22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2024 11:12 | Son Güncelleme: 17.05.2024 14:28

New York Times yazdı: Rusya ilerlerken NATO Ukrayna'ya eğitmen göndermeyi düşünüyor

NATO müttefikleri, Ukrayna güçlerini eğitmek üzere Ukrayna'ya asker göndermeye yaklaşıyor. New York Times tartışılan bu konunun ABD ile Avrupa'yı savaşın içine daha doğrudan çekebilecek bir hamle olduğunu yazdı
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times

Helene Cooper, Julian E. Barnes, Eric Schmitt ve Lara Jakes / The New York Times

NATO müttefikleri Ukrayna güçlerini eğitmek üzere ülkeye asker göndermeye yaklaşıyor ki bu da daha önce konulan kırmızı çizginin bir kez daha bulanıklaşması anlamına gelecek ve ABD ile Avrupa'yı doğrudan savaşın içine çekebilecek bir hamle. Ukrayna'nın insan gücü açığı kritik bir noktaya ulaştı ve Rusya'nın ABD silahlarının sevkiyatındaki gecikmelerden faydalanmak için ilerleyişini hızlandırmasıyla son haftalarda savaş alanındaki konumu ciddi şekilde kötüleşti. Sonuç olarak Ukraynalı yetkililer ABD ve NATO'daki mevkidaşlarından 150 bin yeni askerin daha hızlı konuşlandırılabilmeleri için cephe hattına yakın yerlerde eğitilmelerine yardımcı olmalarını istedi.

ABD şu ana kadar hayır dedi ama Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown Jr. perşembe günü yaptığı açıklamada NATO'nun eğitmen göndermesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Brown Jr., "Eninde sonunda, zaman içinde o noktaya varacağız" dedi.

Eğitmenleri savunma zorunluluğu

Şimdilik, Ukrayna içindeki bir çabanın "bir grup NATO eğitmenini riske atacağını" ve büyük olasılıkla savaş alanı yakınındaki kritik Ukrayna altyapısı yerine eğitmenleri korumak için değerli hava savunmalarının kullanılıp kullanılmayacağına karar vermek anlamına geleceğini söyledi. Brown Brüksel'deki bir NATO toplantısına giderken uçağında gazetecilere bilgi verdi. NATO'nun bir parçası olarak ABD, ittifak anlaşması uyarınca eğitmenlere yönelik herhangi bir saldırıya karşı savunmaya yardım etmekle yükümlü olacak ve bu da Amerika'yı potansiyel olarak savaşa sürükleyebilir.

Asker gönderilmesini destekleyenler

Beyaz Saray, eğitmenler de dahil olmak üzere ABD askerlerini Ukrayna'da sahaya sürmeyeceği konusunda kararlı bir tutum sergiledi ve bir yönetim yetkilisi perşembe günü bu tutumunu yineledi. Yönetim ayrıca NATO müttefiklerine de askerlerini göndermemeleri çağrısında bulundu. Ancak Şubat ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesi söz konusu olduğunda "hiçbir şeyin göz ardı edilmemesi gerektiğini" söyledi. Macron, üst düzey Amerikalı diplomatların kendisinden durmasını istemesi de dahil olmak üzere, o zamandan beri bu konuya dair yorumlarını artırdı. 

Estonya'nın ulusal güvenlik danışmanı bu hafta yaptığı açıklamada, Estonya hükümetinin Ukrayna'nın batısına, Ukraynalı birliklerin cepheye gitmesini sağlayabilecek artçı rolleri üstlenmek üzere asker gönderme olasılığını göz ardı etmediğini söyledi. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de geçen hafta The Guardian'a verdiği bir röportajda Macron'un tutumunu destekledi. Landsbergis, "Birliklerimiz savaştan önce Ukrayna'da Ukraynalıları eğitiyordu" dedi ve ekledi: Dolayısıyla bu geleneğe geri dönmek oldukça mümkün olabilir.

