times

Operadaki Hayalet, bir süre daha Broadway'de sahnelenmeye devam edecek. Broadway tarihinin en uzun soluklu şovu olan müzikal Eylül ayında, Şubat ayında veda edeceğini duyurdu. Ancak kapanış duyurulduktan hemen sonra bilet satışları fırladı. Geçen hafta, Broadway Şükran Günü tatilindekiler tarafından desteklenince, müzikal 2,2 milyon dolarla en yüksek hasılat yaptığı haftasını yaşadı.

Salı günü müzikalin yapımcısı Cameron Mackintosh, programı 16 Nisan’a kadar uzattıklarını açıkladı. Mackintosh yaptığı açıklamada, “Gösterinin sona ermesine o kadar olağanüstü bir tepki geldi ki. Satışlarda neredeyse tüm biletleri sattık” dedi. 

Maliyetleri karşılayamıyorlardı

Neden vedadan tamamen vazgeçmediler? Cevap basit: Kapanış duyurusuna kadar şov, artan işletme maliyetlerini karşılamaya yetecek kadar bilet satmıyordu. Pandeminin ardından izleyicilerin Broadway'e dönüşündeki yavaşlık ve artan enflasyon gibi faktörlerde buna katkıda bulundu. Mackintosh, "Geçen yılın büyük bölümünde her hafta kaybediyorduk. Bir noktada tiyatronuz bir duvar kağıdından farksız hale gelir.  İnsanlar sonsuza kadar orada duracağınızı sanırlar” dedi. 

Gişedeki dönüş önemli oldu. Kapanış planının açıklanmasından bir hafta önce gösteri 867 bin 997 dolar hasılat yaptı. Duyurudan sonra rakamlar yükselmeye başladı. 25 Eylül'de sona eren haftada 1,2 milyon dolar, 9 Ekim'de sona eren haftada 1,5 milyon dolar, 20 Kasım'da sona eren haftada yaklaşık 1,8 milyon dolar kazandılar. 

Satışlardaki artışı sağlayanlar arasında, gösteriyi daha önce izlemiş ancak kapanıştan önce tekrar görmek isteyenler olduğu kadar, onu hiç izlememiş ve şimdi son şanslarını değerlendirmek isteyenler de var. Mackintosh, "Tükenmesinin nedeni, kesinlikle kapanacak olması. Bunun harika şovu görmek için son şansınız olması olduğunu biliyoruz" dedi. 

7 Tony Ödülü kazandı

Andrew Lloyd Webber'in müziğinin yer aldığı müzkal, Paris Opera Binası'na musallat olan ve genç bir sopranoya vurulan maskeli bir müzik aşığı hakkında Gotik bir melodram. Hal Prince'in yönettiği Broadway prodüksiyonu, 27 kişilik bir orkestrası ve hiper-romantik müzikal tiyatronun daha eski bir çağının simgesi olan ünlü bir avizesiyle büyük ölçekli bir gösteri. Gösterinin açıldığı 1988 yılında, en iyi müzikal de dahil olmak üzere yedi Tony Ödülü kazandı.

TheatreMania web sitesinin reklamcılık bölümünde çalışan 31 yaşındaki Queens sakini Christina DiCillo, şovu 46 kez izleyen ve kapanmadan önce 50'ye ulaşmayı uman bir Phan. Müzikalin süper hayranları kendilerine bu ismi veriyor. O ve ikiz kız kardeşi, New York, Buffalo'da büyürken gösterinin bir turne yapımını izlediler, şimdi her biri onu birden fazla yerde defalarca gördü.

Christina, “Bunu şimdi keşfeden insanlar için üzülüyorum. Müzik beni her zaman yakalar ve orada olduğumda duygulanırım. 'Belki de bu sefer o kadar büyülü hissetmeyeceğin zamandır' diye düşünmeye devam ediyorum ama avize her yükseldiğinde tüyleriniz diken diken oluyor. Eğlenmek için pek çok Broadway şovu görüyorum ve bazıları daha iyi, bazıları daha kötü, ama her seferinde seveceğimi bildiğim bu” dedi. 

Broadway maratonunda müzikal, 19,9 milyon kişi tarafından izlendi ve 1,3 milyar dolar hasılat elde etti. Kapanış şovunda 13 bin 981 performans sergilemiş olacak. Yapım, 400'ü oyuncu olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 kişiyi istihdam etti.

Mackintosh başka uzatma olmayacağını söyledi. Gösterinin kapanışından sonra, Shubert Organizasyonu'nun Operadaki Hayalet’in açılışından bu yana sahnelendiği Majestic Theatre'da bir yenileme planladığını anlattı. Gösteri, hayır kurumlarına para toplamak için 14 Nisan'da bir yardım performansı ve şovun mezunları ve arkadaşlarından oluşan bir izleyici kitlesiyle son bir performansla Broadway maratonunu sonlandıracak.

"Bir noktada geri dönecektir"

Müzikal, Kuzey Amerika’da da uzun bir turne gerçekleştirmişti. 77 şehirde 14 bin 500 performans sergiledi ve yapımları şu anda Londra'da ve Avustralya'nın Melbourne kentinde sahneleniyor. Mandarin dilinde bir versiyonun gelecek yıl Çin'de açılması planlanıyor ve aktör Antonio Banderas yeni bir İspanyolca yapım üzerinde çalışıyor.

Mackintosh, "Gösteri hiçbir yere gitmiyor değil. Şov tüm dünyada yapılacak ve yapılıyor. Eminim Amerika'ya geri dönecek ve gelecekte bir tur yapacağız" dedi. Mackintosh, müzikalin Broadway’e geri dönüp dönmeyeceğine ise “Bir noktada olacağına eminim. Harika bir gösteri ve harika klasikler geri dönüyor” diye yanıt verdi. 

© 2022 The New York Times Company