20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 13:15 | Son Güncelleme: 17.09.2024 13:19

New York Times yazdı: Orta Avrupa'daki ölümcül sellere dair bilinmesi gerekenler

Şiddetli yapışların etkili olduğu Orta Avrupa'da birçok ülke sel felaketiyle mücadele ediyor. New York Times, can kayıplarının yaşandığı faciaya dair bilinmesi gerekenleri yazdı
New York Times yazdı: Orta Avrupa'daki ölümcül sellere dair bilinmesi gerekenler

Amelia Nierenberg / The New York Times

Orta Avrupa'da günlerdir devam eden sel felaketinin ardından pazartesi günü en az 17 kişi öldü, çok sayıda kişi de kayboldu. Binlerce kişi yerinden oldu ve bazı yerlerde şiddetli yağışların devam etmesi nedeniyle yetkililer daha fazla yıkımın yaşanmasından endişe ediyor. Yavaş hareket eden, alçak basınçlı bir sistem olan Boris Fırtınası'nın yoğun yağışlarının geçen hafta başlamasından bu yana sel suları kasabaları harap etti, köprüleri yıktı ve barajları aştı. Yetkililer hasarın boyutunu değerlendirirken acil durum çalışanları insanlar ve evcil hayvanlar için kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi.

Bazıları için bu felaket, Temmuz 1997'de bölgeyi vuran, 100'den fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden olan yıkıcı sel felaketini hatırlattı. Polonya İklim ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Hubert Rozyk, o felaketle ilgili olarak “Bu, Polonya için çok travmatik bir olaydı, hala unutulmayan bir olay. Bazı yerlerde durum 1997'dekinden bile daha kötü" ifadelerini kullandı. İşte felaketten en ağır şekilde etkilenen ülkelerdeki yıkım hakkında bilinenler:

Romanya

İçişleri Bakanlığı Acil Durumlar Dairesi Başkanı Dr. Raed Arafat pazartesi günü yaptığı bir telefon görüşmesinde Romanya'da yedi kişinin öldüğünü söyledi. Yetkili, ölümlerin tamamının cumayı cumartesiye bağlayan gece meydana geldiğini ve hepsinin Moldova'nın doğu sınırında yer alan Galati ilçesinde gerçekleştiğini söyledi. Yapılan ön değerlendirmede Galati'de yaklaşık 5 bin 500 hanenin selden etkilendiği tespit edildi. Doğrudan kuzeyde yer alan Vaslui İlçesinde ise yaklaşık 120 hanenin etkilendiğini söyledi. Arafat, “Özellikle o bölge için yakın geçmişteki en kötü sellerden biri” dedi.

Romanya Çevre Bakanı Mircea Fechet Associated Press'e yaptığı açıklamada bazı bölgelerin metrekare başına 42 galondan fazla yağış aldığını söyledi. Fechet, “Şu anda yapmaya çalıştığımız şey mümkün olduğunca çok hayat kurtarmak” dedi. 

Polonya

Hükümet güvenlik merkezi sözcüsü Piotr Blaszczyk pazartesi günü gönderdiği bir e-postada en az beş kişinin öldüğünü yazdı. Hükümetin ölümlerin “doğrudan sel felaketiyle bağlantılı” olup olmadığını henüz teyit etmediğini ancak ilk raporların “yükselen su seviyelerinden ciddi şekilde etkilenen bölgelerde” bulunduklarını gösterdiğini söyledi. Fırtına geçmiş olsa da Blaszczyk, "Birçok nehir hala taşmış durumda ve su seviyeleri tehlikeli derecede yüksek, bu da altyapı, evler ve tarım arazileri için ek hasar tehdidi oluşturuyor” diye yazdı.

Bazı sel bariyerleri dayanırken, diğerleri yıkıcı etkilere yol açacak şekilde aşıldı. Polonya altyapı bakanlığı sözcüsü Anna Szumanska, Morawka Nehri üzerindeki bir güneybatı kasabası olan Stronie Slaskie de dahil olmak üzere barajların hasar gördüğünü veya taştığını söyledi. Szumanska bir e-postada “Su kontrolsüz akmaya başladı” dedi. Blaszczyk, zeminin çok doymuş olduğunu ve bazı nehirlerde su seviyesinin çok yüksek olduğunu ve daha fazla sel riski bulunduğunu söyledi.

Polonyalı yetkililer pazartesi günü ulusal afet ilan edilip edilmeyeceğine karar vermek üzere toplanırken Blaszczyk okullarda ve toplum merkezlerinde geçici barınaklar inşa edildiğini söyledi. İklim bakanlığı sözcüsü Rozyk, sular altında kalan bölgedeki bir şehir olan Opole'den yaptığı açıklamada, birçok yetkilinin günlerdir çok az dinlenerek çalıştığını aktardı. Rozyk, “Durum hala her yerde kontrol altında değil. Ancak yağmur durdu, bu da iyi bir haber" diye konuştu.

Çek Cumhuriyeti

Çek polisi sözcüsü David Schön, sel felaketinde en az iki kişinin öldüğünü ve 12 kişinin de kayıp olduğunu söyledi. Bir e-postada, tamamı doğuda bulunan Moravya-Silezya bölgesi, Olomouc bölgesi ve Güney Moravya bölgesinde 12 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Avusturya

İçişleri Bakanlığı basın sözcüsü Paul Eidenberger'e göre Avusturya'da en az üç kişi hayatını kaybetti. Eidenberger bir e-postada, gönüllü bir itfaiyecinin bir bodrumdan su pompalarken merdivenlerden kayarak düşmesi sonucu öldüğünü söyledi. Eidenberger, "İki yaşlı adam da görünüşe göre evlerinde mahsur kaldıktan sonra öldü" dedi. Sel felaketinin ülke genelindeki toplulukları etkilediğini, ancak “en önemli sorunların, hasarın ve selin” Viyana'yı çevreleyen Aşağı Avusturya'da olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Viyana da büyük darbe aldı. Eidenberger, toplu taşımanın askıya alındığını ya da ciddi şekilde kısıtlandığını ve “normalde sadece birkaç santimetre su taşıyan nehrin azgın bir sele dönüştüğünü” yazdı.

Yüzlerce insan helikopterle çatılardan kurtarıldı. Eidenberger, sadece Aşağı Avusturya'da yaklaşık 20 bin olmak üzere ülke genelinde on binlerce gönüllünün görevlendirildiğini söyledi. Barajlar hala taşma tehdidi altında. Aşağı Avusturya İtfaiye Birliği irtibat görevlisi Markus Duerauer, “Şu anda en zor durum bu” dedi. Ayrıca burada yağmur hala şiddetli bir şekilde yağmaya devam ediyor. Eidenberger pazartesi sabahı “Yarından önce ve daha büyük olasılıkla ertesi gün rahatlama beklenmiyor” diye yazdı.

© 2024 The New York Times Company