ABD ordusu Ukrayna birliklerine Polonya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim verdi ancak Ukrayna'dan asker çekmek zaman alan bir iş. Amerikalı yetkililer şimdi Ukraynalı güçlerin mevcut eğitiminin yeterli olmadığını ve bu yaz beklenen Rus saldırısını püskürtmek için daha iyi ve hızlı bir eğitime ihtiyaçları olduğunu kabul ediyor. ABD eskiden Ukrayna'nın batısındaki Yavoriv'de bir NATO eğitim programının yürütülmesine yardımcı oluyordu, ancak savaşın başlamasıyla birlikte ABD birlikleri buradan çekildi.

Geçen yılki eğitim başarılı olmadı

ABD ve müttefiklerinin eğitimi her zaman başarılı olmadı. Geçen yaz Ukrayna'nın karşı saldırısından önce ABD askerleri Almanya'da Ukrayna birliklerine manevra savaşı, mayın temizleme ve diğer görevler konusunda eğitim verdi. Ancak tankların, topçuların ve piyade birliklerinin koordineli bir şekilde nasıl kullanılacağını öğrenmek, özellikle de 12 haftalık kısa bir süre içinde oldukça zor. Ukraynalıların, ABD kuvvetlerinin son yıllarda savaştıklarından çok daha farklı ve yoğun bir savaş alanıyla karşı karşıya olmaları sorunu daha da derinleştiriyor.

Askeri yetkililer, eğitimin Ukrayna'ya taşınmasının Amerikalı eğitmenlerin Ukrayna'nın ön cephelerinde meydana gelen yenilikler hakkında daha hızlı bilgi toplamalarına ve eğitimlerini uyarlamalarına olanak sağlayacağını kabul ediyor. NATO geçen ay Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Christopher Cavoli'den ittifakın Ukrayna'ya daha fazla yardım edebilmesi için riskleri azaltacak bir yol bulmasını istedi. ABD'li bir yetkili çarşamba günü yaptığı açıklamada Ukrayna birliklerinin ülkenin Polonya ile olan batı sınırı yakınlarındaki Lviv'de eğitilmesinin bir olasılık olduğunu söyledi.

Ancak Rusya, birkaç hafta önce Rus seyir füzelerinin buradaki kritik altyapıyı vurması da dahil olmak üzere Lviv'i zaten bombaladı. Bazı yetkililer çok sayıda yeni Ukraynalı askerin hala Almanya ve Polonya'daki eğitim alanlarına gönderilebileceğini belirtiyor. Ancak lojistik açıdan bunun için birliklerin ABD Ordusu'nun Almanya'nın Grafenwoehr kentindeki eğitim sahasına nakledilmesi, birleşik silah savaşını öğretmeyi amaçlayan karmaşık manevralardan geçirilmesi ve ardından birliklerin Lviv ve ardından Kiev üzerinden yaklaşık bin 600 km yol kat ederek cepheye gönderilmesi gerekiyor.

Aralarında İngiltere, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu diğer NATO müttefikleri, askeri yetkililerin ileriye dönük tamir yaklaşımı olarak tanımladıkları, savaş bölgesine yakın silah sistemlerinin inşası ve onarımına yardımcı olmak üzere savunma uzmanlarının Ukrayna'ya yerleştirmek için çalışıyorlar. Mevcut ve eski ABD savunma yetkilileri, Beyaz Saray'ın ABD savunma uzmanlarının Ukrayna'ya girmesine izin verme yasağını gözden geçirdiğini ancak Patriot hava savunma sistemleri gibi belirli silah sistemleri üzerinde çalışmak üzere Dışişleri Bakanlığı yetkileri altında az sayıda uzmana izin verildiğini söyledi.

Emekli bir yarbay ve Ukrayna doğumlu bir Amerikan muharip gazisi olan Alexander Vindman, "Ukrayna'ya büyük miktarda Batılı teçhizat sağladığımız ama bunu sürdürecek kaynakları vermediğimiz gerçeğinde bir müttefiklik suiistimali unsuru var" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company